ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

25.05.2006 р. N 11/4-15/5724-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць
Департамент iнформацiйних технологiй та митної статистики
Департамент митної статистики


Щодо сплати єдиного збору, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України

     У зв'язку з запитами митниць з питання сплати єдиного збору, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України, роз'яснюємо.

     Законом України "Про єдиний збiр, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України" вiд 04.11.99 N 1212-XIV встановлено єдиний збiр щодо транспортних засобiв вiтчизняних та iноземних власникiв, визначених у статтi 5 цього Закону, якi перетинають державний кордон України, який справляється за здiйснення у пунктах пропуску через державний кордон України вiдповiдно до законодавства України митного при транзитi вантажiв i транспортних засобiв, санiтарного, ветеринарного, фiтосанiтарного, радiологiчного та екологiчного контролю вантажiв i транспортних засобiв, за проїзд транспортних засобiв автомобiльними дорогами України та за проїзд автомобiльних транспортних засобiв з перевищенням встановлених розмiрiв загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрiв.

     Порядок справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України "Про затвердження Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон" вiд 24.10.02 N 1569.

     У вiдповiдностi до пункту 4 цього Порядку єдиний збiр не справляється у разi перетинання державного кордону авiацiйними та водними транспортними засобами, залiзничними вагонами без вантажу, залiзничними пасажирськими вагонами, легковими автомобiлями.

     Водночас, згiдно з пунктом 5 цього ж Порядку у разi перевантаження у пунктi пропуску вантажу з водних та авiацiйних транспортних засобiв i з трубопровiдного транспорту на засоби iнших видiв транспорту (автомобiльний, залiзничний) єдиний збiр за здiйснення контролю справляється за ставками, визначеними у статтi 5 Закону України "Про єдиний збiр, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України" вiд 04.11.99 N 1212-XIV.

     Вiдповiдно до статтi 1 Митного кодексу України вiльний обiг - це розпорядження без митного контролю товарами i предметами, пропущеними через митний кордон України. Згiдно статтi 43 Кодексу товари i транспортнi засоби перебувають пiд митним контролем з моменту його початку i до закiнчення згiдно з заявленим митним режимом.

     У разi ввезення на митну територiю України товарiв i транспортних засобiв митний контроль розпочинається з моменту перетинання ними митного кордону України й закiнчується пiсля здiйснення у повному обсязi митного оформлення таких товарiв i транспортних засобiв.

     Таким чином, у випадку здiйснення безпосередньо у пунктi пропуску через державний кордон України митними органами митного оформлення вантажiв, якi надiйшли водним, авiацiйним чи трубопровiдним транспортом, єдиний збiр справляється з нарахуванням за ставками, визначеними статтею 5 згаданого вище Закону виключно за здiйснення визначених цим же Законом видiв контролю.

     Нарахування у таких випадках єдиного збору за проїзд автомобiльними дорогами України пунктом 5 Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.10.02 N 1569, не передбачено.

Заступник Голови Служби О.П.Шейко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.