Документ скасований: Наказ Мінфіну № 751 від 03.09.2015

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

20.12.10 N 1490


Про затвердження Єдиного порядку функцiонування у вантажних митних комплексах, автопортах, автотермiналах системи електронного облiку товарiв i транспортних засобiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
06 сiчня 2011 р. за N 14/18752


     На виконання вимог пункту 3 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.02.2010 N 132 "Деякi питання функцiонування вантажних митних комплексiв, автопортiв, автотермiналiв" i з метою встановлення єдиного порядку функцiонування системи електронного облiку товарiв i транспортних засобiв на територiях вантажних митних комплексiв, автопортiв, автотермiналiв наказую:

     1. Затвердити Єдиний порядок функцiонування у вантажних митних комплексах, автопортах, автотермiналах системи електронного облiку товарiв i транспортних засобiв (далi - Порядок), що додається.

     2. Регiональнiй iнформацiйнiй митницi (Копосов С. А.) протягом 90 днiв з дня набрання чинностi цим наказом розробити програмне забезпечення, яке реалiзує можливiсть введення iнформацiї, вивантаженої з автоматизованої системи вантажного митного комплексу, автопорту, автотермiнала.

     3. Департаменту органiзацiї митного контролю та роботи митних посередникiв (Сербайло А.I.) i Управлiнню правового забезпечення (Чорна Г.М.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     4. Керiвникам регiональних митниць, митниць довести цей наказ до вiдома заiнтересованих суб'єктiв господарювання.

     5. Установити, що цей наказ набирає чинностi з дня офiцiйного опублiкування.

     6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Служби Сьомку С.М.

Голова Державної митної служби України I.Г.Калєтнiк
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстр фiнансiв України Ф.О.Ярошенко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
20.12.2010 N 1490
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
06 сiчня 2011 р. за N 14/18752

Єдиний порядок функцiонування
у вантажних митних комплексах, автопортах, автотермiналах системи електронного облiку товарiв i транспортних засобiв

I. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до пункту 3 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.02.2010 N 132 "Деякi питання функцiонування вантажних митних комплексiв, автопортiв, автотермiналiв" та з метою встановлення єдиного порядку функцiонування у вантажних митних комплексах, автопортах, автотермiналах системи електронного облiку товарiв i транспортних засобiв (далi - ТЗ).

     1.2. ТЗ, що перебувають пiд митним контролем i перемiщуються територiєю вантажного митного комплексу, автопорту, автотермiнала (далi - ВМК), пiдлягають електронному облiку (далi -електронний облiк).

     1.3. Власник ВМК надає посадовим особам митницi робочi мiсця з доступом для проставляння вiдмiток, передбачених пунктом 2.2 роздiлу II цього Порядку.

     1.4. Електронний облiк розпочинається з моменту в'їзду ТЗ на територiю ВМК та завершується пiсля виїзду ТЗ з цiєї територiї.

     1.5. Для забезпечення функцiонування у ВМК системи електронного облiку використовується програмне забезпечення (далi - ПЗ), яке розробляється власником ВМК або iншими особами.

II. Порядок фiксацiї перемiщення товарiв i транспортних засобiв територiєю вантажного митного комплексу, автопорту, автотермiнала

     2.1. При в'їздi ТЗ на територiю ВМК здiйснюється сканування номерного знака ТЗ та причепа/напiвпричепа (у разi їх наявностi), автоматичне пiдняття шлагбаума та заводиться номерна електронна картка облiку руху товарiв i ТЗ (далi - картка облiку). Посадова особа ВМК, що здiйснює контроль в'їзду ТЗ на територiю ВМК, видає магнiтну картку або паперову картку зi штрих-кодом (далi - iдентифiкатор) водiю ТЗ (представнику митного брокера або експедитору) (далi - уповноважена особа). Пiсля чого ТЗ зважується на електронних вагах з автоматичним перенесенням iнформацiї до картки облiку.

     2.2. Фiксацiя перебування ТЗ i товарiв в зонах митного контролю здiйснюється шляхом проставлення вiдмiток посадовими особами митного органу до картки облiку пiсля пред'явлення уповноваженою особою iдентифiкатора, який автоматично зчитується вiдповiдним обладнанням.

     При цьому до картки облiку заноситься iнформацiя про:

     завершення перемiщення товарiв за документом контролю за перемiщенням товарiв (iз зазначенням номера(iв) цього (цих) документа(iв));

     номер(и) вантажних митних декларацiй при заявленнi товарiв у вiдповiдний митний режим, у тому числi на митний лiцензiйний склад;

     розмiщення товарiв на складi тимчасового зберiгання;

     направлення ТЗ до боксу поглибленого огляду, у разi прийняття рiшення про проведення такого огляду, та результати проведення огляду (iз зазначенням номера та дати складання акта про проведення митного огляду);

     проведення митного огляду товарiв (у разi проведення зазначаються номер, дата складання акта про проведення митного огляду товарiв).

     Пiсля завершення митного оформлення товарiв посадовою особою митного органу, яка проводила митне оформлення, до картки облiку заноситься вiдмiтка про можливiсть виїзду ТЗ за межi територiї ВМК, що є пiдставою для посадової особи ВМК здiйснити його випуск.

     2.3. Фiксацiя перебування ТЗ та товарiв на територiї об'єктiв, що входять до складу ВМК, здiйснюється шляхом проставлення вiдмiток посадовими особами ВМК пiсля пред'явлення уповноваженою особою iдентифiкатора, який автоматично зчитується вiдповiдним обладнанням.

     При цьому в картцi облiку фiксується перебування ТЗ у всiх мiсцях паркування на територiї ВМК.

     2.4. Виїзд ТЗ з територiї ВМК дозволяється за наявностi у картцi облiку електронних вiдмiток посадових осiб митницi та посадових осiб ВМК щодо можливостi виїзду ТЗ за межi територiї ВМК.

     2.5. Здiйсненню виїзду ТЗ за межi територiї ВМК передує сканування (розпiзнавання) номерних знакiв ТЗ та причепа/напiвпричепа (у разi їх наявностi), а також його зважування. Посадова особа ВМК вилучає iдентифiкатор в уповноваженої особи. Результати даних зiставляються з даними, занесеними в картку облiку. За вiдсутностi в картцi облiку даних щодо заборони виїзду ТЗ здiйснюється автоматичне пiдняття шлагбаума.

III. Вимоги, яким повинно вiдповiдати ПЗ

     3.1. ПЗ розмiщується в локальнiй обчислювальнiй мережi власника ВМК, яка приєднується до локальної обчислювальної мережi митницi.

     3.2. ПЗ повинно забезпечувати можливiсть перiодичного вивантаження даних в iнформацiйнi системи митницi.

     3.3. ПЗ повинно забезпечувати надання таких форм звiтностi про:

     перелiк ТЗ, якi перебувають у ВМК за станом на поточну або перебували за станом на задану дату, а також час, мiсце або зону перебування ТЗ на територiї об'єктiв, що входять до складу ВМК;

     перелiк ТЗ, якi в'їхали (виїхали) у (з) ВМК за заданий перiод часу.

     3.4. ПЗ пiсля розробки, а також перед його установкою в локальнiй обчислювальнiй мережi власника ВМК пiдлягає перевiрцi на сумiснiсть з ПЗ митницi Регiональною iнформацiйною митницею з питань реалiзацiї зазначених вимог, за результатами якої робиться висновок про можливiсть його установки.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю та роботи митних посередникiв А.I.Сербайло
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.