ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 19.08.2011 р. N 22345/7/22-3317


Про здiйснення операцiй iз давальницькою сировиною у сферi ЗЕД

     З метою пiдвищення ефективностi контрольно-перевiрочної роботи по контролю за здiйсненням суб'єктами ЗЕД операцiй з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчнiй сферi в умовах пiсля введення в дiю Податкового кодексу України та Закону України вiд 23.12.2010 р. N 2856-VI <...> Державна податкова адмiнiстрацiя України повiдомляє наступне.

     Пiдпунктом 14.1.41 статтi 14 Податкового кодексу України (далi - ПК) зазначено, що операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах здiйснюються у порядку, встановленому Законом України вiд 15.09.95 р. N 327 "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" (далi - Закон).

     Виходячи з викладеного, порядок здiйснення операцiй з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах з прийняттям ПК не змiнився.

     Зокрема, статтею 2 Закону передбачено, що сплата ввiзного мита, податкiв та зборiв провадиться українським виконавцем шляхом видачi органу державної податкової служби за мiсцезнаходженням виконавця:

     простого авальованого векселя iз строком платежу, що дорiвнює строку здiйснення операцiї з давальницькою сировиною, але не бiльш як 90 календарних днiв з моменту оформлення вантажної митної декларацiї.

     Кабiнет Мiнiстрiв України може прийняти рiшення щодо сплати ввiзного мита, податкiв та зборiв пiдприємствами по окремих товарних позицiях шляхом видачi органу державної податкової служби за мiсцезнаходженням виконавця простого векселя iз строком платежу, що дорiвнює строку здiйснення операцiї з давальницькою сировиною, але не бiльш як 90 календарних днiв з моменту оформлення вантажної митної декларацiї.

     В зв'язку з цим суб'єкти зовнiшньоекономiчної дiяльностi у разi якщо вони ввозять давальницьку сировину товарних позицiй, якi пiдпадають пiд перелiк, затверджений розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.01.2006 р. N 26-р, <...> можуть видавати вiдповiдному органовi державної податкової служби простi векселi.

     Поряд з цим Законом України вiд 23.12.2010 р. N 2856-VI <...> були внесенi змiни до Закону, зокрема, виписано в новiй редакцiї частину 8 статтi 2 та частину сьому статтi 5 Закону.

     Органи державної податкової служби мають право вiдповiдно до закону надавати дозвiл на вiдстрочення оплати векселiв суб'єктам пiдприємницької дiяльностi, якi здiйснюють операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах, до настання строку фактичного вiдвантаження готової продукцiї iноземному замовнику згiдно Порядку видачi, облiку, вiдстрочення та оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання), що видається суб'єктом пiдприємницької дiяльностi при здiйсненнi операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах, затвердженого наказом ДПА України вiд 25.02.2002 р. N 83. При цьому перенесення строкiв вiдстрочення погашення векселя (письмового зобов'язання) надається пiд проценти, розмiр яких дорiвнює розмiру пенi, визначеному пунктом 129.4 статтi 129 ПК.

     Слiд зазначити, що державна податкова iнспекцiя може давати дозвiл на вiдстрочення оплати (погашення) векселя на термiн, що не перевищує 90 днiв. Вiдстрочення оплати (погашення) векселя надається в межах одного бюджетного року. Тому у разi звернення векселедавця за отриманням дозволу на подовження перiоду погашення векселя на термiн, який закiнчується у наступному бюджетному роцi, дозвiл на таке вiдстрочення надається на термiн лише в межах поточного бюджетного року, з подальшим (у разi необхiдностi) наданням дозволу у наступному бюджетному роцi.

Заступник голови комiсiї з проведення реорганiзацiї ДПА України, заступник Голови ДПС України С. Лекарь
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.