ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ
Київ

вiд 26 червня 2008 року N 587


Про введення в дiю Тимчасової технологiчної схеми оброблення, митного контролю та митного оформлення вiдправлень мiжнародної прискореної пошти "EMS" в цеху обробки вiдправлень EMS державного пiдприємства спецiального зв'язку

     З метою приведення нормативно-правових документiв митницi у вiдповiднiсть до принципiв державної регуляторної полiтики України, на виконання вимог Указу Президента України вiд 03.10.92 N 493/92 "Про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв мiнiстерств та iнших органiв виконавчої влади", наказую:

     1. До моменту отримання державної реєстрацiї затвердити та ввести в дiю Тимчасову технологiчну схему оброблення, митного контролю та митного оформлення вiдправлень мiжнародної прискореної пошти "EMS" в цеху обробки вiдправлень EMS державного пiдприємства спецiального зв'язку (далi - Тимчасова технологiчна схема), що додається.

     2. Начальнику вiддiлу митного оформлення мiжнародних поштових вiдправлень (Дроздовський В. М.):

     2.1. Забезпечити вивчення та виконання особовим складом вiддiлiв положень Тимчасової технологiчної схеми.

     2.2. Iнформувати пiдприємства, якi знаходяться на облiку в зонi дiяльностi митницi та зацiкавлених осiб про введення в дiю Тимчасової технологiчної схеми та її вимоги шляхом розмiщення на iнформацiйних стендах пiдроздiлу вiдповiдних об'яв.

     3. Начальнику загального вiддiлу (Балкова Н. В.) довести наказ до вiдома особового складу митницi, згiдно розрахунку розсилки.

     4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника начальника митницi Ольховика О. М.

     Загальний контроль залишаю за собою.

Начальник Київської регiональної митницi А. В. Макаренко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Київської регiональної митницi
вiд 26 червня 2008 р. N 587

ТИМЧАСОВА ТЕХНОЛОГIЧНА СХЕМА
ОБРОБЛЕННЯ, МИТНОГО КОНТРОЛЮ ТА МИТНОГО ОФОРМЛЕННЯ ВIДПРАВЛЕНЬ МIЖНАРОДНОЇ ПРИСКОРЕНОЇ ПОШТИ "EMS" В ЦЕХУ ОБРОБКИ ВIДПРАВЛЕНЬ EMS ДЕРЖАВНОГО ПIДПРИЄМСТВА СПЕЦIАЛЬНОГО ЗВ'ЯЗКУ

1. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     1.1. Тимчасова Технологiчна схема визначає порядок обробки, митного контролю та митного оформлення вiдправлень мiжнародної прискореної пошти "EMS" (далi вiдправлень EMS), що надходять каналом мiжнародної прискореної пошти "EMS" до цеху обробки вiдправлень EMS (далi ЦОВ EMS) Державного пiдприємства спецiального зв'язку (далi ДПСЗ), конкретизує окремi положення дiючих правил з метою уточнення функцiй посадових осiб вiддiлу митного оформлення мiжнародних поштових вiдправлень (далi ВМОМПВ) Київської регiональної митницi (далi КРМ) в процесi здiйснення ними митного контролю за вiдправленнями EMS, регулює взаємодiю ВМОМПВ КРМ iз ЦОВ EMS, пунктом держветконтролю на держкордонi та транспортi, прикордонним пунктом карантину рослин, працiвниками iнспекцiї контролю за якiстю лiкарських засобiв МОЗ України, групою експертiв-мистецтвознавцiв при Головному управлiннi культури Київської мiської Держадмiнiстрацiї, iнших органiв держконтролю.

     1.2. Тимчасова Технологiчна схема розроблена на основi Митного кодексу України, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.2002 N 1948 "Деякi питання здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях" iз змiнами i доповненнями, внесеними постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2003 N 92, Правил обробки та вiдправляння мiжнародної пошти в мiсцях мiжнародного поштового обмiну України, iнших спiльних розпоряджень Державної митної служби України та Державного комiтету зв'язку та iнформатизацiї України та дiючих нормативних документiв, що регулюють митний контроль за вiдправленнями EMS.

     1.3. У цiй Тимчасовiй Технологiчнiй схемi поняття "митний контроль", "митне оформлення", "предмети", "товари", "зона митного контролю" вживаються у значеннях, наведених у Митному кодексi України.

     1.4. Матерiальну вiдповiдальнiсть за збереження товарiв (предметiв) у вiдправленнях EMS i правильнiсть обробки вiдправлень EMS, як до проведення митного контролю, так i пiсля нього, несуть працiвники ДПСЗ. При цьому ДПСЗ не несе вiдповiдальнiсть за рiшення, якi приймаються посадовими особами ВМОМПВ КРМ пiд час митного контролю вiдправлень EMS.

     1.5. Обробка, митний контроль та митне оформлення вiдправлень EMS здiйснюється в належним чином устаткованiй зонi митного контролю мiсця мiжнародного поштового обмiну (ММПО) (KYIV EMS).

     1.6. Митний контроль вiдправлень EMS здiйснюється за вiдсутностi вiдправникiв та адресатiв (одержувачiв).

     1.7. Контроль за перемiщенням мiжнародної пошти митною територiєю України здiйснюється вiдповiдно до Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771.

     1.8. Митний контроль здiйснюється безпосередньо посадовими особами ВМОМПВ КРМ шляхом перевiрки необхiдних для такого контролю документiв та вiдомостей, митного огляду, облiку товарiв та iнших предметiв, а також з використанням iнших форм, передбачених законодавством.

     Пiдроздiл митного органу самостiйно визначає форму та обсяг митного контролю.

     У разi, коли вiдправлення мiстять товари та iншi предмети, якi пiдлягають iншим передбаченим законодавством видам контролю, посадовою особою ВМОМПВ КРМ на супровiдних документах до вiдправлення робиться вiдмiтка про необхiднiсть здiйснення таких видiв контролю.

     Якщо декларування товарiв та iнших предметiв здiйснюється з використанням вантажної митної декларацiї, контроль за доставкою вiдправлення з мiсця мiжнародного поштового обмiну до митного органу, у зонi дiяльностi якого розташований адресат (одержувач), здiйснюється пiдроздiлом митного органу (ВМОМПВ КРМ), а вiд митного органу, у зонi дiяльностi якого розташований вiдправник, до мiсця мiжнародного поштового обмiну (KYIV EMS) - митним органом, у зонi дiяльностi якого розташований вiдправник. Порядок здiйснення зазначеного контролю встановлено листом Держмиткому України вiд 12.11.93 N 11/2-3656.

     1.9. Митний огляд товарiв та iнших предметiв здiйснюється, як правило, без розпакування вiдправлення, з використанням технiчних засобiв контролю, на пiдставi даних, вказаних в митнiй декларацiї CN23 або ярликах CN22 (ярлика "Митниця", бланк-пачки СР72).

     1.10. Митний огляд з розпакуванням вiдправлень EMS здiйснюється комiсiєю у складi посадової особи ВМОМПВ КРМ та 2-х експедиторiв ЦОВ EMS у випадках за вiдсутностi митної декларацiї CN23 (ярлика "Митниця CN22") чи її (його) незаповнення або, якщо оператором складено акт за формою та у порядку, визначеному Держкомзв'язку та iнформатизацiї України, про пошкодження оболонки вiдправлення, невiдповiднiсть масi, зазначенiй на вiдправленнi чи супровiдних документах до вiдправлення тощо, а також, якщо товари та iншi предмети:

     - задекларовано загальним найменуванням або нерозбiрливо;

     - пiдлягають iншим передбаченим законодавством видам контролю;

     - пiдлягають оподаткуванню згiдно iз законодавством.

     Розпакування, зважування та упакування вiдправлення EMS здiйснюється експедиторами ЦОВ EMS в присутностi посадової особи ВМОМПВ КРМ.

     1.11. У разi встановлення порушень митних правил до супровiдних документiв до вiдправлення EMS для вручення адресату долучається протокол за формою, установленою Державною митною службою України, складений посадовою особою ВМОМПВ КРМ.

2. ТЕХНОЛОГIЯ ОБРОБЛЕННЯ ТА МИТНОГО КОНТРОЛЮ IМПОРТНИХ (ВХIДНИХ) ВIДПРАВЛЕНЬ EMS

     2.1. Вiдправлення EMS приписуються експедитором до перелiкiв вiдправлень (накладних ф. 16) i пред'являються посадовим особам митницi для митного контролю разом з митними декларацiями CN23 або бланк-пачками СР72. В перелiку вказуються номери вiдправлень EMS, валовi номери, найменування країни приймання i об'єкта поштового зв'язку мiсця призначення та вага вiдправлення EMS. Вiдправлення EMS iз товарним вкладенням приписуються до перелiку (накладної ф. 16) окремо вiд вiдправлень EMS з вкладенням документiв. Вiдправлення EMS, адресованi фiзичним особам, приписуються до перелiку окремо вiд вiдправлень EMS, адресованих юридичним особам.

     2.2. У разi надходження вiдправлень EMS до ММПО у дефектному станi (пошкодження оболонки, перев'язу або пломби, розбiжнiсть у масi, без супровiдних документiв або з зовнiшнiми ознаками ймовiрного пошкодження чи псування вкладення), експедитором ЦОВ EMS складається акт ф. 51 у двох примiрниках. Один примiрник акту ф. 51 разом з супровiдними документами i вiдправленням EMS пред'являється для митного огляду.

     При здiйсненнi митного огляду iз розпакуванням вiдправлення EMS, експедитором складається акт ф. 51 у трьох примiрниках, який пiдписується членами оглядової комiсiї i в якому наводиться поiменний перелiк предметiв, виявлених у вiдправленнi. Один примiрник акту ф. 51 вiдправляється до мiсця призначення, другий долучається до виробничих документiв ЦОВ EMS, третiй примiрник передається митницi.

     2.3. Вiдправлення EMS, що мiстять предмети, якi пiдлягають контролю з боку iнших органiв держконтролю, посадова особа ВМОМПВ оформлює в митному вiдношеннi згiдно дiючих правил i в перелiку вiдправлень, пред'явлених на митний огляд, робить вiдмiтку: "Пред'явити ____" (зазначається найменування вiдповiдної служби контролю, до функцiї якої входить контроль за тими чи iншими предметами).

     Експедитор ЦОВ EMS пред'являє на огляд вищевказаним органам держконтролю предмети, що пiдлягають контролю, пiсля чого в перелiку проставляється вiдповiдний штамп.

     В разi контрабанди або порушення митних правил, товари та предмети, якi забороненi до пересилання в вiдправленнях EMS, вилучаються митницею по протоколу встановленої форми.

     Вiдправлення EMS з предметами, на перемiщення яких через митну територiю України встановлено обмеження, зберiгаються у ЦООВ EMS пiд митним контролем у порядку, що забезпечує їх схороннiсть, до подання вiдповiдних дозвiльних документiв або до закiнчення термiну зберiгання. В останньому разi на перелiках та супровiдних документах до вiдправлення EMS посадовою особою митницi проставляється вiдтиск штампа "Не пiдлягає пропуску через митний кордон України з причини _______" (зазначається причина), i воно в установленому порядку повертається.

     Пiсля завершення митного контролю посадова особа митницi проставляє на накладнiй ф. 16 (перелiках на митний огляд), до якої були приписанi вiдправлення EMS, адресованi юридичним та фiзичним особам, та оболонцi вiдправлення EMS, вiдповiднi вiдмiтки:

     у разi митного огляду без розпакування - вiдтиск особистої номерної печатки;

     у разi митного огляду з розпакуванням - у залежностi вiд прийнятого рiшення;

     для фiзичних осiб - "Пiдлягає видачi адресату пiсля сплати платежiв, нарахованих митницею", "Без сплати митницi платежiв", або "Пред'явити _______", "Не пiдлягає пропуску через митний кордон України з причини ______";

     для юридичних осiб - вiдтиск особистої номерної печатки (далi ОНП) (випуск дозволено) або штамп "Пiд митним контролем - iмпорт".

     2.4. Пiсля огляду iз розпакуванням вiдправлення EMS на адресу фiзичної особи, посадова особа ВМОМПВ КРМ, у випадку нестягнення митних платежiв, проставляє у перелiку вiдправлень та на супровiдних документах вiдбиток штампу "Без сплати митницi платежiв".

     Пiсля огляду вiдправлення EMS на адресу юридичної особи, вартiсть вкладення якого не перевищує 100 євро за поточним курсом НБУ, посадова особа ВМОМПВ КРМ проставляє на перелiку вiдправлень та супровiдних документах вiдбиток ОНП (випуск дозволено).

     2.5. Якщо на вiдправлення EMS з товарним вкладенням нарахованi митнi платежi, посадовою особою ВМОМПВ КРМ складається оглядовий розпис форми М-15 у трьох примiрниках, який засвiдчується пiдписом посадової особи ВМОМПВ КРМ та вiдбитком ОНП.

     Контроль нарахування митних платежiв здiйснюється головним iнспектором ВМОМПВ КРМ.

     У разi нарахування посадовою особою ВМОМПВ КРМ митних платежiв, експедитором ЦОВ EMS на кожний платiж виписується бланк поштового переказу ф. 112, який прикрiплюється до вiдправлення, а на вiдправлення EMS i в перелiку ставиться вiдбиток штампу "Пiдлягає видачi адресату пiсля сплати платежiв, нарахованих митницею".

     У випадку, якщо адресат вiдмовляється вiд отримання вiдправлення EMS - вiдправлення EMS повертається до країни подачi через неможливiсть вручення, експедитор ЦОВ EMS надає посадовiй особi ВМОМПВ КРМ довiдку, в якiй вказується номер вiдправлення, нарахованi суми, причина повернення вiдправлення EMS. Довiдка пiдписується начальником ЦОВ EMS. Оглядовi розписи залишаються в ВМОМПВ КРМ iз зазначенням на них дати повернення вiдправлення за кордон.

     2.6. Вiдправлення EMS на адресу юридичних осiб, вартiсть вкладення яких перевищує 100 євро за поточним курсом НБУ, оформлюються у встановленому для цього порядку (шляхом складання вантажної митної декларацiї) iз сплатою всiх належних платежiв, згiдно наказу ДМСУ вiд 09.07.97 N 307 (у редакцiї наказу Держмитслужби України вiд 18.04.2002 N 207 та вiд 30.06.98 N 380). На перелiку вiдправлень та супровiдних документах таких вiдправлень EMS проставляється вiдбиток штампу "Пiд митним контролем" (далi ПМК).

     2.7. Вiдправлення EMS, адресованi юридичним особам, митне оформлення яких не завершене (з вiдтиском штампа на оболонцi та в накладнiй ф. 16), направляються до пiдроздiлiв митницi за мiсцезнаходженням адресатiв - юридичних осiб для вирiшення питання про випуск, згiдно з Класифiкатором митних органiв та їх структурних пiдроздiлiв, затверджений наказом ДМСУ вiд 26.04.2006 N 335. Такi вiдправлення EMS направляються на адресу вузлiв спецiального зв'язку за мiсцем розташування митниць призначення в окремих мiшках. Перед запакуванням у мiшок, вiдправлення EMS приписується до реєстру ф. 4 (або накладної ф. 16) iз зазначенням номера вiдправлення, а також країни приймання. Реєстр ф. 4 (накладна ф. 16) складається у 5-ти примiрниках: два примiрники вкладаються у мiшок разом з вiдправленнями EMS, третiй долучається до виробничих документiв ЦОВ EMS, четвертий та п'ятий передаються ВМОМПВ КРМ, один з яких надсилається по поштi в митницю направлення вiдправлення EMS для здiйснення контролю за пред'явленням даного вiдправлення EMS на митний контроль. Разом з вiдправленням EMS i реєстрами ф. 4 (накладними ф. 16) у мiшок вкладаються супровiднi документи, у разi їх наявностi. На всiх реєстрах ф. 4 (накладних ф. 16) та мiшковому ярлику ф. 17 посадовою особою ВМОМПВ КРМ проставляється вiдтиск штампа ПМК.

3. ТЕХНОЛОГIЯ МИТНОГО КОНТРОЛЮ ТА ОФОРМЛЕННЯ ЕКСПОРТНИХ (ВИХIДНИХ) ВIДПРАВЛЕНЬ EMS

     3.1 Вiдправлення EMS приписуються експедитором ЦОВ EMS до накладної ф. 16, пред'явлених на митний контроль. В накладнiй вказуються номери вiдправлень EMS, вага, країна призначення та мiсце подачi. Вiдправлення EMS, адресованi фiзичним особам, приписуються окремо вiд вiдправлень, адресованих юридичним особам.

     3.2. Митний контроль вiдправлення EMS здiйснюється з використанням технiчних засобiв контролю. В окремих випадках, визначених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.2002 N 1948, вони можуть пiдлягати митному огляду з розпакуванням.

     3.3. На накладнiй ф. 16, до якої приписанi вiдправлення EMS, та на митнiй декларацiї CN23 посадова особа митницi проставляє вiдтиск ОНП у разi випуску через митний кордон України або штампа "Пред'явити ______" (зазначається найменування вiдповiдної служби контролю), якщо вiдправлення мiстить предмети, що пiдлягають державним органам контролю. Один примiрник накладної ф. 16 та митної декларацiї CN23 передається митницi.

     Митний огляд з розпакуванням вiдправлень здiйснюється комiсiєю у складi двох працiвникiв ЦОВ EMS та посадової особи ВМОМПВ КРМ. На накладнiй ф. 16 працiвник ЦОВ EMS зазначає склад оглядової комiсiї та дату проведення митного контролю. Пiд час огляду звiряється вкладення iз записом у митнiй декларацiї CN23. Пiсля завершення митного контролю посадова особа митницi проставляє на накладнiй ф. 16 вiдтиск ОНП.

     Якщо вкладення вiдправлення пiдлягає контролю державними органами контролю, то митне оформлення вiдправлення може бути завершене пiсля вирiшення про випуск цими органами контролю. Спiвробiтники вiдповiдних органiв контролю оглядають вкладення вiдправлення у присутностi працiвникiв ЦОВ EMS. Пiсля огляду контрольний орган проставляє на накладнiй ф. 16 вiдтиск вiдповiдного штампа. Пiдтвердженням завершення митного оформлення таких вiдправлень є проставлення посадовою особою ВМОМПВ КРМ вiдтиску ОНП на накладнiй ф. 16. Один примiрник накладних ф. 16 з вiдмiтками про митне оформлення вiдправлень передається митницi.

     Пiсля здiйснення митного контролю за вiдправленнями EMS посадова особа ВМОМПВ КРМ приймає рiшення щодо його випуску.

     Для вiдправлень EMS вiд фiзичних або юридичних осiб, в разi їх повернення, на супровiдних документах та в накладнiй ф. 16 посадова особа ВМОМПВ КРМ проставляє штамп "Не пiдлягає пропуску через митний кордон України з причини _______" та зазначає причину повернення.

     3.4. Вiдправлення EMS, вiдправниками яких є юридичнi особи, повиннi оформлюватись в митному вiдношеннi в митницях за мiсцем розташування вiдправника. У випадку надходження неоформленого в митному вiдношеннi вiдправлення EMS, воно пiдлягає поверненню вiдправниковi для здiйснення митного оформлення.

     3.5. Якщо посадовою особою ВМОМПВ КРМ прийнято рiшення про випуск вiдправлення EMS за межi митної територiї України, в накладнiй ф. 16 проставляються вiдбитки ОНП та штампу "Пiд митним контролем - експорт".

Начальник вiддiлу митного оформлення МПВ В. М. Дроздовський
ПОГОДЖЕНО:
Генеральний директор Державного пiдприємства спецiального зв'язку П. I. Огринський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.