ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 14.10.99 р. N 15498/7/16-1220-5


     ДПАУ розглянула лист пiдприємства щодо порядку оподаткування ПДВ комiсiйної винагороди, отриманої комiсiонером за послуги, пов'язанi з експортом товарiв, i в межах повноважень повiдомляє таке.

     Вiдповiдно до пп. 6.2.1 i 6.2.2 ст. 6 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" операцiї з продажу товарiв, що були вивезенi (експортованi) платником за межi митних кордонiв України та продажу робiт (послуг), призначених для використання та споживання за межами митної територiї України, оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою.

     Товари вважаються експортованими за межi митної територiї України у разi, якщо цей факт засвiдчено ВМД, оформленою згiдно з п. 2 наказу ДМСУ вiд 30.06.98 р. N 380.

     Роботи та послуги можуть вважатися експортованими, якщо вони призначенi для використання та споживання безпосередньо за межами митної територiї України, що засвiдчено вiдповiдними документами, у тому числi зовнiшньоекономiчним контрактом та актом виконаних робiт, оформлених в установленому порядку.

     Вiдповiдно до ст. 395 Цивiльного кодексу УРСР договiр комiсiї передбачає, що комiсiонер зобов'язується за дорученням комiтента за винагороду здiйснити одну або кiлька угод вiд свого iменi за рахунок комiтента.

     Якщо розглядати договiр комiсiї мiж контрагентами України, яким передбачається здiйснення комiсiонером угоди зовнiшньоекономiчної дiяльностi, вiдповiдно до якої комiсiонер здiйснює експорт товарiв, то комiсiонер виконує комiсiйне доручення комiтента на умовах, що зазначаються комiтентом.

     Пiдсумовуючи вищевикладене, послуга з виконання комiсiйного доручення комiсiонером надається комiтенту на територiї України i вона, на вiдмiну вiд товару, що експортується, не використовується та не споживається за межами України, а надається комiтенту-контрагенту України.

     Таким чином, комiсiйна винагорода, незалежно вiд того, яким чином вона визначена, чи у виглядi рiзницi мiж призначеною комiтентом цiною i бiльш вигiдною цiною, за якою комiсiонер зможе продати продукцiю на експорт, чи встановлена у вiдсотковому вiдношеннi до отриманої виручки, вiд реалiзацiї товарiв на експорт, чи в iншому порядку, у комiсiонера пiдлягає оподаткуванню податком на додану вартiсть за ставкою у розмiрi 20 %.

Заступник Голови Г. Оперенко

"Збiрник систематизованого законодавства",
N 2, лютий, 2006 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.