МIНIСТЕРСТВО ЮСТИЦIЇ УКРАЇНИ

21.02.06 р. N 20-36-39

 

Державна митна служба


Щодо надання роз'яснення

     Вiдповiдно до вашого листа щодо набрання чинностi розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України 21 сiчня 2006 року N 26-р Мiнiстерством юстицiї повiдомляється.

     Вiдповiдно до статтi 5 Указу Президента України вiд 10 червня 1997 року N 503/97 "Про порядок офiцiйного оприлюднення нормативно-правових актiв та набрання ними чинностi" нормативно-правовi акти Кабiнету Мiнiстрiв України набирають чинностi з моменту їх прийняття, якщо бiльш пiзнiй строк набрання ними чинностi не передбачено в цих актах. Акти Кабiнету Мiнiстрiв України, якi визначають права i обов'язки громадян, набирають чинностi не ранiше дня їх опублiкування в офiцiйних друкованих виданнях.

     Офiцiйними друкованими виданнями є, зокрема, "Офiцiйний вiсник України" та газета "Урядовий кур'єр" (частина друга статтi 1 Указу).

     Разом з цим, згiдно зi статтею 9 Митного кодексу України Закони України з питань митної справи набирають чинностi через десять днiв з дня їх офiцiйного оприлюднення, якщо iнше не передбачено самим законом, але не ранiше дня їх офiцiйного опублiкування.

     Iншi нормативно-правовi акти з питань митної справи набирають чинностi через 45 днiв з дня їх офiцiйного опублiкування, якщо iнше не передбачено самим актом, але не ранiше дня їх офiцiйного опублiкування. У разi якщо такi нормативно-правовi акти не будуть офiцiйно опублiкованi, вони не набирають чинностi.

     При цьому, вiдповiдно до статтi 3 Кодексу порядок перемiщення через митний кордон України товарiв i транспортних засобiв, митне регулювання, пов'язане з встановленням та справлянням податкiв i зборiв, процедури митного контролю та оформлення, боротьба з контрабандою та порушеннями митних правил, спрямованi на реалiзацiю митної полiтики України, становлять митну справу.

     Митна справа є складовою зовнiшньополiтичної i зовнiшньоекономiчної дiяльностi України. У митнiй справi Україна додержується визнаних у мiжнародних вiдносинах систем класифiкацiї та кодування товарiв, єдиної форми декларування експорту та iмпорту товарiв, митної iнформацiї, iнших мiжнародних норм i стандартiв.

     Засади митної справи, у тому числi розмiри податкiв i зборiв та умови митного обкладення, спецiальнi митнi зони i митнi режими на територiї України, перелiк товарiв, експорт, iмпорт та транзит яких через територiю України забороняється, визначаються виключно законами України та цим Кодексом.

     Так, 21 сiчня 2006 року Кабiнетом Мiнiстрiв України прийнято розпорядження за N 26-р "Про застосування простого векселя за окремими товарними позицiями у разi здiйснення операцiй з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах", яке опублiковано в Офiцiйному вiснику України вiд 8 лютого 2006 року N 4, ст. 172.

     Вказаним розпорядженням затверджено перелiк окремих товарних позицiй, сплата за якими ввiзного мита, податкiв та зборiв (крiм митних зборiв) пiдприємствами у разi здiйснення операцiй з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах проводиться з видачею вiдповiдному органовi державної податкової служби простого векселя.

     Враховуючи вищевикладене, розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв вiд 21 сiчня 2006 року N 26-р "Про застосування простого векселя за окремими товарними позицiями у разi здiйснення операцiй з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" поряд з iншим є нормативно-правовим актом з питань митної справи i має набрати чинностi через 45 днiв з моменту опублiкування його в Офiцiйному вiснику України вiд 8 лютого 2006 року N 4.

Заступник Мiнiстра Л.В. Єфiменко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.