УГОДА

мiж Урядом України i Союзним Урядом Союзної Республiки Югославiя про торгiвлю та економiчне спiвробiтництво

     Уряд України та Союзний Уряд Республiки Югославiя (далi "Договiрнi Сторони"),

     бажаючи в подальшому змiцнювати торговельно-економiчне та науково-технiчне спiвробiтництво мiж двома країнами на принципах рiвностi i взаємної вигоди,

     впевненi в тому, що розвиток двостороннього економiчного спiвробiтництва сприятиме процвiтанню обох країн,

     домовились про наступне:

Стаття 1

     Договiрнi Сторони сприятимуть всебiчному розвитковi торгiвлi та iнших видiв економiчних зв'язкiв мiж обома країнами згiдно з положеннями цiєї Угоди.

Стаття 2

     Договiрнi Сторони згiдно з положеннями Генеральної Угоди по тарифах i торгiвлi /Свiтової органiзацiї торгiвлi (ГУТТ/СОТ) нададуть одна однiй режим найбiльшого сприяння нацiї в торгiвлi та економiчному спiвробiтництвi.

     Положення цiєї Статтi не поширюватимуться на переваги, привiлеї та пiльги, якi кожна iз Договiрних Сторiн надала чи може надати:

     - сусiднiм країнам у цiлях розвитку прикордонної торгiвлi;

     - країнам, з якими Україна чи Союзна Республiка Югославiя уклали угоди про митний союз або зони вiльної торгiвлi;

     -країнам, що розвиваються, на основi мiжнародних угод.

Стаття 3

     Експорт та iмпорт товарiв та послуг мiж Україною та Союзною Республiкою Югославiя здiйснюватиметься на основi укладення контрактiв мiж українськими та югославськими учасниками зовнiшньоекономiчної дiяльностi згiдно iз законодавством, дiючим у кожнiй з Договiрних Сторiн i за поточними цiнами основних свiтових ринкiв на вiдповiднi товари та послуги. Учасники зовнiшньоекономiчної дiяльностi двох країн повнiстю вiдповiдають за свої зобов'язання, якi випливають з укладених комерцiйних контрактiв.

     Товари українського та югославського походження, стосовно яких компетентним органам країни експортера встановлене обмеженння щодо реекспорту, можуть реекспортуватися в третi країни тiльки за пписьмовою згодою компетентних органiв країни-експортера.

Стаття 4

     Усi платежi мiж двома країнами здiйснюватимуться у вiльно конвертованiй валютi згiдно iз законодавством, дiючим у кожнiй з країн.

     З метою збiльшення товарообороту i розширення його номенклатури учасники зовнiшньоекономiчної дiяльностi здiйснюватимуть взаємозв'язанi торговельнi операцiї, включаючи угоди на компенсацiйнiй основi, в рамках чинного в Українi та Союзнiй Республiцi Югославiя законодавства.

Стаття 5

     Договiрнi Сторони забезпечать свободу транзиту товарiв, якi походять з територiї однiєї з них i якi транспортуються через територiю iншої, вiдповiдно до законодавства, чинного в кожнiй з країн.

Стаття 6

     Договiрнi Сторони заохочуватимуть та полегшуватимуть контакти мiж учасниками зовнiшньоекономiчної дiяльностi шляхом обмiну делегацiями, представниками дiлових кiл, органiзацiї ярмарок, виставок та обмiну iнформацiєю.

     Договiрнi Сторони у вiдповiдностi з своїм нацiональним законодавством створюють умови для вiдкриття на територiї обох країн представництв учасникiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (пiдприємств, банкiв та iнших органiзацiй).

Стаття 7

     Договiрнi Сторони створять мiжурядову українсько-югославську Комiсiю з питань торговельно-економiчного та науково-технiчного спiвробiтництва для спостереження за виконанням положень цiєї Угоди i вироблення вiдповiдних рекомендацiй по вдосконаленню торгiвлi, економiчного та науково-технiчного спiвробiтництва мiж двома країнами.

Стаття 8

     З метою реалiзацiї цiєї Угоди Договiрнi Сторони можуть укладати додатковi угоди та протоколи.

Стаття 9

     Ця Угода набуває чинностi в день, коли Договiрнi Сторони повiдомлять одна одну про виконання вимог, необхiдних для набрання нею чинностi у вiдповiдностi з чинним у кожнiй з Договiрних Сторiн законодавством.

     Ця Угода дiятиме протягом п'яти рокiв i її чиннiсть автоматично продовжуватиметься на трирiчнi перiоди, якщо жодна з Договiрних Сторiн не повiдомить письмово iншу Договiрну Сторону про свiй намiр припинити дiю цiєї Угоди щонайменьше за шiсть мiсяцiв до закiнчення строку її чинностi.

     Зобов'язання за контрактами, укладеними в рамках цiєї Угоди, але не виконаними у перiод її чинностi, виконуються у вiдповiдностi з положеннями цiєї Угоди.

     Здiйснено в м. Києвi 1 серпня 1995 року в двох примiрниках, кожний українською та сербською мовами, причому обидва тексти мають однакову силу. 

За Уряд України За Союзний Уряд Союзної Республiки Югославiя
(пiдпис) (пiдпис)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.