СХIДНА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ УКРАЇНИ

Додаток 1

Iнструктивнi рекомендацiї з порядку ведення облiку суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi у Схiднiй митницi

     Данi Iнструктивнi рекомендацiї розробленi з метою визначення єдиного механiзму ведення облiку суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi у Схiднiй митницi у вiдповiдностi до Митного кодексу України вiд 07.11.2002 N 92-IV, Закону України вiд 15.05.2003 N 755-IV "Про державну реєстрацiю юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв", постанови Кабiнету мiнiстрiв України вiд 01.02.2006 N 80, наказу Державного митного комiтету України вiд 31.05.1996 N 237 "Про затвердження порядку ведення облiку суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, наказу Державної митної служби України вiд 27.09.2000 N 540 "Про впровадження до постiйної експлуатацiї програмно-iнформацiйного комплексу "Учасники ЗЕД", наказу Державної митної служби України вiд 25.01.07 N 48 "Про введення в дослiдну та постiйну експлуатацiю програмно-iнформацiйного комплексу "Iнспектор-2006", наказу Державної митної служби України вiд 06.06.05 N 487 "Про затвердження Примiрного положення про вiддiл iнформацiйної роботи та митної статистики регiональної митницi, митницi".

     1. Облiку в Схiднiй митницi пiдлягають суб'єкти зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - ЗЕД) - незалежно вiд форм власностi якi знаходяться в зонi дiяльностi Схiдної митницi, пройшли Державну реєстрацiю за наявностi в їх установчих документах права на здiйснення зовнiшньоекономiчної дiяльностi, крiм випадкiв оформлення гуманiтарної допомоги.

     2. Для поставлення на облiк, уповноважена особа суб'єкта ЗЕД, або за його дорученням митний брокер, звертається до митного органу та подає:

     - документи, якi пiдтверджують повноваження особи, що звертається або наявнiсть доручення у митного брокера;

     - лист пiдприємства на iм'я начальника митницi про намiр поставлення його на облiк в Схiднiй митницi;

     - два примiрники та одну копiю облiкової картки заповненої за зразком, наведеним у додатку 1. Облiкова картка повинна бути заповнена з використанням засобiв електронно-обчислювальної технiки або друкарської машинки. Картки, заповненi вiд руки або з виправленнями, до облiку не приймаються;

     - електронну копiю облiкової картки за електронним форматом, встановленим Держмитслужбою України;

     - оригiнали та завiренi в установленому порядку копiї документiв за перелiком, наведеним у додатку 2;

     - два примiрники опису поданих документiв.

     3. Iнспектор вiддiлу iнформацiйної роботи та митної статистики (далi - ВIР та МС) перевiряє повноваження особи, що надає документи або наявнiсть доручення у митного брокера; вiдповiднiсть вiдомостей, зазначених в облiковiй картцi, наданим документам; звiряє комплектнiсть документiв згiдно з описом поданих документiв, звiряє копiї з оригiналами поданих документiв та, в разi вiдсутностi зауважень, повертає оригiнали документiв з одним примiрником опису заявнику. Копiї документiв завiряє особистою номерною печаткою.

     4. У разi вiдсутностi зауважень щодо заповнення облiкової картки та вiдповiдностi зазначених в облiковiй картцi вiдомостей поданим документам iнспектор ВIР та МС завiряє примiрники та копiю облiкової картки пiдписом та особистою номерною печаткою.

     5. Облiкова картка суб'єкта ЗЕД реєструється посадовою особою вiддiлу IР та МС в Журналi облiку суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi. Їй присвоюється окремий облiковий номер.

     6. Номер облiкової картки будується за схемою:

ХХХХХ ZZ YY NNNNNN

     де

     XXXXX - першi п'ять знакiв коду структурного пiдроздiлу митного органу згiдно з класифiкатором митних органiв;

     ZZ -останнi два знаки коду пiдроздiлу митного оформлення згiдно з класифiкатором митних органiв;

     YY - останнi цифри року облiку;

     NNNNNN - порядковий номер реєстрацiї в журналi облiку суб'єктiв ЗЕД.

     7. Примiрники облiкових карток розподiляються таким чином:

     7.1. Один примiрник надається заявниковi як свiдоцтво про взяття на облiк у Схiднiй митницi;

     7.2. Другий примiрник разом з описом та копiями документiв, що поданi для оформлення облiкової картки, залишається у справах ВIР та МС.

     Копiя облiкової картки разом з копiєю довiдки органiв статистики про занесення суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi до Єдиного державного реєстру пiдприємств та органiзацiй України (або довiдкою податкових органiв про включення суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi до Державного реєстру фiзичних осiб платникiв податкiв) передається до пiдроздiлу митного оформлення.

     8. Засобами електронно-обчислювальної технiки вiдомостi про суб'єкта ЗЕД (електронна копiя облiкової картки) вносяться до електронної бази даних Схiдної митницi. Iнформацiя щодо оформлених облiкових карток передається до ЄАIС Держмитслужби України. Передачi пiдлягають електроннi копiї облiкових карток, що були оформленi, анульованi, та до яких внесено змiни.

     9. У разi будь - яких змiн чи доповнень до вiдомостей, якi були заявленi у облiковiй картцi, у тижневий термiн, але не пiзнiше дня подання до оформлення митної декларацiї, листа про погодження або повiдомлення митного органу про намiр здiйснити перемiщення товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України, суб'єкт ЗЕД має звернутись до Схiдної митницi для внесення змiн в облiкову картку.

     10. Змiни вносяться шляхом надання уповноваженою особою суб'єкта ЗЕД, або за дорученням митним брокером, двох примiрникiв та копiї нової облiкової картки та документiв, на пiдставi яких вносяться змiни або доповнення, й завiрених в установленому порядку їх копiй.

     11. При поданнi нової облiкової картки у суб'єкта ЗЕД вилучається попередня облiкова картка. При внесеннi змiн в облiкову картку, номер облiкової картки залишається незмiнним.

     12. У разi, коли пiдприємство, яке стоїть на облiку в iншому митному органi, має намiр здiйснювати митне оформлення товарiв у Схiднiй митницi, до ВIР та МС надається копiя дiючої картки облiку пiдприємства як учасника ЗЕД.

Начальник вiддiлу IР та МС В.М.Касьянов
Начальник вiддiлу ОМК К.М. Бичков

 

Додаток 1
до Iнструктивних рекомендацiй ведення облiку суб'єктiв ЗЕД у Схiднiй митницi

ОБЛIКОВА КАРТКА N

суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi,

взятого на облiк у   митницi
Повна назва пiдприємства  
Скорочена назва пiдприємства:  
Код ЄДРПОУ/ДРФО   Код КОАТУУ   Код ЗКФВ   КОПФГ  
Iндивiдуальний податковий номер  
Мiсцезнаходження  
Поштова адреса  
Свiдоцтво про державну реєстрацiю (номер, коли ким видане)  
Прiзвище, iм'я, по батьковi керiвника пiдприємства, тел./факс, пiдпис  
 
Прiзвище, iм'я, по батьковi головного бухгалтера, тел., пiдпис  
 
Податкова iнспекцiя (код ЄДРПОУ, назва, адреса, тел.)  
 
Розрахунковi рахунки у нацiональнiй валютi України:
N рахунку   МФО  
назва банку  
юридична адреса  
код ЄДРПОУ  
Розрахунковi рахунки у iноземнiй валютi:
N рахунку   МФО  
назва банку  
юридична адреса  
код ЄДРПОУ  
Прiзвище, iм'я, по батьковi осiб, уповноважених на роботу з митницею, тел., пiдпис  
При змiнi даних, зазначених в цiй картцi, зобов'язуюсь в тижневий термiн повiдомити про це митний орган
  пiдпис.
М.П.   М.П.  
пiдпис керiвника пiдприємства, дата пiдпис iнспектора

 

Додаток 2
до Iнструктивних рекомендацiй ведення облiку суб'єктiв ЗЕД в Схiднiй митницi.

Перелiк документiв, що надаються суб'єктом ЗЕД для взяття на облiк
у Схiднiй митницi.

     1. Установчi документи (нотарiально завiренi копiї):

     рiшення власника майна або уповноваженого ним органу про створення суб'єкта пiдприємницької дiяльностi. Якщо власникiв або уповноважених ними органiв два i бiльше, такими рiшеннями є установчий договiр;

     статут пiдприємства (якщо вiдповiдно до законодавства це необхiдно для створюваної органiзацiйної форми суб'єкта пiдприємництва, для фiлiй та вiдокремлених пiдроздiлiв подаються документи головного пiдприємства).

     2. Нотарiально завiрена копiя Свiдоцтва про державну реєстрацiю суб'єкта пiдприємницької дiяльностi;

     3. Довiдка органiв статистики про занесення суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi до Єдиного державного реєстру пiдприємств та органiзацiй України (оригiнал та двi копiї, завiренi печаткою пiдприємства).

     Для фiзичних осiб-пiдприємцiв без створення юридичної особи - довiдка податкових органiв про включення суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi до Державного реєстру фiзичних осiб платникiв податкiв (ДРФО) (оригiнал та двi копiї, завiренi печаткою пiдприємства).

     5. Довiдки уповноважених банкiв про наявнiсть гривневого розрахункового та (або) валютних рахункiв (оригiнали та копiї, завiренi печаткою пiдприємства).

     6. Накази пiдприємства чи iншi документи, якi свiдчать про призначення на посаду керiвника пiдприємства, головного бухгалтера та працiвникiв, вiдповiдальних за роботу з митницею (оригiнали та копiї, завiренi печаткою пiдприємства). Зазначенi документи повиннi мiстити їх прiзвища, iм'я, по батьковi, паспортнi данi, зразки пiдписiв, зразки печаток, якi використовується при оформленнi документiв.

     7. Документи, що пiдтверджують мiсцезнаходження, в тому числi свiдоцтва на право власностi, довiдки мiсцевих органiв влади, договори оренди та суборенди тощо (оригiнали та копiї, завiренi печаткою пiдприємства).

     7. Нотарiально завiрена копiя довiдки, що видана податковим органом, де перебуває на облiку суб'єкт ЗЕД про реєстрацiю у Державному реєстрi платникiв ПДВ або довiдка за пiдписом керiвника та головного бухгалтера, що суб'єкт не пiдлягає реєстрацiї у Державному реєстрi платникiв ПДВ. У випадку, коли учасник ЗЕД перебуває на облiку податкових органiв як платник єдиного податку - нотарiально завiрена копiя свiдоцтва платника єдиного податку.

     8. Довiдка податкової iнспекцiї (адмiнiстрацiї) де юридична особа перебуває на облiку в податкових органах (форма 4 ОПП) (оригiнал та копiя, завiрена печаткою пiдприємства).

Додаток 2
ЗАТВЕРДЖЕНО:
Т.в.о. начальника Схiдної митницi
Черноусов О.I.

Графiк передачi облiкових справ суб'єктiв ЗЕД, якi знаходяться на облiку у Схiднiй митницi.

Пiдроздiли Перiод передачi
Вiддiл митного оформлення N 2, м/п "Донецьк-аеропорт" 06.11.09 - 10.11.09
Вiддiл митного оформлення N 4 09.11.09 - 13.11.09
м/п "Слов'янськ" 16.11.09 - 20.11.09
м/п "Краматорськ" 23.11.09 - 27.11.09
м/п "Артемiвськ" 30.11.09 - 04.12.09
м/п "Горлiвка" 09.12.09 - 11.12.09
Вiддiл митного оформлення N 3 14.12.09 - 18.12.09
Вiддiл митного оформлення N 1 21.12.09 - 25.12.09
 
Начальник вiддiлу IР та МС
В.М.Касьянов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.