ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

03.03.09 N 11/3-10.29/1850-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Про класифiкацiю згiдно з УКТЗЕД кухонних плит

     З метою впорядкування класифiкацiї комбiнованих побутових газоелектричних кухонних плит, керуючись положенням статтi 312 Митного кодексу України повiдомляємо наступне.

     Розiгрiвачi їжi та аналогiчнi неелектричнi апарати побутового використання та їх частини, з чорних металiв згiдно вимог УКТЗЕД розглядаються у товарнiй позицiї 7321.

     У вiдповiдностi з Поясненнями до УКТЗЕД, в товарну позицiю 7321 згiдно з УКТЗЕД входить група приладiв, якi задовольняють усiм таким вимогам:

     (i) призначатися для одержання i використання тепла з метою обiгрiвання простору, приготування їжi або доведення до температури кипiння;

     (ii) використовувати тверде, рiдке чи газове паливо, але не електрику;

     (iii) застосовуватися в домашньому господарствi або у кемпiнгах.

     Також, Поясненнями застережено, що в товарну позицiю 7321 згiдно з УКТЗЕД не включаються прилади, в яких для нагрiвання одночасно використовується i електрика (товарна позицiя 8516)*

     * Вiдовiдно до уточненого перекладу оригiнального тексту пояснень до Гармонiзованої системи 2007 року, на основi яких розроблено проект Пояснень до УКТЗЕД 2007 року, у поясненнях до товарної позицiї 73.21 зазначається, що "до цiєї товарної позицiї не включаються прилади, в яких для нагрiвання також використовується електрика, як, наприклад, у випадку комбiнованих газоелектричних плит.

     Побутовi електронагрiвальнi прилади згiдно вимог УКТЗЕД розглядаються у товарнiй позицiї 8516.

     У Поясненнях до товарної позицiї 8516 згiдно УКТЗЕД зазначено, що серед iнших товарiв, до неї включаються печi та електроплити, електроплитки, електрокотли варильнi, духовi електрошафи (мармiти), грилi та ростери (наприклад, конвекцiйного типу, з електричним опором, iнфрачервонi, iндукцiйнi високої частоти i комбiнованi газоелектричнi пристрої).

     На ринку побутових кухонних плит на сьогоднiшнiй день є три типи плит: газовi, електричнi та комбiнованi - газоелектричнi. Комбiнованi газоелектричнi побутовi плити, поєднують в собi елементи, характернi як для газових плит, так i для електричних, а комбiнацiї їх можуть бути рiзноманiтними, наприклад, плита може мати панель для варiння, що функцiонує, використовуючи газ, а духовка може бути електричною; панель для варiння може бути комбiнованою, може мати декiлька газових конфорок, декiлька електричних та електричну духовку; може мати газову конфорку та газову духовку у поєднаннi з функцiєю електричного гриля. Тобто, у комбiнованих газоелектричних побутових плитах для приготування продуктiв може використовуватись як газ, так i електрика.

     Вiдповiдно до Правила 6 Основних правил класифiкацiї iнтерпретацiї УКТЗЕД, класифiкацiя товарiв у товарних пiдпозицiях, товарних категорiях i товарних пiдкатегорiях здiйснюється вiдповiдно до назви останнiх, а також примiток, якi їх стосуються, з урахуванням певних застережень, положень вищенаведених правил за умови, що порiвнювати можна лише назви одного рiвня деталiзацiї.

     Плити кухоннi бiльш конкретно описанi в товарнiй пiдпозицiї 8516 60 згiдно з УКТЗЕД. Опис товару повторюється i в товарнiй пiдкатегорiї 8516 60 10 00 згiдно з УКТЗЕД.

     Враховуючи вищевикладене, комбiнованi газоелектричнi побутовi плити, з урахуванням положень Пояснень до УКТЗЕД про виключення з товарної позицiї 7321 приладiв, в яких для нагрiвання використовується газ та електрика, класифiкуються у товарнiй позицiї 8516 згiдно УКТЗЕД, за кодом 8516 60 10 00 згiдно з УКТЗЕД.

     Функцiї плит з визначенням типу енергiї обов'язково вказується у технiчному описi приладу.

     Вимагаю, в графi 31 ВМД наводити iнформацiю, необхiдну для однозначної класифiкацiї товару, а саме тип енергiї, який застосовується всiма елементами плит, наприклад:

     Плита газова для приготування та пiдiгрiвання їжi, яка має чотири газовi конфорки, газову духовку (об'ємом 54 лiтри, поєднану з функцiєю "електрогриль"). Товар класифiкується за кодом 8516 60 10 00 згiдно з УКТЗЕД.

Перший заступник Голови Служби I.О. Пiковський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.