ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

29.12.12 N 11.1/3-16.2/14544-ЕП

 

Начальникам митниць
Начальнику Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи


Про внесення змiн до листа Держмитслужби вiд 16.05.2011 N 11.1/2-16/7598-ЕП

     Доповнити Додаток 1 Методичних рекомендацiй щодо класифiкацiї окремих товарiв згiдно з вимогами УКТЗЕД, надiсланий листом Держмитслужби вiд 16.05.2011 N 11.1/2-16/7598-ЕП (iз змiнами та доповненнями, внесеними листами Державної митної служби України), пунктом 31 у редакцiї, що додається в додатку до листа.

     Додаток: текстовий опис пункту 31 Додатку 1 на 3 стор.

Директор Департаменту, член колегiї Держмитслужби А.Є. Гутник

 

Додаток

     Текстовий опис пункту 31 до Додатку 1 Методичних рекомендацiй щодо класифiкацiї окремих товарiв згiдно з вимогами УКТЗЕД, що надiсланий листом Держмитслужби вiд 16.05.2011 N 11.1/2-16/7598-ЕП (iз змiнами та доповненнями, внесеними листами Державної митної служби України)

N з/п Назва товару Код товару Методологiя класифiкацiї
31. Насiння соняшнику однолiтнього (Helianthus annuus), у лушпиннi та лущене, у природному станi або смажене, макуха 1206,
1208,
2008,
2306
У товарнiй позицiї 1206 класифiкується насiння соняшнику однолiтнього, що використовується для отримання олiї (шляхом пресування або екстрагування розчинником), для сiвби, в харчовiй промисловостi тощо.
Насiння може бути цiлим, подрiбненим, колотим або лущеним.
Насiння цiєї товарної позицiї може бути пiддано помiрнiй тепловiй обробцi з метою кращого зберiгання, наприклад для iнактивацiї лiполiтичних ферментiв (лiпаз, що руйнують жири), зменшення вологостi (шляхом процесу сушiння), усунення гiркоти, полегшення використання тощо.
Така теплова обробка допускається, якщо вона не змiнює властивостi насiння як природного продукту i не призводить до утворення продукту, придатного для бiльш специфiчного використання.
Насiння соняшнику в залежностi вiд сорту буває високоолiйним, для вилучення олiї та, вiдповiдно, призначеним для iншого використання.
В додаткових поясненнях до товарних категорiй товарної позицiї 1206 вказано, що насiння соняшнику "лущене; у лушпиннi сiрого кольору та з бiлими смугами" товарної категорiї 1206 00 91 призначене для виготовлення кондитерських виробiв, корму для птахiв або безпосереднього споживання людиною. Як правило його довжина становить лише половину довжини лушпиння, яка може перевищувати 2 см. У цьому насiннi вмiст олiї зазвичай становить приблизно 30-35 мас.%. Насiння у лушпиннi чорного кольору, призначене для виробництва олiї, класифiкується у товарнiй категорiї 1206 00 99.
Свiжозiбране насiння може мати високу вологiсть (в межах 20 %) та не може зберiгатися i вiдповiдно транспортуватися, внаслiдок високої можливостi самозаймання та псування. За цього рiвня вологостi при температурi 20-25°С вiдбувається стрiмкий рiст мiкроорганiзмiв, iнтенсифiкацiя гiдролiтичних i окислювальних процесiв, що призводить до значного погiршення якостi насiння.
У зв'язку з цим зiбране насiння соняшнику, яке має вологiсть понад 12%, пiдлягає обов'язковi термiчнiй обробцi або сушiнню з метою зниження рiвня його вологостi.
Пiсля процесу сушiння насiння зберiгається при вологостi бiля 6-7%. Проте, це стандарт, при якому дозволено зберiгати продукт, i процес сушiння зерна до вологостi менше 6% не призводить до змiни категорiї оброблення.
Внаслiдок такої термiчної обробки та факту того, що бiлки, жири, цукри, крохмаль зерна знаходяться у зв'язаному станi (що перешкоджає iнтенсифiкацiї процесiв термiчного руйнування насiння) не вiдбуваються глибокi змiни органiчних сполук.
Процесами технологiчної обробки насiння соняшнику, яке призводить до утворення продукту, вiдмiнного вiд природного, є смаження.
Цей процес здiйснюється у спецiальних апаратах - жаровнях при безпосередньому контактi насiння з розжареною поверхнею, при цьому температура зерна може досягати 120°С, зокрема, у процесах виробництва халви.
При смаженнi насiння вiдбуваються незворотнi змiни їх властивостей, таких як:
- денатурацiя бiлкiв, внаслiдок чого збiльшується вмiст частки нерозчинних бiлкiв;
- карамелiзацiя цукрiв, про що свiдчить зростання частки не iнвертованих вуглеводiв;
- руйнування лiпiдiв (олiї), про що свiдчить зниження олiйностi насiння та iншi процеси.
Отже, при смаженнi насiння соняшнику вiдбуваються значнi змiни, продукт втрачає характеристики, властивi природному продукту.
Насiння, що класифiкується у товарнiй категорiї 1206 00 91 (лущене; у лушпиннi сiрого кольору та з бiлими смугами), пiддане процесам додання солi (солоне насiння) або iнших ароматизувальних речовин, також призводить до розгляду продукту, як приготовленого та класифiкується у товарнiй позицiї 2008.
Насiння соняшнику, лушпиння якого має чорний колiр, лущене, призначене для виробництва олiї може класифiкуватись у товарнiй позицiї 2008 за умови, що воно пiддане додатковiй обробцi шляхом смаження або додавання солi тощо.
Насiння нелущене, смажене, пiддане або не пiддане iншим процесам додаткової обробки також класифiкується у товарнiй позицiї 2008.
У товарнiй позицiї 1208 класифiкується борошно з насiння чи плодiв олiйних культур. У поясненнях до товарної позицiї 1208 зазначено, що до цiєї товарної позицiї вiдноситься борошно одержане шляхом розмелювання насiння. Насiння у лушпиннi, пiддане подрiбненню, навiть за умови подрiбнення на дуже дрiбну фракцiю, у тому числi пiддане процесам подальшої агломерацiї у виглядi пресованих форм, не вiдносить цей товар до товарної позицiї 1208 (таке насiння класифiкується у товарнiй позицiї 1206), тому що такого товару, як борошно з насiння соняшника не лущеного незнежиреного в товарознавствi не iснує.
Знежирений продукт з насiння соняшника, мелений або немелений, у виглядi брикетiв або гранул (макуха, шрот), класифiкується у товарнiй позицiї 2306.
Залишки вiд вилучення з насiння соняшнику олiї повиннi мiстити олiї менш як 4%, у разi вилучення олiї шляхом екстрагування та менш як 10%, у разi вилучення олiї шляхом пресування.
Перевiрка вiдповiдностi задекларованих вiдомостей про товар щодо його вiдповiдностi термiну "мелений" товарної позицiї 1208, чи термiну "приготовлений" товарної позицiї 2008, або щодо вмiсту олiї у продуктах товарної позицiї 2306 та 2308 можлива шляхом проведення експертних дослiджень.
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.