ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 31.05.2010 р. N 10506/7/16-1517-16

(Витяг)

     Вiдповiдно до пп. 3.1.2 п. 3.1 ст. 3 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" (далi - Закон N 168/97-ВР) об'єктом оподаткування ПДВ є операцiї iз ввезення товарiв (супутнiх послуг) у митному режимi iмпорту або реiмпорту.

     При цьому з метою оподаткування цим податком до iмпорту також прирiвнюються операцiї iз ввезення на митну територiю України: об'єкта лiзингу (крiм повернення об'єкта оперативного лiзингу, ранiше наданого (вивезеного) лiзингодавцем чи iншою особою за його дорученням з територiї України у митному режимi тимчасового вивезення (ввезення) для вiльного обiгу згiдно з положеннями глави 34 Митного кодексу України) та товарiв (супутнiх послуг) за будь-якими iншими договорами, що не передбачають передання права власностi на такi товари (супутнi послуги) або передбачають їх обмiн на корпоративнi права чи цiннi папери, у тому числi, якщо таке ввезення пов'язано з поверненням товарiв, у зв'язку з припиненням дiї зазначених договорiв.

     Згiдно з пп. 7.3.6 п. 7.3 ст. 7 Закону N 168/97-ВР датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ при iмпортi є дата подання митної декларацiї iз зазначенням у нiй суми податку, що пiдлягає сплатi. При цьому дата сплати зазначених сум до бюджету буде датою виникнення права платника податку на податковий кредит.

     Порядок та особливостi формування податкового кредиту визначаються п. 7.4 ст. 7 Закону N 168/97-ВР. Зокрема, вiдповiдно до пп. 7.4.1 цього пункту, податковий кредит звiтного перiоду визначається виходячи з договiрної (контрактної) вартостi товарiв (послуг), але не вище рiвня звичайних цiн, у разi, якщо договiрна цiна на такi товари (послуги) вiдрiзняється бiльш як на 20 % вiд звичайної цiни на такi товари (послуги), та складається iз сум податкiв, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 6.1 ст. 6 Закону N 168/97-ВР, протягом такого звiтного перiоду, у зв'язку з:

     придбанням або виготовленням товарiв (у тому числi при їх iмпортi) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операцiях у межах господарської дiяльностi платника податку;

     придбанням (будiвництвом, спорудженням) основних фондiв (основних засобiв, у тому числi iнших необоротних матерiальних активiв та незавершених капiтальних iнвестицiй в необоротнi капiтальнi активи), у тому числi при їх iмпортi, з метою подальшого використання у виробництвi та/або поставцi.

     При визначеннi права на формування податкового кредиту по орендованому майну слiд враховувати таке.

     Вiдповiдно до п. 1.18 ст. 1 Закону України вiд 28.12.94 р. N 334/94-ВР "Про оподаткування прибутку пiдприємств" (далi - Закон N 334/94-ВР) пiд лiзинговою (орендною) операцiєю розумiють господарську операцiю (крiм операцiй iз фрахтування (чартеру) морських суден та iнших транспортних засобiв) фiзичної чи юридичної особи (орендодавця), що передбачає надання основних фондiв або землi в користування iншим фiзичним чи юридичним особам (орендарям) за орендну плату та на визначений строк.

     Лiзинговi (оренднi) операцiї здiйснюються у виглядi оперативного лiзингу (оренди), фiнансового лiзингу (оренди), зворотного лiзингу (оренди), оренди землi та оренди жилих примiщень.

     Оперативний лiзинг (оренда) - господарська операцiя фiзичної або юридичної особи, яка передбачає вiдповiдно до договору оперативного лiзингу (оренди) передання орендарю майна, що пiдпадає пiд визначення основного фонду згiдно зi ст. 8 Закону N 334/94-ВР, придбаного або виготовленого орендодавцем на умовах iнших, нiж передбачаються фiнансовим лiзингом (орендою) (пп. 1.18.1 п. 1.18 ст. 1 Закону N 334/94-ВР).

     За договором оперативного лiзингу (оренди) орендар не придбаває об'єкти лiзингу у власнiсть (п. 1.18.2 п. 1.18 ст. 1 Закону N 334/94-ВР).

     Враховуючи зазначене та те, що ввезене на умовах оперативного лiзингу iмпортне обладнання не є придбаним, а лише отриманим у користування, сума ПДВ, сплачена при його ввезеннi, до податкового кредиту не вiдноситься.

     Згiдно з п. 5.17 ст. 5 Закону N 168/97-ВР звiльняються вiд оподаткування операцiї з тимчасового ввезення на митну територiю України та подальшого вивезення з митної територiї України (а також iз ввезення на митну територiю України ранiше вивезеного з митної територiї України) товарiв за перелiком, визначеним ст. 206 Митного кодексу України, та повiтряних суден, якi ввозяться на митну територiю України за договорами оперативного лiзингу.

     Перелiк товарiв, щодо яких може надаватися дозвiл на тимчасове ввезення (вивезення) з умовним повним звiльненням вiд оподаткування, визначено ст. 206 Митного кодексу України. Зокрема, до цього перелiку включено будь-якi товари, що ввозяться (вивозяться), у зв'язку з якою-небудь комерцiйною операцiєю, але ввезення яких саме по собi не є комерцiйною операцiєю.

     Таким чином, при визначеннi порядку оподаткування операцiї iз ввезення на митну територiю України на умовах оперативного лiзингу iмпортного обладнання, необхiдно керуватися зазначеними нормами чинного законодавства.

Заступник Голови О. Любченко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.