НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

вiд 19.12.2011 р. N 28-313/5530-15227


Про здiйснення контролю за експортними операцiями

     Нацiональний банк України розглянув запит [...] (далi - запит) i повiдомляє таке.

     Порядок здiйснення банками контролю за експортними, iмпортними операцiями на предмет дотримання резидентами законодавчо встановлених строкiв розрахункiв за цими операцiями визначений Iнструкцiєю про порядок здiйснення контролю за експортними, iмпортними операцiями1 (далi - Iнструкцiя N 136).

____________
     1 затверджена постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 24.03.99 N 136 та зареєстрована в Мiнiстерствi юстицiї України 28.05.99 за N 338/3631 (зi змiнами).

     Пiдстави для зняття банками з контролю експортних операцiй резидентiв наведенi у роздiлах 1 - 2 Iнструкцiї N 136.

     Вiдповiдно до пункту 2.1 роздiлу 2 Iнструкцiї виручка резидентiв пiдлягає зарахуванню на їх рахунки в банках у строки виплати заборгованостей, зазначенi в контрактах, але не пiзнiше 180 календарних днiв з дати оформлення ВМД на продукцiю, що експортується, а в разi експорту робiт (послуг, прав iнтелектуальної власностi) - з моменту пiдписання акта або iншого документа, що засвiдчує виконання робiт, надання послуг, експорт прав iнтелектуальної власностi.

     Виходячи з викладеної у запитi iнформацiї, для засвiдчення факту надання українською компанiєю консультацiйних послуг нерезиденту використовується спецiальний рахунок-фактура (акт передачi наданих послуг).

     Зважаючи на положення пункту 2.1 роздiлу 2 Iнструкцiї N 136, спецiальний рахунок-фактура (акт передачi наданих послуг), який засвiдчує надання резидентом консультацiйних послуг нерезиденту, може використовуватися уповноваженим банком для здiйснення контролю за вiдповiдною експортною операцiєю.

Заступник Голови Нацiонального банку України I. В. Соркiн
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.