ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 11.10.2006 р. N 11363/5/22-5016


Щодо природних втрат нiкелевої руди при транспортуваннi та переробцi давальницької сировини iноземного замовника

     Вiдносини в областi зовнiшньоекономiчної дiяльностi щодо переробки на територiї України давальницької сировини регулюються Законом України вiд 15.09.95 N 327/95-ВР "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" (далi - Закон).

     Пунктом 2 статтi 2 Закону встановлено, що давальницька сировина, що ввозиться на митну територiю України iноземним замовником, обкладається ввiзним митом за ставками Єдиного митного тарифу України, податками та зборами, що справляються при ввезеннi товарiв вiдповiдно до законодавства.

     Сплата ввiзного мита, податкiв та зборiв (крiм митних зборiв) провадиться українським виконавцем шляхом видачi органу державної податкової служби за мiсцезнаходженням виконавця:

     простого авальованого векселя iз строком платежу, що дорiвнює строку здiйснення операцiї з давальницькою сировиною, але не бiльш як 90 календарних днiв з моменту оформлення вантажної митної декларацiї.

     Пунктом 11 статтi 2 Закону визначено, що пiдставою для погашення векселя (письмового зобов'язання) є подання українським виконавцем органу державної податкової служби за своїм мiсцезнаходженням копiї вивiзної вантажної митної декларацiї з вiдмiткою митницi, яка здiйснила митне оформлення готової продукцiї, про фактичне перетинання готовою продукцiєю митного кордону України.

     У разi вивезення готової продукцiї в повному обсязi, передбаченому контрактом, за межi митної територiї України у перiод, зазначений у Законi, вексель погашається i ввiзне мито, податки та збори (крiм митних зборiв) не справляються. Вексель погашається також у разi часткового вивезення готової продукцiї за межi митної територiї України, передбаченого умовами контракту, якщо український виконавець документально пiдтвердить сплату ввiзного мита, податкiв та зборiв, якi повиннi бути сплаченi у разi ввезення в Україну частини сировини, з якої вироблено не вивезену з України готову продукцiю.

     Вiдповiдно до частини сiмнадцятої статтi 2 вищезазначеного Закону, вексель (письмове зобов'язання) погашається i ввiзне мито, податки та збори (крiм митних зборiв) не справляються у разi втрати чи повного зiпсуття давальницької сировини або готової продукцiї внаслiдок форс-мажорних обставин, факт настання яких засвiдчений Торгово-промисловою палатою України або регiональними торгово-промисловими палатами.

     Таким чином, Законом не передбачено погашення векселя при вивозi готової продукцiї, виробленої з давальницької сировини нерезидента, не в повному обсязi без справляння ввiзного мита, податкiв та зборiв (крiм митних зборiв), у тому числi внаслiдок природної втрати при транспортуваннi, перевалцi та зберiганнi давальницької сировини або готової продукцiї.

Заступник Голови Л. Є. Боєнко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.