ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 03.08.2011 р. N 14015/6/16-1515-06


Про обкладення ПДВ послуг з обробки давальницької сировини

     Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист <...> щодо оподаткування податком на додану вартiсть послуг з обробки давальницької сировини, лист <...> та висновки ДПА <...> i повiдомляє.

     Вiдповiдно до пiдпункту "б" пункту 185.1 статтi 185 Податкового кодексу України (далi - Кодекс) об'єктом оподаткування ПДВ є операцiї платникiв податку з постачання послуг, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 цього Кодексу.

     Пiдпунктом 186.2.1 "г" пункту 186.2 статтi 186 встановлено, що мiсцем постачання послуг iз переробки сировини є мiсце фактичного постачання послуг.

     При цьому вiдповiдно до пiдпункту "б" 195.1.3 пункту 195.1 статтi 195 Кодексу операцiї з постачання послуг, що передбачають роботи з рухомим майном, попередньо ввезеним на митну територiю України для виконання таких робiт та вивезеним за межi митної територiї України платником, що виконував такi роботи, або отримувачем-нерезидентом, оподатковуються за нульовою ставкою.

     До робiт з рухомим майном належать роботи з переробки товарiв, що можуть включати власне переробку (обробку) товарiв - монтаж, збирання, монтування та налагодження, у результатi чого створюються iншi товари, у тому числi постачання послуг з переробки давальницької сировини, а також модернiзацiю та ремонт товарiв, що передбачає проведення комплексу операцiй з частковим або повним вiдновленням виробничого ресурсу об'єкта (або його складових частин), визначеного нормативно-технiчною документацiєю, у результатi виконання якого передбачається полiпшення стану такого об'єкта.

     Вiдповiдно до Закону "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" вiд 15.09.95 р. N 327/95-ВР (зi змiнами та доповненнями) операцiя з давальницькою сировиною - це операцiя з попередньої поставки сировини для її наступного перероблення (оброблення, збагачення чи використання) на готову продукцiю за вiдповiдну плату, незалежно вiд кiлькостi виконавцiв, а також етапiв (операцiй з перероблення цiєї сировини) за умови, якщо вартiсть давальницької сировини на кожному етапi переробки становить не менше 20 % загальної вартостi готової продукцiї.

     Таким чином, операцiї з постачання резидентом - платником ПДВ послуг з переробки давальницької сировини, що ввезена на митну територiю України для такої переробки, пiдлягають оподаткуванню податком на додану вартiсть за нульовою ставкою. При цьому нульова ставка ПДВ щодо робiт (послуг) з переробки давальницької сировини застосовується як у пiдприємства, що визначене основним виконавцем за договором про переробку давальницької сировини, так i у пiдприємства, яке задiяне в технологiчному процесi, пов'язаному з переробкою давальницької сировини в готову продукцiю, якщо про це зазначено в договорi на переробку давальницької сировини.

     Нульова ставка застосовується за наявностi договору мiж замовником-нерезидентом та резидентами-виконавцями, письмового зобов'язання про вивезення готової продукцiї з митної територiї України, копiї ВМД на вивезення готової продукцiї.

     В той же час, як свiдчать наданi копiї договорiв <...>, замовником та виконавцем робiт (прання / фарбування брюк) виступають резиденти України, платники податку на додану вартiсть <...>. Виходячи з положень Кодексу, такi операцiї пiдлягають оподаткуванню за ставкою 20 вiдсоткiв.

Заступник голови комiсiї з проведення реорганiзацiї ДПА України, заступник Голови ДПС України С. Лекарь
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.