ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 14.12.2009 р. N 27734/7/2250-17

 

Державним податковим адмiнiстрацiям в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мм. Києвi та Севастополi


Про механiзм вiдлiку строкiв розрахункiв

     У зв'язку з набранням чинностi з 24 листопада 2009 року Закону України вiд 23.06.2009 N 1533-VI "Про внесення змiн до деяких законiв України з метою подолання негативних наслiдкiв фiнансової кризи" (далi - Закон N 1533) Державна податкова адмiнiстрацiя України зобов'язує при проведеннi пiдроздiлами по контролю за операцiями у сферi ЗЕД перевiрок експортно-iмпортних операцiй, якi здiйснюють суб'єкти господарювання у зовнiшньоекономiчнiй сферi, керуватись наступним.

     Законом N 1533 внесено змiни до Закону України вiд 23.09.94 р. N 185/94-ВР "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" (далi - Закон N 185), згiдно з якими строк зарахування виручки в iноземнiй валютi на рахунки резидента в банках за експортними операцiями та вiдстрочення поставки товару за iмпортними операцiями зменшено зi 180 до 90 календарних днiв (крiм операцiй суб'єкта космiчної дiяльностi, для яких цей строк складає 500 календарних днiв).

     Вiдповiдно до статтi 58 Конституцiї України закони та iншi нормативно-правовi акти не мають зворотної дiї в часi, крiм випадкiв, коли вони пом'якшують або скасовують вiдповiдальнiсть. Це означає, що до подiї, факту застосовується той закон (нормативно-правовий акт), пiд час якого вони настали або мали мiсце.

     З урахуванням викладеного, 90-денний строк розрахункiв поширюється на експортнi операцiї по яких оформлення вантажної митної декларацiї продукцiї, що експортується та пiдписання акта або iншого документа, що засвiдчує виконання робiт, надання послуг проведенi з 24 листопада 2009 року (включно).

     Вiдповiдно при здiйсненнi iмпортних операцiй 90-денний строк розрахункiв поширюється на здiйсненнi авансовi платежi (при застосуваннi розрахункiв щодо iмпортних операцiй резидентiв у формi документарного акредитиву здiйсненнi уповноваженим банком платежi на користь нерезидента) з 24 листопада 2009 року (включно).

     Якщо оформлення вантажної митної декларацiї, пiдписання акта або iншого документа, що засвiдчує виконання робiт, надання послуг за експортними операцiями або платежi за iмпортними операцiями вiдбувалися до набрання Законом N 1533 чинностi, то на розрахунки за вказаними експортними, iмпортними операцiями резидентiв поширюються норми Закону N 185, якi дiяли до 24.11.2009.

     Водночас зазначаємо, що у випадку, коли на виконання iмпортного контракту перший авансовий платiж, здiйснено у той перiод, коли законодавчо встановлений строк розрахункiв був 180 днiв, а наступнi авансовi платежi та поставка товару (єдиного виробу) будуть здiйсненi у перiод дiї Закону N 1533, то моментом завершення даної операцiї (поставки товару) буде строк, який не перевищує 180-денного строку розрахункiв вiд здiйсненого першого авансового платежу у перiод дiї Закону N 185.

Заступник Голови Н. I. Рубан
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.