ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

25.10.10 N 11/2-10.17/12724-ЕП

 

Керiвникам регiональних митниць, митниць


Про розпорядження мобiльними телефонами

     Державною митною службою України спiльно з Нацiональною комiсiєю з питань регулювання зв'язку України (далi - НКРЗ) опрацьовано порушене Бориспiльською митницею питання стосовно розпорядження мобiльними телефонами, строк зберiгання яких на складi митницi вичерпано.

     За результатами розгляду повiдомляємо, що вiдповiдно до пункту 1.6 Порядку реалiзацiї в Українi радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв (далi - РЕЗ та ВП), затвердженого рiшенням Нацiональної комiсiї з питань регулювання зв'язку України вiд 05.02.2009 N 1339 (далi - Порядок реалiзацiї), суб'єкт господарювання має право здiйснювати реалiзацiю РЕЗ та ВП, якi вiдповiдають установленим законодавством умовам їх застосування в Українi.

     Статтею 25 Закону України "Про радiочастотний ресурс України" визначено, що умовами застосування РЕЗ та ВП на територiї України є включення конкретного типу РЕЗ та ВП до реєстру РЕЗ та ВП, що можуть застосовуватися на територiї України та документальне пiдтвердження їх вiдповiдностi стандартам (сертифiкат вiдповiдностi).

     Крiм того, вiдповiдно до вимог пунктiв 1.7 та 4.1 Порядку реалiзацiї не дозволяється реалiзацiя термiналiв, мiжнароднi коди iдентифiкацiї (далi - код IМЕI) яких вiдсутнi в узагальненiй базi даних кодiв IМЕI термiналiв. Процедура внесення кодiв IМЕI визначена у роздiлi 5 Положення про надання дозволiв на ввезення з-за кордону в Україну РЕЗ та ВП, затвердженого рiшенням НКРЗ вiд 05.02.2009 N 1338.

     Поряд з цим, вiдповiдно до вимог Порядку реалiзацiї, дiя якого поширюється на усiх суб'єктiв господарювання - юридичних та фiзичних осiб, якi здiйснюють на територiї України реалiзацiю РЕЗ та ВП, що призначенi для застосування у смугах радiочастот загального користування, останнi мають право здiйснювати реалiзацiю РЕЗ та ВП за наявностi дозволу на реалiзацiю РЕЗ та ВП на кожний окремий пункт реалiзацiї, виданого Державним пiдприємством "Український державний центр радiочастот" або його фiлiєю за мiсцем реєстрацiї суб'єкта господарювання.

     Наведенi вимоги актiв законодавства визначають загальний порядок реалiзацiї мобiльних телефонiв на територiї України i повиннi застосовуватись митними органами пiд час вирiшення питань щодо шляхiв розпорядження вiдповiдною продукцiєю.

     Зокрема, Держмитслужба вважає слушним в кожному випадку розпорядження мобiльними телефонами окремо опрацьовувати з торговельною органiзацiєю питання щодо можливостi легалiзацiї телефонiв, якi переходять у власнiсть держави i передаються для реалiзацiї.

     Iнформацiя направляється для використання в роботi.

Т.в.о. Голови Служби О.М.Дороховський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.