ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо удосконалення застосування методiв профiлактики, дiагностики, лiкування, реабiлiтацiї та лiкарських засобiв i заняття народною медициною (цiлительством)

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести змiни до таких законодавчих актiв України:

     1. У Кодексi України про адмiнiстративнi правопорушення (Вiдомостi Верховної Ради УРСР, 1984 р., додаток до N 51, ст. 1122):

     1) доповнити статтею 462 такого змiсту:

     "Стаття 462. Порушення встановлених законодавством вимог щодо заняття народною медициною (цiлительством)

     Порушення встановлених законодавством вимог щодо заняття народною медициною (цiлительством) -

     тягне за собою накладення штрафу вiд п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян";

     2) у статтi 221 та частинi першiй статтi 294 пiсля цифр "461" доповнити цифрами "462";

     3) у пунктi 1 частини першої статтi 255:

     в абзацi другому пiсля цифр "461" доповнити цифрами "462";

     в абзацi "органiв охорони здоров'я (статтi 45, 46, статтi 167 - 170 (про правопорушення, пов'язанi з недодержанням вимог стандартiв, норм, правил i технiчних умов щодо лiкарських засобiв), стаття 183 - щодо завiдомо неправдивого виклику швидкої медичної допомоги)" пiсля цифр "46" доповнити цифрами "462".

     2. В Основах законодавства України про охорону здоров'я (Вiдомостi Верховної Ради України, 1993 р., N 4, ст. 19 iз наступними змiнами):

     1) частину третю статтi 32 викласти в такiй редакцiї:

     "З метою запобiгання шкоди здоров'ю населення застосування гiпнозу, навiювання, iнших методiв психологiчного i психотерапевтичного впливу дозволяється лише у мiсцях та в порядку, встановлених Мiнiстерством охорони здоров'я України";

     2) у частинi першiй статтi 43 слова "Щодо пацiєнта, який не досяг вiку 15 рокiв" замiнити словами "Щодо пацiєнта вiком до 14 рокiв (малолiтнього пацiєнта)";

     3) статтю 44 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 44. Застосування методiв профiлактики, дiагностики, лiкування, реабiлiтацiї та лiкарських засобiв

     У медичнiй практицi застосовуються методи профiлактики, дiагностики, лiкування, реабiлiтацiї та лiкарськi засоби, дозволенi до застосування Мiнiстерством охорони здоров'я України.

     Новi методи профiлактики, дiагностики, лiкування, реабiлiтацiї та лiкарськi засоби, якi знаходяться на розглядi в установленому порядку, але ще не допущенi до застосування, можуть використовуватися в iнтересах вилiкування особи лише пiсля отримання її письмової згоди. Щодо особи вiком до 14 рокiв (малолiтньої особи) зазначенi методи та засоби можуть використовуватися за наявностi письмової згоди її батькiв або iнших законних представникiв, а щодо особи вiком вiд 14 до 18 рокiв - за її письмовою згодою та письмовою згодою її батькiв або iнших законних представникiв; щодо особи, цивiльна дiєздатнiсть якої обмежуєтеся, - за її письмовою згодою та письмовою згодою її пiклувальникiв; щодо особи, визнаної у встановленому законом порядку недiєздатною, - за письмовою згодою її законного представника. При отриманнi згоди на застосування нових методiв профiлактики, дiагностики, лiкування, реабiлiтацiї та лiкарських засобiв, якi знаходяться на розглядi в установленому порядку, але ще не допущенi до застосування, особi та (або) її законному представнику повинна бути надана iнформацiя про цiлi, методи, побiчнi ефекти, можливий ризик та очiкуванi результати.

     Порядок застосування методiв профiлактики, дiагностики, лiкування, реабiлiтацiї та лiкарських засобiв, зазначених у частинi другiй цiєї статтi, встановлюється Мiнiстерством охорони здоров'я України";

     4) у статтi 74:

     частину другу виключити;

     у частинi третiй слова "у тому числi в галузi народної i нетрадицiйної медицини" виключити;

     5) доповнити статтею 741 такого змiсту:

     "Стаття 741. Право на заняття народною медициною (цiлительством)

     Народна медицина (цiлительство) - методи оздоровлення, профiлактики, дiагностики i лiкування, що ґрунтуються на досвiдi багатьох поколiнь людей, усталенi в народних традицiях i не потребують державної реєстрацiї.

     Право на заняття народною медициною (цiлительством) мають особи, якi отримали спецiальний дозвiл на заняття народною медициною (цiлительством), виданий Мiнiстерством охорони здоров'я України або уповноваженим ним органом.

     Квалiфiкацiйнi вимоги до осiб, якi займаються народного медициною (цiлительством), порядок заняття народною медициною (цiлительством), порядок видачi та анулювання спецiального дозволу на заняття народною медициною (цiлительством) встановлюються Мiнiстерством охорони здоров'я України.

     Спецiальний дозвiл на заняття народною медициною (цiлительством) може бути анульований за рiшенням органу, що його видав, або за рiшенням суду.

     Забороняється проведення цiлительства на масову аудиторiю, у тому числi з використанням засобiв масової iнформацiї.

     Заняття народною медициною (цiлительством) з порушенням встановлених законодавством вимог тягне за собою вiдповiдальнiсть згiдно iз законом".

     3. У Законi України "Про рекламу" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2004 р., N 8, ст. 62):

     1) у статтi 21:

     частини десяту та одинадцяту викласти в такiй редакцiї:

     "10. Забороняється реклама проведення цiлительства на масову аудиторiю.

     11. Забороняється реклама нових методiв профiлактики, дiагностики, реабiлiтацiї та лiкарських засобiв, якi знаходяться на розглядi в установленому порядку, але ще не допущенi до застосування";

     пiсля частини одинадцятої доповнити новою частиною такого змiсту:

     "12. Реклама послуг народної медицини (цiлительства) та осiб, якi їх надають, дозволяється лише за наявностi вiдповiдного спецiального дозволу на заняття народною медициною (цiлительством), виданого Мiнiстерством охорони здоров'я України або уповноваженим ним органом, i повинна мiстити номер, дату видачi зазначеного дозволу та назву органу, який його видав".

     У зв'язку з цим частину дванадцяту вважати частиною тринадцятою;

     2) в абзацi четвертому частини четвертої статтi 27 слово "чотирикратної" замiнити словом "п'ятикратної".

     4. У Законi України "Про психiатричну допомогу" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2000 р., N 19, ст. 143):

     1) у частинi четвертiй статтi 7:

     слова "неповнолiтнього вiком до 15 рокiв" замiнити словами "особи вiком до 14 рокiв (малолiтньої особи)", а слова "його батькiв" - словами "її батькiв";

     слова "її опiкуна" замiнити словами "її законного представника";

     2) у частинi другiй статтi 11, частинi першiй статтi 12 слова "неповнолiтнього вiком до 15 рокiв" замiнити словами "особи вiком до 14 рокiв (малолiтньої особи)", а слова "його батькiв" - словами "її батькiв";

     3) у частинi першiй статтi 13 слова "Неповнолiтнiй вiком до 15 рокiв" замiнити словами "Особа вiком до 14 рокiв (малолiтня особа)", а слова "його батькiв" - словами "її батькiв";

     4) у статтi 15:

     у назвi слова "неповнолiтнього вiком до 15 рокiв" замiнити словами "особи вiком до 14 рокiв (малолiтньої особи)";

     у частинi першiй слова "Неповнолiтнiй вiком до 15 рокiв" замiнити словами "Особа вiком до 14 рокiв (малолiтня особа)";

     у частинi третiй слова "неповнолiтнього вiком до 15 рокiв" замiнити словами "особи вiком до 14 рокiв (малолiтньої особи)".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України у тримiсячний строк з дня опублiкування цього Закону:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити в межах своїх повноважень прийняття нормативно-правових актiв, якi випливають з цього Закону;

     забезпечити перегляд i скасування мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади України їхнiх нормативно-правових актiв, що суперечать цьому Закону.

     3. Мiнiстерству охорони здоров'я України у тримiсячний строк з дня опублiкування цього Закону розробити та затвердити порядок застосування методiв психологiчного i психотерапевтичного впливу, у тому числi щодо мiсць застосування таких методiв, а також удосконалити лiцензiйнi умови провадження господарської дiяльностi з медичної практики щодо застосування методiв психологiчного i психотерапевтичного впливу.

Президент України В. ЮЩЕНКО

м. Київ
17 травня 2007 року
N 1033-V

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.