КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 7 вересня 1993 р. N 706


Про порядок продажу, придбання, реєстрацiї, облiку i застосування спецiальних засобiв самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратiвної дiї

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 2 березня 1994 року N 127,
вiд 29 травня 1995 року N 365,
вiд 28 грудня 1995 року N 1060,
вiд 29 березня 2000 року N 587

     З метою посилення захисту життя, здоров'я, честi та гiдностi громадян, захисту всiх форм власностi вiд протиправних посягань Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Положення про порядок продажу, придбання, реєстрацiї, облiку i застосування спецiальних засобiв самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратiвної дiї. (додається).

     2. Установити, що газовi пiстолети i револьвери та патрони до них, зарядженi речовинами сльозоточивої та дратiвної дiї, придбанi до набуття чинностi цiєї постанови громадянами (юридичними особами), пiдлягають обов'язковiй реєстрацiї в органах внутрiшнiх справ у тримiсячний термiн.

     Зазначенi пiстолети i револьвери, якщо вони не мають реєстрацiйних номерiв, пiдлягають нумеруванню у майстернях ремонту зброї з наступною реєстрацiєю у порядку, визначеному Мiнiстерством внутрiшнiх справ.

     3. Поширити дiю Положення про дозвiльну систему, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 жовтня 1992 р. N 576, у частинi перелiку об'єктiв, на якi поширюється дозвiльна система, на газовi пiстолети i револьвери та патрони до них, зарядженi речовинами сльозоточивої та дратiвної дiї, об'єкти виготовлення i реалiзацiї спецiальних засобiв самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратiвної дiї.

     4. Пункт 4 втратив чиннiсть

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.95р. N 1060)

     5. Державному комiтетовi по стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї разом з Мiнiстерством внутрiшнiх справ i Мiнiстерством охорони здоров'я визначити у тримiсячний термiн органи сертифiкацiї спецiальних засобiв самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратiвної дiї.

     6. Мiнiстерству внутрiшнiх справ разом з Мiнiстерством економiки, Мiнiстерством машинобудування, вiйськово-промислового комплексу i конверсiї, Мiнiстерством охорони здоров'я, Мiнiстерством охорони навколишнього природного середовища, Мiнiстерством промисловостi, Державним комiтетом по житлово-комунальному господарству розробити у тримiсячний термiн порядок збирання та утилiзацiї спецiальних засобiв самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратiвної дiї (в тому числi газових балончикiв), непридатних для подальшого користування.

Прем'єр-мiнiстр України Л. КУЧМА
Мiнiстр Кабiнету Мiнiстрiв України В. ПУСТОВОЙТЕНКО

Iнд. 39 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 вересня 1993 р. N 706

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок продажу, придбання, реєстрацiї, облiку i застосування спецiальних засобiв самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратiвної дiї

I. Загальнi положення

     1. Це Положення визначає порядок виготовлення, реалiзацiї (продажу) суб'єктами пiдприємницької дiяльностi спецiальних засобiв самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратiвної дiї, а також їх придбання, реєстрацiї, облiку, зберiгання (носiння) i застосування громадянами та юридичними особами.

     2. До спецiальних засобiв самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратiвної дiї*, дозволених до виготовлення, реалiзацiї (продажу), придбання, реєстрацiї, облiку, зберiгання (носiння) i застосування, належать:

     упаковки з аерозолями сльозоточивої та дратiвної дiї (газовi балончики);

     газовi пiстолети i револьвери та патрони до них калiбру 6,8 i 9 мiлiметрiв, зарядженi речовинами сльозоточивої та дратiвної дiї**.

     Для зарядження вказаних спецiальних засобiв самооборони допускаються рецептури на основi речовин сльозоточивої та дратiвної дiї, якi пройшли токсико-гiгiєнiчнi випробування i допущенi до використання Кабiнетом Мiнiстрiв України.

____________
     * Надалi - спецiальнi засоби самооборони.
     **Надалi -газовi пiстолети (револьвери).

     3. Виготовлення та реалiзацiя (продаж) спецiальних засобiв самооборони здiйснюється суб'єктами пiдприємницької дiяльностi - юридичними особами i громадянами, якi мають на це спецiальний дозвiл (лiцензiю), виданий в установленому порядку, за наявностi сертифiката встановленого зразка на кожний вид спецiального засобу самооборони.

     Спецiальнi засоби самооборони пiдлягають сертифiкацiї, яка здiйснюється в державнiй системi сертифiкацiї УкрСЕПРО вiдповiдно до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10 травня 1993 р. N 46-93 "Про стандартизацiю i сертифiкацiю".

     До кожного спецiального засобу самооборони, що реалiзується (продається), повиннi додаватися правила користування цим засобом та порядок його застосування.

     Ввiз i вивiз з країни спецiальних засобiв самооборони здiйснюється у порядку, встановленому МВС та Держмиткомом.

     4. Контроль за дотриманням суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, установами, органiзацiями та громадянами вимог цього Положення здiйснюють МВС та його органи на мiсцях.

     У разi порушення суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, установами, органiзацiями та громадянами вимог цього Положення МВС та його органи на мiсцях анулюють виданi ними дозволи на виготовлення, реалiзацiю (продаж), придбання та використання спецiальних засобiв самооборони.

II. Порядок реалiзацiї (продажу) i придбання упаковок з аерозолями сльозоточивої та дратiвної дiї

     5. Упаковки з аерозолями сльозоточивої та дратiвної дiї (газовi балончики) реалiзуються (продаються) громадянам, якi досягли 18-рiчного вiку, суб'єктам пiдприємницької дiяльностi, установам i органiзацiям без дозволу органiв внутрiшнiх справ у спецiалiзованих магазинах, окремих секцiях магазинiв.

     6. Вiдкриття та функцiонування спецiалiзованих магазинiв i окремих секцiй магазинiв для продажу упаковок з аерозолями сльозоточивої та дратiвної дiї (газових балончикiв) здiйснюється у порядку, встановленому МВС.

III. Порядок реалiзацiї (продажу), придбання, реєстрацiї, облiку i зберiгання (носiння) газових пiстолетiв i револьверiв та патронiв до них, заряджених речовинами сльозоточивої та дратiвної дiї

     7. Дозволи на придбання i зберiгання (носiння) газових пiстолетiв i револьверiв та патронiв до них видаються органами внутрiшнiх справ громадянам, якi досягли 18-рiчного вiку (за винятком осiб, зазначених у пунктi 19 цього Положення), за умови наявностi висновку (довiдки) медичного закладу (лiкувально-квалiфiкацiйної комiсiї) встановленої форми про те, що за станом здоров'я вони можуть володiти (користуватися) спецiальними засобами самооборони та ознайомленi з порядком їх зберiгання (носiння) i застосування.

     Кiлькiсть газових пiстолетiв (револьверiв), якi можуть бути у власностi громадян, не обмежується.

     8. Суб'єкти пiдприємницької дiяльностi, установи i органiзацiї з метою захисту життя, здоров'я, честi та гiдностi своїх працiвникiв мають право на придбання газових пiстолетiв i револьверiв та патронiв до них з оформленням дозволу органами внутрiшнiх справ на їх зберiгання (носiння) конкретним працiвникам, якi досягли 18-рiчного вiку (за винятком осiб, зазначених у пунктi 19 цього Положення), за умови наявностi висновку (довiдки) медичного закладу (лiкувально-квалiфiкацiйної комiсiї) встановленої форми щодо цих працiвникiв та ознайомлення з порядком їх зберiгання (носiння) i застосування.

     9. Дозволи на придбання i зберiгання (носiння) газових пiстолетiв (револьверiв) пiдписуються начальником органу внутрiшнiх справ або особою, яка виконує його обов'язки:

     громадянам - за мiсцем проживання;

     суб'єктам пiдприємницької дiяльностi, установам i органiзацiям (на придбання) та їхнiм працiвникам (на зберiгання (носiння) - за мiсцем реєстрацiї (юридичною адресою) установи, органiзацiї або суб'єкта пiдприємницької дiяльностi. При цьому в дозволi робиться вiдмiтка - вiдомче (службове).

     10. Дозволи на придбання газових пiстолетiв (револьверiв) видаються органами внутрiшнiх справ термiном на три мiсяцi. Не використаний у цей термiн дозвiл повертається до органу внутрiшнiх справ, який його видав.

     11. Для отримання дозволу на придбання газових пiстолетiв (револьверiв) громадяни подають до органу внутрiшнiх справ:

(абзац перший пункту 11 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.03.94р. N 127)

     заповнену картку-заяву;

     двi фотокартки розмiром 3 х 4 сантиметри; 

     висновок (довiдку) медичного закладу (лiкувально-квалiфiкацiйної комiсiї) встановленої форми (крiм осiб, якi мають дозвiл органу внутрiшнiх справ на зберiгання i носiння мисливської та вiдомчої вогнепальної зброї);

(абзац четвертий пункту 11 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.03.94р. N 127)

     квитанцiю про оплату послуг, пов'язаних з оформленням документiв для видачi дозволу на придбання газових пiстолетiв (револьверiв) (за кожну одиницю).

     12. Для отримання дозволу на придбання газових пiстолетiв (револьверiв) суб'єкти пiдприємницької дiяльностi, установи i органiзацiї подають до органу внутрiшнiх справ:

     лист з обгрунтуванням необхiдностi придбання газових пiстолетiв (револьверiв) i зазначенням їх типу та кiлькостi;

     список працiвникiв, якi користуватимуться зазначеними засобами самооборони;

     по 2 фотокартки розмiром 3 х 4 сантиметри (на кожного з працiвникiв, що використовуватимуть газовi пiстолети (револьвери);

     копiю платiжного доручення про оплату послуг, пов'язаних з оформленням документiв для видачi дозволiв на придбання зазначених засобiв самооборони (за кожну одиницю);

     висновок (довiдку) медичного закладу (лiкувально-квалiфiкацiйної комiсiї) встановленої форми.

     13. Орган внутрiшнiх справ не бiльш як у мiсячний термiн розглядає документи, зазначенi у пунктах 11 i 12 цього Положення, i видає дозвiл на придбання газових пiстолетiв (револьверiв) або мотивовано вiдмовляє у ньому.

     Вiдмову у видачi дозволу може бути оскаржено вiдповiдно до чинного законодавства у судовому порядку.

     14. Придбанi газовi пiстолети (револьвери) протягом десяти днiв з дня придбання подаються до органу внутрiшнiх справ для реєстрацiї та оформлення дозволу на їх зберiгання (носiння):

     громадянами - за мiсцем проживання;

     суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, установами i органiзацiями - за мiсцем їх реєстрацiї (юридичною адресою).

     При цьому для отримання дозволу на зберiгання (носiння) газових пiстолетiв (револьверiв) їх власники (користувачi) подають до органу внутрiшнiх справ також корiнець дозволу на придбання з вiдмiткою спецiалiзованого магазину про продаж газового пiстолету (револьверу) та квитанцiю (платiжне доручення) про оплату послуг, пов'язаних з оформленням документiв для видачi дозволу на зберiгання (носiння) газових пiстолетiв (револьверiв).

     Дозвiл на зберiгання i носiння газових пiстолетiв (револьверiв) видається органом внутрiшнiх справ термiном на три роки.

     Дозвiл на зберiгання (носiння) газових пiстолетiв (револьверiв) може бути виданий кожному членовi сiм'ї власника газового пiстолету (револьверу), який має на це право.

     Дозвiл на зберiгання (носiння) газового пiстолету (револьверу) може бути виданий не бiльш як трьом працiвникам суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, установи i органiзацiї на кожний газовий пiстолет (револьвер).

     Дозвiл на зберiгання i носiння безномерних або саморобних газових пiстолетiв (револьверiв) органами внутрiшнiх справ не видається.

     15. Патрони до газових пiстолетiв (револьверiв), зарядженi речовинами сльозоточивої та дратiвної дiї, продаються громадянам (користувачам) у спецiалiзованих магазинах i окремих секцiях у разi пред'явлення дозволу органу внутрiшнiх справ на зберiгання (носiння) вiдповiдного газового пiстолету (револьверу).

     16. Для продовження термiну дозволу на зберiгання (носiння) газових пiстолетiв i револьверiв (перереєстрацiї) власник зобов'язаний за один мiсяць до закiнчення термiну дiї дозволу подати до органу внутрiшнiх справ за мiсцем проживання (юридичною адресою), наявнi газовi пiстолети (револьвери) i такi документи:

     заяву (лист юридичної особи) на iм'я начальника органу внутрiшнiх справ з проханням провести перереєстрацiю газових пiстолетiв (револьверiв), що є у нього;

     квитанцiю (платiжне доручення) про оплату послуг, пов'язаних з перереєстрацiєю газових пiстолетiв (револьверiв);

     висновок (довiдку) медичного закладу (лiкувально-квалiфiкацiйної комiсiї) встановленої форми.

     17. Громадяни зобов'язанi забезпечити умови зберiгання, що виключають втрату та можливiсть крадiння спецiальних засобiв самооборони. Цi засоби зберiгаються у дерев'яних або металевих ящиках за мiсцем роботи або проживання власника (користувача), до них не повиннi мати доступ стороннi особи.

     Абзац другий пункту 17 втратив чиннiсть 

(пункт 17 доповнено абзацом другим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.05.95р. N 365)
(абзац другий пункту 17 втратив чиннiсть у зв'язку з втратою чинностi постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.05.95р. N 365 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.03.2000р. N 587)

     18. У всiх випадках носiння газових пiстолетiв (револьверiв) власник (користувач) зобов'язаний мати при собi дозвiл органу внутрiшнiх справ на право їх зберiгання (носiння). У разi вiдсутностi у особи такого дозволу пiстолет (револьвер) до розгляду справи вилучається працiвниками органiв внутрiшнiх справ у встановленому порядку.

     19. Органи внутрiшнiх справ дозволи на придбання, зберiгання (носiння) газових пiстолетiв (револьверiв) не видають, а виданi дозволи анулюються за наявностi:

     висновку (довiдки) медичного закладу (лiкувально-квалiфiкацiйної комiсiї) встановленої форми, який свiдчить про те, що така особа за станом здоров'я не може володiти спецiальними засобами самооборони;

     вiдомостей про систематичне порушення особою громадського порядку, зловживання спиртними напоями, вживання наркотичних речовин без призначення лiкаря;

     пред'явлення такiй особi обвинувачення у вчиненнi злочину, а також засудження до позбавлення волi;

     непогашеної або незнятої у встановленому порядку з особи судимостi за тяжкий злочин або злочин, скоєний iз застосуванням вогнепальної зброї, вибухових матерiалiв або спецiальних засобiв самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратiвної дiї;

     умовного засудження особи з iспитовим термiном або засудження до виправних робiт;

     вироку народного суду щодо такої особи, виконання якого вiдстрочено.

     20. Пiсля анулювання органом внутрiшнiх справ дозволу на зберiгання (носiння) газового пiстолету (револьверу) цей засiб i патрони до нього разом з дозволом вилучається. Вилучений газовий пiстолет (револьвер) i патрони до нього здаються на комiсiйний продаж у спецiалiзований магазин. Отриманi вiд їх продажу кошти (з вiдрахуванням витрат, пов'язаних з реалiзацiєю (повертаються власнику такого засобу або його представнику.

     У випадках, що не терплять зволiкань, газовi пiстолети (револьвери) та патрони до них можуть бути вилученi органами внутрiшнiх справ у осiб за обставин, передбачених у пунктi 19 цього Положення, негайно.

     21. Про анулювання дозволу на зберiгання (носiння) газового пiстолету (револьверу) на пiдставах, указаних у пунктi 19 цього Положення, органом внутрiшнiх справ виноситься мотивована ухвала, яка затверджується начальником органу внутрiшнiх справ або особою, що виконує його обов'язки.

     22. У разi смертi власника газовий пiстолет (револьвер) i патрони до нього зберiгаються його родичами до вирiшення питання про спадкоємця майна. Якщо хто-небудь iз спадкоємцiв має право на отримання дозволу на зберiгання (носiння) газового пiстолету (револьверу), то йому в установленому порядку органами внутрiшнiх справ може бути виданий такий дозвiл. Якщо серед спадкоємцiв немає осiб, якi мають право на його зберiгання, вiн у мiсячний термiн передається родичам померлого власника до органу внутрiшнiх справ для реалiзацiї. Отриманi вiд продажу кошти (з вiдрахуванням витрат, пов'язаних з реалiзацiєю) повертаються спадкоємцю такого майна.

     Якщо спадкоємець протягом мiсяця з дня набуття права власностi не подав документи до органу внутрiшнiх справ на отримання дозволу на зберiгання (носiння) газового пiстолета (револьвера), то вiн вилучається органами внутрiшнiх справ у порядку, передбаченому пунктом 20 цього Положення.

     23. Забороняється передавати газовi пiстолети (револьвери) та патрони до них iншим особам без дозволу органу внутрiшнiх справ. Органи внутрiшнiх справ мають право оформляти документи для передачi газових пiстолетiв (револьверiв) одним власником iншому. Порядок передачi визначається МВС.

     24. У разi змiни мiсця проживання власник газового пiстолету (револьверу) зобов'язаний звернутися до органу внутрiшнiх справ з проханням про зняття його з облiку i вказати нове мiсце проживання. Пiсля прибуття до нового мiсця проживання власник такого засобу зобов'язаний у 10-денний термiн подати документи до органу внутрiшнiх справ для взяття його на облiк.

     За взяття на облiк газового пiстолету (револьверу) в органах внутрiшнiх справ за новим мiсцем проживання плата з його власника не справляється, якщо термiн виданого дозволу на його зберiгання (носiння) не закiнчився.

     25. Газовий пiстолет (револьвер), що став непридатний для подальшого використовування (не пiдлягає ремонту), не реєструється (не перереєстровується) i у мiсячний термiн здається власником до органу внутрiшнiх справ (без вiдшкодування його вартостi) для зняття з облiку.

     Непридатнiсть газового пiстолету (револьверу) до подальшого використовування визначається органом внутрiшнiх справ на пiдставi вiдповiдностi вимогам технiчних умов його виготовлення та сертифiката встановленого зразка.

     Використанi та непридатнi для дальшого користування спецiальнi засоби самооборони пiдлягають утилiзацiї у встановленому порядку.

     26. У разi втрати або крадiжки газового пiстолету (револьверу) власник зобов'язаний негайно повiдомити про це в орган внутрiшнiх справ.

     27. Спецiалiзованi магазини для продажу газових пiстолетiв (револьверiв) i патронiв до них вiдкриваються i функцiонують в порядку, встановленому МВС.

     28. Зразки карток-заяв, дозволiв на придбання, зберiгання (носiння) газового пiстолету (револьверу), книг їх облiку та iнших документiв установлюються МВС.

     29. Форма висновку (довiдки) медичного закладу (лiкувально-квалiфiкацiйної комiсiї) визначається МОЗ.

IV. Порядок застосування спецiальних засобiв самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратiвної дiї

     30. Спецiальнi засоби самооборони, зарядженi речовинами сльозоточивої та дратiвної дiї, застосовуються громадянами:

     для захисту вiд злочинних посягань на своє життя i здоров'я, житло та майно чи життя i здоров'я, житло та майно iнших громадян;

     для захисту вiд нападу на примiщення органiзацiї, установи та суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, де вони працюють:

     для затримання особи, яка скоїла злочин i намагається втекти або вчинити опiр, з наступною передачею її працiвникам органiв внутрiшнiх справ.

     Перед застосуванням спецiальних засобiв самооборони громадянин якщо є можливiсть, зобов'язаний попередити нападника про свiй намiр їх застосувати.

     Якщо внаслiдок застосування спецiальних засобiв самооборони нападниковi заподiяно тiлеснi ушкодження або вiн помер, громадянин, що застосував такi засоби, зобов'язаний негайно викликати карету швидкої медичної допомоги, вжити заходiв до забезпечення охорони мiсця подiї та сповiстити про це органи внутрiшнiх справ i прокуратури.

     31. Забороняється застосовувати спецiальнi засоби самооборони у разi значного скупчення людей, якщо вiд цього можуть постраждати стороннi особи.

     Категорично забороняється застосовувати спецiальнi засоби самооборони до працiвникiв правоохоронних органiв пiд час виконання ними своїх службових обов'язкiв.

V. Вiдповiдальнiсть за порушення встановленого порядку виготовлення, реалiзацiї (продажу), реєстрацiї, облiку i застосування спецiальних засобiв самооборони 

     32. Посадовi особи та громадяни, що порушили встановлений порядок виготовлення, реалiзацiї (продажу), придбання, реєстрацiї, облiку та застосування спецiальних засобiв самооборони, притягуються до вiдповiдальностi у порядку, встановленому чинним законодавством України.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.