ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

18.09.2006 N 11/2-10/10304-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо товарiв громадян, розмiщених на складах митних органiв вiдповiдно до пункту 2 частини першої статтi 166 Митного кодексу України

     Вiдповiдно до пункту 2 частини першої статтi 166 Митного кодексу України вiд 11.07.02 N 92-IV (далi - Митний кодекс) товари, що ввозяться громадянами на митну територiю України i пiдлягають обкладенню податками i зборами, якщо вони не сплаченi, пiдлягають обов'язковiй передачi митному органу для зберiгання.

     Згiдно з абзацом 2 статтi 106 Митного кодексу товари, що зберiгаються виключно митним органом вiдповiдно до статтi 166 цього Кодексу, не пiдлягають передачi на тимчасове зберiгання пiдприємствам.

     У разi прийняття громадянами рiшення про повернення згаданих товарiв за межi митної територiї України їх повернення громадянам здiйснюється з дотриманням вимог роздiлу 9 Порядку застосування унiфiкованої митної квитанцiї МД-1, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 04.01.05 N 1 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 20.01.05 за N 66/10346. При цьому у випадку, якщо склади митних органiв розмiщенi у пунктi пропуску через митний кордон України, такi товари повиннi передаватися громадянину у зонi митного контролю у пунктi пропуску через державний кордон України при його виїздi за межi митної територiї України.

     Оформлення митної декларацiї, форма якої затверджена постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.97 N 748, здiйснюється вiдповiдно до Порядку декларування предметiв, що перемiщуються через митний кордон України громадянами, та оформлення митної декларацiї, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 22.11.01 N 763, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 07.12.01 за N 1020/6211.

     До графи "Службовi вiдмiтки" митної декларацiї, посадовою особою митного органу, яка здiйснює митний контроль та митне оформлення, вноситься запис "Вивезення товарiв, не пропущених через митний кордон України, МД-1 N....... вiд "__" _______ 20_____р.". При цьому вказуються реквiзити МД-1, за якою товари приймалися на зберiгання та МД-1, за якою були нарахованi митнi збори у встановлених законодавством випадках. Другий примiрник митної декларацiї (або її ксерокопiя) залишаються у справах митного органу.

     Митне оформлення згаданих товарiв при видачi зi складу для вiльного використання на митнiй територiї України здiйснюється вiдповiдно до вимог Закону України вiд 13.09.01 N 2681 "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України".

     Крiм цього, зазначаємо частиною першою статтi 169 Митного кодексу встановлено, що товари, зазначенi у пунктi 2 частини першої статтi 166, можуть зберiгатися на складах митних органiв протягом трьох мiсяцiв.

     Вiдповiдно до статтi 172 Митного кодексу товари, за якi не були сплаченi громадянами належнi податки та збори при їх ввезеннi, що зберiгаються пiд митним контролем митним органом та за якими власник або уповноважена ним особа не звернулися до закiнчення строкiв зберiгання, зазначених, зокрема, у частинi першiй статтi 169 цього Кодексу, пiдлягають реалiзацiї, про що вiдповiдний митний орган повiдомляє власника зазначених товарiв не пiзнiш як за два тижнi до закiнчення строкiв зберiгання.

     Згiдно з частинами третьою - шостою статтi 172 Митного кодексу товари, якi швидко псуються або мають обмежений строк зберiгання, пiдлягають реалiзацiї з урахуванням термiну їх придатностi. Товари, вiд яких власник вiдмовився на користь держави, пiдлягають реалiзацiї, а у випадках, передбачених законом, - безоплатнiй передачi у володiння i користування або знищенню у строки, встановленi законом. Товари i транспортнi засоби, зазначенi у частинах першiй - четвертiй цiєї статтi, реалiзуються на митних аукцiонах, товарних бiржах або через пiдприємства торгiвлi в порядку, встановленому законодавством. Реалiзацiя здiйснюється з нарахуванням усiх податкiв i зборiв, що пiдлягають сплатi при перемiщеннi зазначених товарiв, транспортних засобiв через митний кордон України, за ставками, чинними на день реалiзацiї, якщо такi податки i збори не були попередньо сплаченi.

     Порядок органiзацiї митних аукцiонiв, реалiзацiї товарiв i транспортних засобiв на митних аукцiонах, товарних бiржах або через пiдприємства торгiвлi, а також розпорядження окремими видами товарiв, що не пiдлягають реалiзацiї затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.04.03 N 607.

     Митним органам, у яких склади розташованi на значнiй вiдстанi вiд пунктiв пропуску надати Департаменту ресурсного забезпечення та Департаменту декларування та митних режимiв пропозицiї щодо механiзму доставки згаданих товарiв у пункт пропуску зi складу митного органу.

Перший заступник Голови Служби Р.А.Черкасський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.