ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 14.02.2008 р. N 11/5-35/1673-ЕП

 

Нацiональнiй атомнiй енергогенеруючiй компанiї <...>
Київськiй, Енергетичнiй регiональнiй митницi
Запорiзькiй, Миколаївськiй, Рiвненськiй, Хмельницькiй митницi


Щодо митного оформлення вантажiв, якi надходять на адресу атомних електростанцiй

     Державною митною службою України розглянуто лист Нацiональної атомної енергогенеруючої компанiї <...> щодо внесення до облiкової картки суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi - НАЕК <...> та здiйснення митного оформлення ядерного палива атомними електростанцiями, якi є фiлiями компанiї.

     Повiдомляємо наступне.

     Вiдповiдно до Положення про Державну митну службу України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 липня 2007 р. N 940, Держмитслужба, вiдповiдно до покладених на неї завдань, органiзовує та контролює дiяльнiсть митних органiв з питань ведення облiку розташованих у зонi їх дiяльностi суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Вiдповiдно до Господарського кодексу України та Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" фiлiї, представництва, iншi вiдокремленi пiдроздiли без створення юридичної особи не визначенi суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Згiдно з вимогами вищезазначених нормативно-законодавчих актiв суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi - НАЕК <...> вiдповiдно до свого мiсцезнаходження перебуває на облiку в Київськiй регiональнiй митницi.

     Вiдповiдно до Порядку визначення мiсця здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються резидентами та нерезидентами через митний кордон України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.04.2003 N 584 (далi - Порядок), товари, що ввозяться в Україну резидентами, крiм перемiщення товарiв через територiю України в режимi транзиту, пiдлягають митному оформленню митним органом, в зонi дiяльностi якого розташованi цi резиденти.

     Згiдно Порядку, за бажанням резидента митне оформлення товарiв, що ввозяться в Україну, може здiйснюватися митним органом, в зонi дiяльностi якого розташований безпосереднiй одержувач зазначених товарiв, або митним органом у пунктi пропуску через митний кордон України за мiсцем ввезення цих товарiв. Таке оформлення товарiв можливе за умови погодження мiж митним органом, в зонi дiяльностi якого розташований резидент та митним органом в зонi дiяльностi якого перебувають товари.

     Наказом Держмитслужби N 801 вiд 09.11.2004 затверджено Порядок прийняття митними органами погодженого рiшення про мiсце здiйснення митного оформлення товарiв. Зазначений Порядок спрямований на реалiзацiю права суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi пред'являти товари до митного оформлення iншому митному органу, нiж митний орган, у зонi дiяльностi якого розташований суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Враховуючи вищевикладене, вважаємо за можливе здiйснювати митне оформлення вантажiв, що надходять за зовнiшньоекономiчними договорами на адресу атомних електростанцiй - вiдокремлених пiдроздiлiв НАЕК <...> в митницях, в зонi дiяльностi яких розташованi АЕС за погодженням з Київською регiональною митницею з дотриманням вимог наказу Держмитслужби N 801 вiд 09.11.2004 та з урахуванням листiв Держмитслужби вiд 29.11.2007 N 11/2-9/12223-ЕП, вiд 01.02.2008 N 11/3-35/1126-ЕП.

Заступник Голови Служби П. Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.