ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 20.08.2012 р. N 604/0/61-12/15-3115


     Державна податкова служба України розглянула лист <...> щодо права платником податку на додану вартiсть формувати податковий кредит на пiдставi тимчасових вантажних митних декларацiй (ВМД) при ввезеннi товарiв на митну територiю України i в межах своєї компетенцiї повiдомляє.

     Пунктом 198.2 статтi 198 Податкового кодексу України (далi - Кодекс) встановлено, що для операцiй iз ввезення на митну територiю України товарiв датою виникнення права на вiднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згiдно з пунктом 187.8 статтi 187 цього Кодексу.

     Датою виникнення податкових зобов'язань у разi ввезення товарiв на митну територiю України вiдповiдно до пункту 187.8 статтi 187 Кодексу є дата подання митної декларацiї для митного оформлення.

     Пунктом 201.12 статтi 201 Кодексу визначено, що у разi ввезення товарiв на митну територiю України документом, що посвiдчує право на вiднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларацiя, оформлена вiдповiдно до вимог законодавства, яка пiдтверджує сплату податку.

     Згiдно iз пунктом 198.6 статтi 198 Кодексу не вiдносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарiв/послуг, не пiдтвердженi податковими накладними (або пiдтвердженi податковими накладними, оформленими з порушенням вимог статтi 201 Кодексу) чи не пiдтвердженi митними декларацiями, iншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статтi 201 Кодексу.

     Вiдповiдно до пункту 1 статтi 248 Митного кодексу України (далi - Митний кодекс) митне оформлення розпочинається з моменту подання митному органу декларантом або уповноваженою ним особою митної декларацiї або документа, який вiдповiдно до законодавства її замiнює, та документiв, необхiдних для митного оформлення, а в разi електронного декларування - з моменту отримання митним органом вiд декларанта або уповноваженої ним особи електронної митної декларацiї або електронного документа, який вiдповiдно до законодавства замiнює митну декларацiю.

     Якщо декларант або уповноважена ним особа не володiє точними вiдомостями про характеристики товарiв, необхiднi для заповнення митної декларацiї у звичайному порядку, вона може подати митному органу тимчасову митну декларацiю на такi товари за умови, що вона мiстить данi, достатнi для помiщення їх у заявлений митний режим, та пiд зобов'язання про подання додаткової декларацiї у строк не бiльше 45 днiв з дати оформлення тимчасової митної декларацiї (пункт 1 статтi 260 Митного кодексу).

     У разi подання вiдповiдно до статей 259 i 260 Митного кодексу попередньої, тимчасової або перiодичної митної декларацiї декларант або уповноважена ним особа повиннi протягом строкiв, визначених вiдповiдно до Митного кодексу, подати митному органу додаткову декларацiю, яка мiстить точнi вiдомостi про товари, задекларованi за попередньою, тимчасовою або перiодичною митною декларацiєю, що подавалися б у разi декларування цих товарiв за митною декларацiєю, заповненою у звичайному порядку (пункт 1 статтi 261 Митного кодексу).

     Порядок застосування тимчасової та неповної декларацiй вiдповiдно до митного режиму iмпорту (при випуску у вiльний обiг) затверджений наказом Державної митної служби України вiд 30.12.2003 N 932, зi змiнами та доповненнями.

     Пiсля завершення оформлення тимчасової та неповної декларацiй вони беруться на контроль у пiдроздiлi митного органу (ПМО), а їх електроннi копiї - в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi Державної митної служби України (ЄАIС Держмитслужби України).

     Зняття тимчасової чи неповної декларацiї з контролю в ПМО та ЄАIС Державної митної служби України здiйснюється на пiдставi оформленої вантажної митної декларацiї (ВМД), у графi 40 якої зазначається номер вiдповiдної тимчасової або неповної декларацiї.

     Таким чином, платник податку не має права на формування податкового кредиту на пiдставi тимчасових ВМД, оскiльки датою виникнення права на податковий кредит є дата видачi митницею повнiстю оформленої ВМД та, вiдповiдно, зняття тимчасової чи неповної декларацiї з контролю в ПМО та ЄАIС Держмитслужби України (за умови дотримання iнших вимог щодо формування податкового кредиту).

Заступник Голови А. П. Iгнатов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.