ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПIДПРИЄМНИЦТВА

вiд 21.12.2009 р. N 15803/0/2-09


Щодо мiжнародного контракту

(Витяг)

     <...> Вiдповiдно до абзацу 2 статтi 6 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) укладається суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi або його представником у простiй письмовiй формi, якщо iнше не передбачено мiжнародним договором України чи законом. Аналогiчну вимогу стосовно письмової форми зовнiшньоекономiчного договору встановлено у частинi 2 статтi 382 Господарського кодексу України.

     Абзацами 3, 4 вступної частини Положення про форму зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв), затвердженого наказом Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 06.09.2001 р. N 201, визначено, що зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) - матерiально оформлена угода двох або бiльше суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi та їх iноземних контрагентiв та спрямована на встановлення, змiну або припинення їх взаємних прав та обов'язкiв у зовнiшньоекономiчнiй дiяльностi. Зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) укладається суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi або його представником у простiй письмовiй формi, якщо iнше не передбачено мiжнародним договором України чи законом.

     Частинами 1 - 3 статтi 207 Цивiльного кодексу України встановленi вимоги до письмової форми правочину, вiдповiдно до яких правочин вважається таким, що вчинений у письмовiй формi, якщо його змiст зафiксований в одному або кiлькох документах, у листах, телеграмах, якими обмiнялися сторони; правочин вважається таким, що вчинений у письмовiй формi, якщо воля сторiн виражена за допомогою телетайпного, електронного або iншого технiчного засобу зв'язку; правочин вважається таким, що вчинений у письмовiй формi, якщо вiн пiдписаний його стороною (сторонами). Правочин, який вчиняє юридична особа, пiдписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довiренiстю, законом або iншими актами цивiльного законодавства, та скрiплюється печаткою. Використання при вчиненнi правочинiв факсимiльного вiдтворення пiдпису за допомогою засобiв механiчного або iншого копiювання, електронно-числового пiдпису або iншого аналога власноручного пiдпису допускається у випадках, встановлених законом, iншими актами цивiльного законодавства, або за письмовою згодою сторiн, у якiй мають мiститися зразки вiдповiдного аналога їхнiх власноручних пiдписiв. Згiдно iз частиною 1 статтi 181 Господарського кодексу України господарський договiр за загальним правилом викладається у формi єдиного документа, пiдписаного сторонами та скрiпленого печатками.

     Враховуючи наведене, чинне законодавство України передбачає укладення зовнiшньоекономiчного договору у письмовiй формi, яка буде дотримана i в разi вираження волi сторiн за допомогою електронного або iншого технiчного засобу зв'язку iз використанням електронно-числового пiдпису або iншого аналога власноручного пiдпису у випадках, встановлених законом, iншими актами цивiльного законодавства, або за письмовою згодою сторiн, у якiй мають мiститися зразки вiдповiдного аналога їхнiх власноручних пiдписiв.

     Вiдносини, що виникають при використаннi електронного цифрового пiдпису, регулюються законами України вiд 22.05.2003 року N 852-IV "Про електронний цифровий пiдпис", вiд 22.05.2003 року N 851-IV "Про електроннi документи та електронний документообiг" та постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.10.2004 року N 1452 "Про затвердження Порядку застосування електронного цифрового пiдпису органами державної влади, органами мiсцевого самоврядування, пiдприємствами, установами та органiзацiями державної форми власностi".

     Стосовно засвiдчення вiдповiдностi копiй документiв оригiналам печаткою повiдомляємо таке. Вiдповiдно до абзацу 5 статтi 5 Закону України "Про електронний цифровий пiдпис" у випадках, коли вiдповiдно до законодавства необхiдне засвiдчення дiйсностi пiдпису на документах та вiдповiдностi копiй документiв оригiналам печаткою, на електронний документ накладається ще один електронний цифровий пiдпис юридичної особи, спецiально призначений для таких цiлей.

Заступник Голови С. Свищева
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.