МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА УКРАЇНИ

вiд 06.12.2006 р. N 10785/27-10

 

Директору Асоцiацiї митних брокерiв України
М. Мироненко


Щодо здiйснення екологiчного контролю косметичних засобiв

     Мiнiстерство охорони навколишнього природного середовища розглянуло лист Асоцiацiї митних брокерiв України вiд 10.11.2006 N 230 щодо порядку здiйснення екологiчного контролю iмпортних партiй дезодорантiв та засобiв для догляду за волоссям в аерозольнiй упаковцi i повiдомляє.

     Згiдно з Положенням про Мiнiстерство охорони навколишнього природного середовища України, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.11.2006 N 1524, Мiнприроди, в межах своєї компетенцiї, здiйснює державний контроль за додержанням норм i правил екологiчної безпеки пiд час здiйснення операцiй з небезпечними хiмiчними речовинами.

     Основним документом, що регламентує мiжнароднi перевезення небезпечних вантажiв, є Європейська Угода про мiжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажiв (далi - ДОПНВ), до якої Україна приєдналася 2 березня 2000 року. Угодою встановлено єдиний для сторiн Угоди порядок класифiкацiї небезпечних речовин, їх упаковки, вимоги до транспортних засобiв, необхiдної документацiї тощо.

     Разом з цим, сторона Угоди може застосовувати певнi додатковi положення, не включенi до ДОПНВ, що мiстяться в нацiональному законодавствi i застосовуються при внутрiшнiх дорожнiх перевезеннях небезпечних вантажiв.

     Верховною Радою 6 квiтня 2000 року прийнято Закон України "Про перевезення небезпечних вантажiв", яким визначено нацiональнi особливостi перевезень небезпечних вантажiв.

     Додатковi вимоги щодо документiв, необхiдних для отримання дозволу на перевезення небезпечних вантажiв, для вiтчизняних перевiзникiв вказанi у постановi Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.06.2002 N 733 "Про затвердження Порядку i правил проведення обов'язкового страхування вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв на випадок настання негативних наслiдкiв пiд час перевезення небезпечних вантажiв" (далi - Порядок).

     Вiдповiдно до вимог п. 17 Порядку контроль за наявнiстю та правильнiстю укладення договорiв страхування здiйснюють центральнi органи виконавчої влади, якi згiдно iз законодавством мають повноваження щодо нагляду та контролю у сферi перевезення небезпечних вантажiв.

     Митне оформлення та екологiчний контроль продукцiї, яка мiстить озоноруйнiвнi речовини та надходить в аерозольнiй упаковцi, здiйснюється вiдповiдно до вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30.12.2005 N 1304 "Про затвердження перелiкiв товарiв, експорт та iмпорт яких пiдлягає лiцензуванню, та обсягiв квот у 2006 роцi".

     Пiдсумовуючи викладене та враховуючи вимоги Положення про екологiчний контроль у пунктах пропуску через державний кордон та в зонi дiяльностi регiональних митниць i митниць, затвердженого наказом Мiнекобезпеки вiд 08.09.99 N 204 та зареєстрованого в Мiн'юстi 15.11.99 за N 787/4080, при здiйсненнi екологiчного контролю вантажiв дезодорантiв та засобiв для догляду за волоссям в аерозольнiй упаковцi, за умови набуття ними статусу небезпечних вантажiв, державнi iнспектори постiв екологiчного контролю перевiряють наявнiсть таких документiв:

     лiцензiї Мiнекономiки, яка видається за погодженням з Мiнприроди, або листа-роз'яснення Мiнприроди (його територiальних органiв) про те, що така продукцiя не мiстить озоноруйнiвних речовин i лiцензування не потребує;

     договору обов'язкового страхування вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв на випадок настання негативних наслiдкiв пiд час перевезення небезпечних вантажiв.

     Одночасно повiдомляємо, що перелiк небезпечних вантажiв, перевезення яких має бути застраховано вiдповiдно до вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.06.2002 N 733, наведено у Додатку 1 до ДОПНВ.

Заступник Мiнiстра Д. Ворона
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.