МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ УКРАЇНИ
МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

30.07.2009 N 789/414/709


Про затвердження Порядку здiйснення митного оформлення iмпортних товарiв у тарi i пакувальних матерiалах

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
31 липня 2009 р. за N 717/16733


     Вiдповiдно до пунктiв "в", "п" статтi 17 Закону України "Про вiдходи", постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 липня 2001 року N 915 "Про впровадження системи збирання, заготiвлi та утилiзацiї вiдходiв як вторинної сировини" (iз змiнами) наказуємо:

     1. Затвердити Порядок здiйснення митного оформлення iмпортних товарiв у тарi i пакувальних матерiалах, що додається.

     2. Здiйснення контролю за виконанням вимог цього Порядку одержувачами (iмпортерами) товару та особами, уповноваженими на декларування, покласти на Республiканський комiтет Автономної Республiки Крим з охорони навколишнього природного середовища та спецiальнi пiдроздiли Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України.

     3. Мiнiстерству економiки України забезпечити подання в установленому порядку цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     4. Мiнiстерству охорони навколишнього природного середовища України разом iз Державною компанiєю "Укрекокомресурси" (далi - Компанiя) здiйснити заходи iз створення iнформацiйно-аналiтичного центру для здiйснення облiку, контролю та аналiзу iнформацiї про обсяги iмпортних товарiв у тарi i пакувальних матерiалах.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Мiнiстра охорони навколишнього природного середовища України Г. Фiлiпчука та Голову Державної митної служби України А. Макаренка.

     6. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

Мiнiстр економiки України Б. Данилишин
Мiнiстр охорони навколишнього природного середовища України Г. Фiлiпчук
Голова Державної митної служби України А. Макаренко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства економiки України, Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України, Державної митної служби України
30.07. 2009 N 789/414/709
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
31 липня 2009 р. за N 717/16733

ПОРЯДОК
здiйснення митного оформлення iмпортних товарiв у тарi i пакувальних матерiалах

I. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено з метою здiйснення контролю за тарою i пакувальними матерiалами, у яких на територiю України надходять iмпортнi товари.

     1.2. Дiя цього Порядку поширюється на всi види тари i пакувальних матерiалiв, у яких товари надходять на митну територiю України, якщо цi товари пiдлягають митному оформленню в режимi iмпорту.

     1.3. Дiя цього Порядку не поширюється на тару i пакувальнi матерiали експортної продукцiї, хлiба, хлiбобулочних виробiв та молока, продукцiї гуманiтарної i технiчної допомоги, а також тару i пакувальнi матерiали, якi декларуються у митному режимi тимчасового ввезення.

II. Митне оформлення

     2.1. Митне оформлення iмпортних товарiв у тарi i пакувальних матерiалах здiйснюється згiдно з вимогами законодавства України, в тому числi цього Порядку.

     2.2. Пiдставою для митного оформлення є наявнiсть у лiвому нижньому кутку на зворотному боцi аркуша з позначенням 1/6 єдиного адмiнiстративного документа форми МД-2 особистої печатки "Ввiз дозволено" державного iнспектора з охорони навколишнього природного середовища територiальних органiв та спецiальних пiдроздiлiв Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України (далi - держекоiнспектор).

     2.3. Особиста печатка держекоiнспектора поста екологiчного контролю на митнiй територiї України "Ввiз дозволено" проставляється пiсля складання вiдомостi про облiк та розрахунок тари i пакувальних матерiалiв, у яких надходять товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi iмпорту (далi - Вiдомiсть), за формою, наведеною в додатку 1, згiдно з вимогами цього Порядку.

     2.4. Одержувачу (iмпортеру) товарiв або особi, яка уповноважена на декларування, необхiдно скласти Вiдомiсть.

     2.5. Вiдомiсть складається за наявностi договору з органiзацiї збирання, заготiвлi та утилiзацiї тари i пакувальних матерiалiв (далi - Договiр) з Компанiєю або за наявностi пiдтверджуючих документiв щодо самостiйного приймання та утилiзацiї використаних тари i пакувальних матерiалiв.

     2.6. Два примiрники Вiдомостi та її електронна копiя, якi мiстять данi про реквiзити одержувача, назву, вагу тари i пакувальних матерiалiв, Договiр, оплату послуг тощо, надаються держекоiнспектору.

     2.7. Пiсля перевiрки Вiдомостi на вiдповiднiсть товаросупровiдним документам держекоiнспектор реєструє її шляхом присвоєння чергового номера та занесення її до журналу облiку вiдомостей про облiк та розрахунок тари i пакувальних матерiалiв, у яких надходять товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi iмпорту (далi - електронний журнал), що ведеться в електроннiй формi, зразок якого наведено у додатку 2 до цього Порядку.

     2.8. На двох примiрниках Вiдомостi держекоiнспектор проставляє штамп "Занесено до бази даних", зразок якого наведено у додатку 3.

     2.9. Перший примiрник Вiдомостi разом з копiєю платiжного документа (у разi укладання Договору) про сплату послуг за тарифами, затвердженими пунктом 2 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 липня 2001 року N 915 "Про впровадження системи збирання, заготiвлi та утилiзацiї вiдходiв як вторинної сировини", вiдповiдно до умов Договору залишається у держекоiнспектора, а другий повертається одержувачу (iмпортеру) товару або особi, уповноваженiй здiйснювати декларування.

     2.10. Пiсля цього держекоiнспектор проставляє на зворотному боцi МД-2 ВМД особисту печатку "Ввiз дозволено".

     2.11. Першi примiрники Вiдомостi разом з копiями платiжних документiв вiдповiдно до електронного журналу щомiсяця держекоiнспектор поста екологiчного контролю передає керiвнику пiдроздiлу служби екологiчного контролю вiдповiдного територiального органу та спецiального пiдроздiлу Мiнприроди, який у встановленому порядку до 10 числа мiсяця, наступного за звiтним, передає до iнформацiйно-аналiтичного центру Компанiї.

III. Оформлення Вiдомостi

     Вiдомiсть заповнюється на бланку формату А-4 у двох примiрниках на базi програми щодо заповнення ВМД.

     У графах Вiдомостi зазначаються:

     " N ВМД " - номер ВМД;

     "Найменування пiдприємства/П.I.Б." - повне найменування/прiзвище, iм'я та по батьковi одержувача товару та його органiзацiйно-правова форма;

     "код за ЄДРПОУ / номер за ДРФО" - iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ/ iдентифiкацiйний номер за ДРФО пiдприємства;

     "Мiсцезнаходження/мiсце проживання" - поштова адреса iз зазначенням поштового iндексу;

     "Територiя розповсюдження в Українi" - зазначено регiони, де буде розповсюджуватись товар. У разi розповсюдження товару на всiй територiї України вказується: "Уся територiя України";

     "Вага брутто, кг" - вага брутто товару, що iмпортується, згiдно з товаросупровiдними документами;

     "Вага нетто, кг" - вага нетто товару, що iмпортується, згiдно з товаросупровiдними документами;

     "Вага без споживчої тари, кг" - вага, яка обчислюється як рiзниця ваги нетто товару та ваги чистого товару, без споживчої тари i пакувальних матерiалiв, у якiй мiститься товар для споживання;

     "Вага тари i пакувальних матерiалiв, кг" - вага тари i пакувальних матерiалiв товару, яка обчислюється як рiзниця мiж вагою брутто та вагою нетто товару, що iмпортується, згiдно з товаросупровiдними документами, плюс вага споживчої тари i пакувальних матерiалiв, у яких мiститься товар для споживання;

     Графа "Вид упаковки" заповнюється таким чином:

     "Тариф, грн/кг" - внесено тариф згiдно з пунктом 2 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 липня 2001 року N 915 "Про впровадження системи збирання, заготiвлi та утилiзацiї вiдходiв як вторинної сировини" ( у разi укладання Договору);

     У графах "Тара, кг" та "Пакувальнi матерiали, кг" одержувач (iмпортер) товару знаходить вид упаковки та за графою "Матерiали тари i пакувальних матерiалiв, кг" - матерiал, з якого виготовлено тару i пакувальнi матерiали. На перехрестi цих двох граф вписується вагове значення тари i пакувальних матерiалiв;

     "Сумарна вага тари i пакувальних матерiалiв, кг" - вносяться сумарнi ваговi характеристики всiх видiв тари i пакувальних матерiалiв;

     "Усього, без ПДВ, грн*" - зазначається грошове значення сплати, яке одержується шляхом множення розмiру тарифу на сумарну вагу тари i пакувальних матерiалiв;

     "ПДВ, грн*" - зазначається сума сплати податку на додану вартiсть за послуги;

     "Загальна сума до сплати з ПДВ, грн*" - цифрами та словами зазначається сума до сплати, яка мiстить усi суми до сплати за всiма видами тари i пакувальних матерiалiв.

     У разi якщо тара та пакувальнi матерiали використовуються для ввезення дитячого харчування та медпрепаратiв, заповнюється графа "Загальна сума для дитячого харчування та медпрепаратiв";

     "Договiр N та дата" - зазначаються номер Договору та дата його укладання мiж одержувачем (iмпортером) товару або особою, що уповноважена на здiйснення декларування, та Державною компанiєю "Укрекокомресурси" про органiзацiю послуг iз збирання, заготiвлi та утилiзацiї використаної тари i пакувальних матерiалiв вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 липня 2001 року N 915 року "Про впровадження системи збирання, заготiвлi та утилiзацiї вiдходiв як вторинної сировини";

     "Платiжний документ N та дата " - зазначаються номер та дата платiжного документа (у разi укладання Договору) про сплату послуг за тарифами, затвердженими пунктом 2 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 липня 2001 року N 915 "Про впровадження системи збирання, заготiвлi та утилiзацiї вiдходiв як вторинної сировини", вiдповiдно до умов Договору.

Директор департаменту розвитку секторiв економiки Мiнiстерства економiки України О. В. Пендзин
Директор департаменту екологiчної безпеки Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України О. Л. Соколов
Директор департаменту декларування та митних режимiв Державної митної служби України I. М. Муратов

 

М.П.

(посадової особи)

Додаток 1
до Порядку здiйснення митного оформлення iмпортних товарiв у тарi i пакувальних матерiалах

"____"_________________20____ року

ВIДОМIСТЬ
про облiк та розрахунок тари i пакувальних матерiалiв, у яких надходять товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi iмпорту

N ВМД  
Найменування пiдприємства / П.I.Б.  
код за ЄДРПОУ/ номер за ДРФО  
Мiсцезнаходження/ мiсце проживання  
ТЕРИТОРIЯ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ В УКРАЇНI
На всiй територiї України Центральнi областi Захiднi областi Схiднi областi Пiвденнi областi
˜ ˜ Київська
˜ Вiнницька
˜ Черкаська
˜ Полтавська
˜ Чернiгiвська
˜ Сумська
˜ Житомирська
˜ Хмельницька
˜ Рiвненська
˜ Тернопiльська
˜ Львiвська
˜ Iвано-Франкiвська
˜ Харкiвська
˜ Днiпропетровська
˜ Запорiзька
˜ Донецька
˜ Херсонська
˜ Луганська
˜ Волинська
˜ Автономна Республiка Крим
˜ Миколаївська
˜ Одеська

 

Вага брутто, кг Вага нетто, кг Вага без споживчої тари, кг Вага тари i пакувальних матерiалiв, кг
       

 

Вид упаковки Матерiали тари i пакувальних матерiалiв, кг
папiр, картон жерсть фольга, алюмiнiй метал iнший дерево скло пластмаса комбiнованi iншi
Тарифи *, грн/ кг 0,35 0,40 1,10 0,20 0,20 0,15 0,85 1,25 0,20
Тара, кг                  
Пакувальнi матерiали, кг                  
Сумарна вага тари i пакувальних матерiалiв, кг                  
Усього без ПДВ, грн*                  
ПДВ, грн*                  
Загальна сума до сплати з ПДВ, грн*  
Загальна сума для дитячого харчування та медпрепаратiв*  

Договiр N _____________ вiд _____________________2009 р.

Платiжний документ N _______________ вiд _____________________ 2009 р.

Найменування пiдприємства/ П.I.Б.
код за ЄДРПОУ/ номер за ДРФО
Мiсцезнаходження/ мiсце проживання
Прiзвище iм'я, по батьковi особи, вiдповiдальної за достовiрнiсть вiдомостей
Тел.
________________
(пiдпис)
   

М.П.

     * Графи не заповнюються у разi самостiйного приймання та утилiзацiї використаних тари i пакувальних матерiалiв (за наявностi пiдтверджуючих документiв).

 

Додаток 2
до Порядку здiйснення митного оформлення iмпортних товарiв у тарi i пакувальних матерiалах

Журнал облiку вiдомостей
про облiк та розрахунок тари i пакувальних матерiалiв, у яких надходять товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi iмпорту

N з/п N Договору Дата оформлення Договору Найменування /П.I.Б. одержувача/ iмпортера (код за ЄДРПОУ/ номер за ДРФО) Вiдправник Дата вiдправлення до вiддiлення Компанiї П.I.Б. особи компанiї, пiдпис П.I.Б. iнспектора митницi, пiдпис Вантажна митна декларацiя дата, N
1 2 3 4 5 6 7 8 9

 

Додаток 3
до Порядку здiйснення митного оформлення iмпортних товарiв у тарi i пакувальних матерiалах

N 000

Занесено до бази даних за N____

Дата "_____" ________ 20___ р.

Пiдпис _____________

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.