ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 16.06.2011 р. N 7165/5/16-1516


     Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист <...> щодо порядку оподаткування операцiй з ремонту за межами митної територiї України ранiше iмпортованої медичної технiки <...> i повiдомляє.

     Вiдповiдно до пiдпункту 197.1.27 пункту 197.1 статтi 197 Податкового кодексу України вiд 02.12.2010 р. N 2755-VI, iз змiнами та доповненнями (далi - Кодекс), звiльняються вiд оподаткування операцiї з постачання лiкарських засобiв, дозволених для виробництва i застосування в Українi та внесених до Державного реєстру лiкарських засобiв (у тому числi аптечними закладами), а також виробiв медичного призначення за перелiком, затвердженим Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Звiльнення вiд оподаткування товарiв, передбачене пунктом 197.1 цiєї статтi, поширюється на операцiї iз ввезення на митну територiю України (пункт 197.4 статтi 197 Кодексу).

     Таким чином, операцiї iз ввезення на митну територiю України в режимi iмпорту медичної технiки, яка включена до перелiку виробiв медичного призначення, затвердженого Кабiнетом Мiнiстрiв України, звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть.

     При цьому, враховуючи те, що вiдповiдно до пiдпункту 41.1.2 пункту 41.1 статтi 41 Кодексу контролюючими органами щодо мита, акцизного податку, податку на додану вартiсть, iнших податкiв, якi вiдповiдно до податкового законодавства справляються у разi ввезення (пересилання) товарiв i предметiв на митну територiю України або територiю спецiальної митної зони або вивезення (пересилання) товарiв i предметiв з митної територiї України або територiї спецiальної митної зони, є митнi органи, ДПА України вважає за необхiдне додатково розглянути позицiю ДМС України щодо питань, викладених у запитi пiдприємства.

     В доповнення до викладеного ДПА України вважає за необхiдне вiдзначити, що згiдно з пiдпунктом 206.2.4 пункту 206.2 статтi 206 роздiлу V Кодексу при ввезеннi товарiв на митну територiю України у митних режимах тимчасового ввезення (вивезення) застосовується повне умовне звiльнення у разi тимчасового вивезення товарiв з митної територiї України та їх подальшого ввезення до закiнчення строку тимчасового вивезення.

     Крiм того, вiдповiдно до пiдпункту 206.2.6 пункту 206.2 статтi 206 роздiлу V Кодексу пiд час ввезення на митну територiю України продуктiв переробки товарiв, що вивозилися у митному режимi переробки за межами митної територiї України, податок сплачується у порядку, встановленому для митного режиму iмпорту, за винятком операцiй з ввезення в Україну продуктiв переробки товарiв, що вивозилися за її межi з метою ремонту в митному режимi переробки за межами митної територiї України, якi не пiдлягають оподаткуванню.

     А тому, на думку ДПА України, медичне обладнання, яке вивозиться за межi митної територiї України з метою ремонту, при його поверненнi на митну територiю України не повинне оподатковуватися податком на додану вартiсть.

Заступник голови комiсiї з проведення реорганiзацiї ДПА України, заступник Голови I. Носачова
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.