ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

30.10.2012 N 11.1/2-12.2/12163-ЕП

 

Керiвникам митних органiв

ТЕРМIНОВО!!!


     Для керiвництва в роботi направляємо наказ Мiнiстерства фiнансiв України вiд 31.05.2012 N 657 "Про виконання митних формальностей вiдповiдно до заявленого митного режиму", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 02.10.2012 за N 1669/21981 (далi - наказ N 657).

     Враховуючи опублiкування вказаного наказу 29.10.2012 у виданнi "Офiцiйний вiсник України", N 80, Порядки виконання митних формальностей вiдповiдно до заявленого митного режиму, митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митний кордон України з використанням книжок (карнетiв) А.Т.А. та Iнструкцiя по заповненню граф книжки (карнета) А.Т.А. митними органами набрали чинностi з 30.10.2012.

     Враховуючи вимоги пункту 4 наказу N 657, внесення до ЄАIС iнформацiї про митнi формальностi, що виконуються вiдносно товарiв, помiщених у митнi режими тимчасового ввезення, тимчасового вивезення здiйснюється в порядку, що дiяв до 30.10.2012. Внесення до ЄАIС iнформацiї про митнi формальностi, що виконуються вiдносно товарiв, помiщених у зазначенi митнi режими та митний режим переробки на митнiй територiї України, у вiдповiдностi до наказу N 657, здiйснювати за окремим розпорядженням Держмитслужби України пiсля доопрацювання вiдповiдних програмно-iнформацiйних комплексiв.

     З питань застосування окремих положень наказу N 657 повiдомляємо.

     1. Щодо митних режимiв тимчасового ввезення та тимчасового вивезення

     Роздiлами II та III Порядку виконання митних формальностей вiдповiдно до заявленого митного режиму передбачена можливiсть здiйснення тимчасового ввезення або тимчасового вивезення контейнерiв, пiддонiв, упаковок на умовах та вiдповiдно до положень Додатка B.3 до Конвенцiї про тимчасове ввезення за заявою особи, що має намiр користуватися митним режимом, та з дозволу митного органу на пiдставi письмового зобов'язання цiєї особи щодо подальшого реекспорту або реiмпорту вiдповiдно таких товарiв без оформлення МД або книжки А.Т.А.

     Iнформуємо також, що вiдповiдно до статтi 7 Конвенцiї про тимчасове ввезення товари (у тому числi транспортнi засоби), на тимчасове ввезення яких був наданий дозвiл, повиннi бути вивезенi у визначений термiн, визнаний достатнiм для досягнення мети тимчасового ввезення. Цей термiн обумовлюється окремо у кожному Додатку. Митнi органи можуть надати термiн довший, нiж передбачено у кожному Додатку, або продовжити встановлений спочатку термiн.

     Зазначена Конвенцiя, Митний кодекс України (далi - Кодекс) та положення Порядку виконання митних формальностей вiдповiдно до заявленого митного режиму не мiстять норм, якi обмежували б можливiсть продовження строку тимчасового ввезення або вивезення товарiв понад три роки з моменту помiщення таких товарiв у митнi режими тимчасового ввезення або тимчасового вивезення.

     Застосування гарантiй дотримання вимог митного режиму тимчасового ввезення у таких випадках здiйснюється вiдповiдно до положень Кодексу.

     2. Щодо зберiгання товарiв на митних складах (далi - МС)

     Зберiгання товарiв на МС може здiйснюватись шляхом подання:

     митної декларацiї згiдно з частиною другою статтi 122 Кодексу (вiдбувається помiщення товарiв у митний режим митного складу);

     електронного повiдомлення вiдповiдного типу за формою згiдно з додатком 3 до Порядку виконання митних формальностей вiдповiдно до заявленого митного режиму, у разi розмiщення товарiв на МС, розташованих на територiях морських i рiчкових портiв, аеропортiв, залiзничних станцiй, у межах яких є пункти пропуску через державний кордон України згiдно зi статтею 123 Кодексу (вiдбувається помiщення товарiв у митний режим митного складу);

     електронного повiдомлення вiдповiдного типу за формою згiдно з додатком 3 до Порядку виконання митних формальностей вiдповiдно до заявленого митного режиму, у разi розмiщення на МС товарiв, помiщених в iншi, нiж митний склад, митнi режими (транзиту, тимчасового ввезення, переробки на митнiй територiї, експорту, тимчасового вивезення, переробки за межами митної територiї) згiдно з частиною третьою статтi 122 Кодексу (помiщення товарiв у митний режим митного складу не вiдбувається);

     єдиного унiфiкованого документа на розмiщення та тимчасове зберiгання товарiв, за формою, наведеною у додатку 5 до Положення про склади тимчасового зберiгання, затвердженого наказом Мiнфiну вiд 28.05.2012 N 613, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 01.08.2012 за N 1307/21619, у разi розмiщення на МС товарiв з метою їх тимчасового зберiгання вiдповiдно до частини четвертої статтi 201 Кодексу (помiщення товарiв у митний режим митного складу не вiдбувається).

     3. Щодо митного режиму переробки на митнiй територiї України

     Дозвiл на помiщення товарiв у митний режим переробки на митнiй територiї надається за заявою декларанта або уповноваженої ним особи у вiдповiдностi до статтi 149 Кодексу та роздiлу V Порядку виконання митних формальностей вiдповiдно до заявленого митного режиму.

     Поряд з цим, у разi якщо передбачається здiйснення зазначених у пунктi 1 частини другої статтi 150 Кодексу операцiй з переробки товарiв, абзацом четвертим пункту 4 роздiлу V Порядку виконання митних формальностей вiдповiдно до заявленого митного режиму встановлена необхiднiсть подання митному органу також i додатку до заяви.

     Форма такого додатку до заяви наведена в додатку 4 до Порядку виконання митних формальностей вiдповiдно до заявленого митного режиму. Вказаною формою передбачена можливiсть подання основного i коригуючого перелiку операцiй з переробки товарiв та способу їх здiйснення.

     Дозволи, виданi митними органами в установленому порядку на помiщення товарiв у митний режим переробки на митнiй територiї до набрання чинностi наказом N 657, залишаються чинними. У зв'язку з цим, протягом мiсяця забезпечити отримання вiд декларантiв або уповноважених ними осiб зазначених вище додаткiв до ранiше поданих заяв.

     Повiдомляємо також, що вiдповiдно до частини четвертої статтi 149 Кодексу, якщо зовнiшньоекономiчний договiр, на пiдставi якого здiйснюватиметься переробка, передбачає ввезення товарiв з метою переробки окремими партiями протягом певного перiоду часу на однакових умовах, дозвiл видається на обсяг товарiв i строк, визначенi зовнiшньоекономiчним договором, але не бiльше нiж на один рiк.

     Отже, для отримання дозволу на обсяг товарiв, визначений зовнiшньоекономiчним договором, декларант або уповноважена ним особа подає заяву, в якiй мiстяться вiдомостi про такий обсяг.

     4. Щодо митного режиму знищення або руйнування

     Звертаємо увагу, що роздiлом VI Порядку виконання митних формальностей вiдповiдно до заявленого митного режиму змiнено вимоги до послiдовностi здiйснення митних формальностей вiдповiдно до митного режиму знищення або руйнування, зокрема, операцiї зi знищення (руйнування) товарiв проводяться пiсля випуску товарiв у вказаний митний режим.

     Додаток: на 109 арк.

Перший заступник Голови Служби О.М.Дороховський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.