МIНIСТЕРСТВО ВНУТРIШНIХ СПРАВ УКРАЇНИ
УПРАВЛIННЯ ДЕРЖАВНОЇ АВТОМОБIЛЬНОЇ IНСПЕКЦIЇ

24 сiчня 2012 року N 4/7-494

 

Державна митна служба України


Про свiдоцтва про допущення транспортних засобiв до перевезення визначених небезпечних вантажiв та ДОПНВ-свiдоцтва

     В Управлiннi ДАI МВС України розглянуто листа щодо обов'язкової наявностi на транспортнiй одиницi пiд час перевезення сiрникiв в мiжнародному сполученнi свiдоцтва про допущення транспортних засобiв до перевезення визначених небезпечних вантажiв та ДОПНВ-свiдоцтва про пiдготовку водiїв транспортних засобiв, що перевозять небезпечнi вантажi.

     Повiдомляємо, що мiжнароднi перевезення небезпечних вантажiв територiєю України здiйснюються вiдповiдно до вимог законiв України "Про перевезення небезпечних вантажiв", "Про приєднання України до Європейської Угоди про мiжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажiв (ДОПНВ)" та Європейської угоди про мiжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажiв (надалi - ДОПНВ). На сьогоднi дiє ДОПНВ з додатками, що набули чинностi з 1 сiчня 2011 року.

     Згiдно статтi 26 Закону України "Про перевезення небезпечних вантажiв" будь-якi вимоги нацiонального законодавства у сферi перевезення небезпечних вантажiв, що застосовуються до мiжнародних перевезень таких вантажiв автомобiльним транспортом, та суперечать вимогам ДОПНВ, не є дiйсними.

     Вiдповiдно до статтi 1 Закону України "Про перевезення небезпечних вантажiв" до небезпечних вантажiв вiдносяться речовини, матерiали, вироби, вiдходи виробничої та iншої дiяльностi, якi за мiжнародними договорами, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, або за результатами випробувань в установленому порядку залежно вiд ступеня їх впливу на довкiлля або людину вiднесено до одного з класiв небезпечних речовин. Сiрники безпечнi включено до перелiку небезпечних вантажiв, наданому у главi 3.2 додатку А ДОПНВ (номер ООН 1944, клас 4.1, група упаковки III) та вiдносяться до небезпечних вантажiв пiд час їх перевезення автомобiльним транспортом.

     Речовини та вироби включаються до перелiку небезпечних вантажiв Комiтетом експертiв Органiзацiї Об'єднаних Нацiй та/або робочими групами, що розробляють мiжнароднi угоди, якi регламентують перевезення небезпечних вантажiв вiдповiдним видом транспорту. Статтею 14 Закону України "Про перевезення небезпечних вантажiв" передбачено, що iнформування через Мiнiстерство закордонних справ України Комiтету експертiв ООН з перевезення небезпечних вантажiв про результати класифiкацiї небезпечних вантажiв в Українi, якi ранiше не були визнанi такими, та про змiни у класифiкацiї небезпечних вантажiв, належить до компетенцiї центрального органу виконавчої влади в галузi транспорту у сферi перевезення небезпечних вантажiв.

     Статтею 20 Закону України "Про перевезення небезпечних вантажiв" регламентується, що перевезення небезпечних вантажiв допускається за наявностi вiдповiдно оформлених перевiзних документiв, перелiк i порядок подання яких визначається нормативно-правовими актами, що регулюють дiяльнiсть транспорту. Згiдно вимог роздiлу 1.1.3 додатка А ДОПНВ та роздiлу 9.1.2 додатка В ДОПНВ пiд час мiжнародного перевезення небезпечного вантажу N ООН 1944 Сiрники безпечнi у будь-яких кiлькостях не вимагається наявностi на транспортному засобi свiдоцтва про допущення транспортних засобiв до перевезення визначених небезпечних вантажiв та ДОПНВ-свiдоцтва про пiдготовку водiїв транспортних засобiв, що перевозять небезпечнi вантажi.

     З урахуванням вищенаведеного, вимоги Закону України "Про перевезення небезпечних вантажiв", що стосуються наявностi на транспортнiй одиницi свiдоцтва про допущення транспортних засобiв до перевезення визначених небезпечних вантажiв та ДОПНВ-свiдоцтва про пiдготовку водiїв транспортних засобiв, що перевозять небезпечнi вантажi, не поширюються на перевезення сiрникiв автомобiльним транспортом.

Заступник начальника Управлiння А.С. Павловський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.