ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 20.06.2006 р. N 11/4-14/6681-ЕП

 

Начальнику Київської регiональної митницi
Макаренку А. В.


     Державною митною службою України розглянуто Ваш лист вiд 08.06.2006 N 35/1.2-15/5737 стосовно питання необхiдностi нарахування та включення до простого авальованого векселя суми антидемпiнгового мита при проведеннi митного оформлення давальницької сировини (хутра штучного походженням з Республiки Бiлорусь).

     Iнформуємо наступне.

     Закон України "Про захист нацiонального товаровиробника вiд демпiнгового iмпорту" (далi - Закон) визначає механiзм захисту нацiонального товаровиробника вiд демпiнгового iмпорту з iнших країн, митних союзiв або економiчних угруповань. Вiн регулює засади i порядок порушення та проведення антидемпiнгових розслiдувань i застосування антидемпiнгових заходiв.

     Частиною першою статтi 17 Закону встановлено, що попереднi антидемпiнговi заходи та остаточнi антидемпiнговi заходи застосовуються щодо iмпорту товарiв, якi ввозяться на митну територiю України, пiсля дати набрання чинностi вiдповiдним рiшенням Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi про застосування цих заходiв, за винятками, визначеними цим Законом.

     Попереднє або остаточне антидемпiнгове мито справляється за ставкою i на умовах, встановлених у вiдповiдному рiшеннi Комiсiї про застосування антидемпiнгових заходiв. Зазначене мито сплачується незалежно вiд сплати iнших податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), у тому числi мита, митних зборiв тощо, якi, як правило, справляються при ввезеннi на митну територiю України певних товарiв. Щодо iмпорту товару одним постачальником не можуть одночасно застосовуватися антидемпiнгове та компенсацiйне мито (частина перша статтi 28 Закону).

     Згiдно iз Законом України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" (пункт 2 стаття 2) сплата ввiзного мита, податкiв та зборiв (крiм митних зборiв) провадиться українським виконавцем шляхом видачi органу державної податкової служби за мiсцезнаходженням виконавця простого авальованого векселя iз строком платежу, що дорiвнює строку здiйснення операцiї з давальницькою сировиною, але не бiльш як 90 календарних днiв з моменту оформлення вантажної митної декларацiї.

     У вiдповiдностi з рiшенням Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi вiд 5 травня 2006 року N АД-127/2006/144-39 "Про порушення перегляду антидемпiнгових заходiв щодо iмпорту в Україну хутра штучного та полотна ворсового походженням з Республiки Бiлорусь у зв'язку iз закiнченням строку їх застосування" продовжено дiю антидемпiнгових заходiв, застосованих рiшенням Комiсiї вiд 23 лютого 2001 року N АД-15/2001/52-54, до прийняття Комiсiєю вiдповiдного рiшення.

     Антидемпiнговi заходи застосовуються шляхом справляння антидемпiнгового мита за ставками, визначеними пунктом 8.3.4 рiшення вiд 23 лютого 2001 року N АД-15/2001/52-54 щодо iмпорту в Україну товарiв, зазначених в пп. 8.2.1 та 8.2.2 цього рiшення.

     З огляду на вищезазначене та у вiдповiдностi до статтi 1 Закону України "Про захист нацiонального товаровиробника вiд демпiнгового iмпорту" (лист Мiнiстерства юстицiї України вiд 26.12.2005 N 20-36-349), згiдно з якою дано визначення термiнiв "товар", "антидемпiнгове мито", вважаємо, що при здiйсненнi митного оформлення давальницької сировини нарахування антидемпiнгового мита здiйснюється шляхом включення його до простого авальованого векселя зi строком платежу, що дорiвнює строку здiйснення операцiї з давальницькою сировиною, але не бiльш як 90 календарних днiв з моменту оформлення вантажної митної декларацiї, якщо iнше не передбачено вiдповiдним рiшенням Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi.

Заступник Голови Служби О. П. Шейко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.