ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

15.04.09 N 11/4-10.29/3532-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


     Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи було проведено вибiркову перевiрку бази оформлених ВМД за кодом УКТЗЕД 3922 10 00 00 - ванни, душi, раковини для стоку води та раковини для умивальникiв з пластмаси та за кодом 7615 20 00 00 - обладнання санiтарно-технiчне та його частини з алюмiнiю.

     Пiд час проведення перевiрки було встановлено, що є випадки митного оформлення душових кабiн, якi складаються з пiддону та бокових стiнок (або без них) i дверцят (шторок), виготовлених зi скла з гiдромасажною панеллю або без неї у товарнiй пiдкатегорiї 3922 10 00 00 (ставка мита 6,5 %) та душових кабiн з боковими стiнками (або без) та дверцятами (шторками), виготовленими зi скла або iз полiмерного матерiалу, обрамлених алюмiнiєвим каркасом з гiдромасажною панеллю або без неї, у товарнiй пiдкатегорiї 7615 20 00 00 (ставка мита 0%).

     Душовi кабiни - конструкцiя визначеного розмiру та форми, яка вiдгороджена та обладнана для зручного прийняття душа. Душовi кабiни дiляться на декiлька типiв: простi душовi кабiни вiдкритого (без бокових стiнок) (рис.1) i закритого типу (з боковими стiнками) (рис.2) та комбiнованi (рис 3,4).

     Простi душовi кабiни - тi, що складаються з бокових стiнок (або без них), дверцят (шторок), пiддону та душу з гiдромасажною панеллю або без неї. Основна маса кабiн виготовляється у змiшаному варiантi, тобто при виготовленнi душової кабiни використовується декiлька рiзних типiв матерiалiв - пiддон може бути металевий, керамiчний, з чавуну або акриловий, а дверцята скляними з металевими ободками або пластиковими. Основна функцiя у данiй комбiнацiї полягає на дверцята, що надають основну характерну ознаку душової кабiни.


Рис.1

Рис.2

     Враховуючи вищевикладене, простi душовi кабiни з гiдромасажем або без нього, необхiдно класифiкувати за таким принципом:

     - душовi кабiни, якi виготовленi повнiстю з одного матерiалу (пластику) - по матерiалу у своїх товарних позицiях;

     - душовi кабiни, якi виготовленi зi змiшаних матерiалiв (шторки склянi, пiддон акриловий) - за матерiалом шторок у вiдповiдних товарних позицiях.

     При цьому обрамлення є другорядною ознакою i не впливає на класифiкацiю товару.

     Таким чином, душовi кабiни з боковими стiнками (або без них), з пiддоном (або без) i дверцятами (шторками), виготовленi зi скла, мають класифiкуватися у товарнiй пiдкатегорiї 7020 00 80 00 (ставка мита 10%).

     Комбiнованi душовi кабiни - це, як правило, системи, якi об'єднують у собi функцiї душових кабiн i ванн. Комбiнованi душовi кабiни подiляють на два типи: 1) ванна з кабiною, яка подiляє ванну навпiл (рис.3); 2) ванна з душовою кабiною (рис.4).


Рис.3

Рис.4

     Такi типи душових боксiв класифiкується по такому принципу: розглядаються два товари - ванна та душова кабiна як рiвнозначнi частини та вiдповiдно до правила 3(с) Основних правил iнтерпритацiї УКТЗЕД вiдносяться до товарної позицiї з найбiльшим порядковим номером серед номерiв товарних позицiй, що розглядаються в залежностi вiд матерiалу, з якого виготовленi душова кабiна та ванна.

     Варто також зазначити, що простi та комбiнованi душовi кабiни, якi обладнанi додатково гiдромасажем, де необхiдний тиск води забезпечується вбудованим електронасосом, класифiкуються як обладнання для масажу у товарнiй позицiї 9019.

     Вищезазначенi пiдходи класифiкацiї спiвпадають з рiшеннями митних адмiнiстрацiй держав Європейського спiвтовариства.

     Враховуючи вищевикладене, вжити заходи з посилення контролю за правильнiстю класифiкацiї товарiв санiтарно-технiчного призначення - душових кабiн згiдно вимог УКТЗЕД.

Заступник Голови Служби С.Д. Дериволков
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.