ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 09.03.2006 р. N 2106/6/16-1515-26


     ДПАУ розглянула лист ТОВ з питань оподаткування ПДВ операцiї з продажу товарiв за договором доручення, в якому поручитель є юридичною особою - нерезидентом, а повiрений є юридичною особою - резидентом, зареєстрованим як платник ПДВ, i повiдомляє.

     Порядок оподаткування операцiї з продажу товарiв у межах договорiв доручення регламентується п. 4.7 ст. 4 Закону України "Про податок на додану вартiсть". Так абзацом третiм даного пункту визначено, що у разi, коли платник податку здiйснює дiяльнiсть з продажу товарiв, отриманих у межах договорiв комiсiї (консигнацiї), поруки, доручення, довiрчого управлiння, iнших цивiльно-правових договорiв, що уповноважують такого платника податку (далi - комiсiонера) здiйснювати продаж товарiв вiд iменi та за дорученням iншої особи (далi - комiтента) без передання права власностi на такi товари, базою оподаткування є продажна вартiсть цих товарiв, визначена у порядку, встановленому цим Законом. Датою збiльшення податкових зобов'язань комiсiонера є дата, визначена за правилами, встановленими п. 7.3 цього Закону, а датою збiльшення суми податкового кредиту комiсiонера є дата перерахування коштiв на користь комiтента або надання останньому iнших видiв компенсацiї вартостi зазначених товарiв. При цьому датою збiльшення податкових зобов'язань комiтента є дата отримання коштiв або iнших видiв компенсацiї вартостi товарiв вiд комiсiонера.

     Як викладено в запитi, особа, яка здiйснює продаж майна вiд iменi нерезидента, є зареєстрованим платником ПДВ, а тому не повинна додатково реєструватися як ще один платник податку. Податковi зобов'язання, якi виникатимуть в межах цiєї операцiї, повиннi враховуватися в складi загальних податкових зобов'язань та податкового кредиту платника податку.

     При цьому, враховуючи те, що власник товару - нерезидент, вiд iменi якого здiйснюється продаж цього товару, не є зареєстрованим платником ПДВ, особа, яка за його дорученням здiйснює такий продаж, права на податковий кредит не матиме.

Директор Департаменту ПДВ Ю. Лапшин
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.