ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 24.12.2012 р. N 3546/0/141-12/К/17-1215


     ДПСУ розглянула звернення щодо правомiрностi застосування нульової ставки ПДВ при постачаннi бортового харчування на повiтрянi судна авiакомпанiй-нерезидентiв, що здiйснюють мiжнароднi рейси, i повiдомляє.

     Згiдно з пп. 195.1.1 ст. 195 Податкового кодексу України (далi - Кодекс) за нульовою ставкою оподатковуються операцiї з вивезення товарiв за межi митної територiї України, зокрема у митному режимi експорту. Товари вважаються вивезеними за межi митної територiї України, якщо таке вивезення пiдтверджене в порядку, визначеному КМУ, митною декларацiєю, оформленою вiдповiдно до вимог Митного кодексу України.

     На пiдставi норм Митного кодексу України вiд 13.03.2012 р. N 4495-VI з 01.06.2012 р. (далi - МКУ) постановою КМУ вiд 21.05.2012 р. N 450 затверджено Положення про митнi декларацiї, пунктами 30 - 32 якого з метою пiдтвердження фактичного вивезення товарiв за межi України визначено порядок оформлення митної декларацiї.

     Водночас з викладеними вище нормами пп."б" пп. 195.1.2 ст. 195 Кодексу встановлено нульову ставку ПДВ для заправки або забезпечення повiтряних суден, що виконують мiжнароднi рейси для навiгацiйної дiяльностi чи перевезення пасажирiв або вантажiв за плату.

     Вiдповiдно до висновку Державiаслужби вiд 29.11.2005 р. N 1.16-8449, наданого на запит ДПАУ вiд 17.11.2005 р. N 13703/5/1516, операцiї з поставки для заправки або постачання повiтряних суден, що виконують мiжнароднi рейси, включають усi поставки товарiв i послуг, якi комплексно необхiднi для обслуговування повiтряних суден, що виконують такi рейси.

     Заправка та забезпечення повiтряних суден, що виконують мiжнароднi рейси, здiйснюється вiдповiдно пально-мастильними матерiалами (далi - ПММ) та бортовим харчуванням, напоями; навiгацiйними послугами iз забезпечення польоту українською територiєю, в тому числi транзитного польоту; навiгацiйними послугами, пов'язаними з посадкою-зльотом на аеродромах України; наземним обслуговуванням лiтакiв; наданням послуг персоналу з обслуговування повiтряних суден; послугами в українських аеропортах з обслуговування пасажирiв мiжнародних рейсiв тощо. Таким чином, заправка та забезпечення повiтряних суден, що виконують мiжнароднi рейси, включає поставку окремо товарiв i послуг. У цьому випадку нормами Кодексу не передбачено обов'язковою умовою для застосування нульової ставки ПДВ оформлення митних декларацiй при заправцi ПММ та забезпеченнi бортовим харчуванням i напоями лiтакiв, що виконують мiжнароднi рейси.

     Аналогiчнi норми дiють згiдно iз п. 200.8 ст. 200 Кодексу, вiдповiдно до яких для вiдшкодування вiд'ємного значення ПДВ вимагається подання до мiсцевого податкового органу оригiналу ВМД тiльки при вивезеннi товарiв за межi митної територiї України. Щодо заправки та забезпечення лiтакiв авiакомпанiй-резидентiв для виконання мiжнародних рейсiв вiдповiдно ПММ та бортовим харчуванням i напоями такої вимоги не передбачено.

     Вiдповiдно до ст. 228, 229 МКУ Мiнфiн наказом вiд 30.05.2012 р. N 626 затвердив Порядок митного оформлення та контролю за перемiщенням припасiв, який зареєстровано в Мiн'юстi України 19.06.2012 р. за N 999/21311 (далi - Порядок N 626). Згiдно з п. 2.3 Порядку N 626 для пропуску припасiв на транспортний засiб комерцiйного призначення посадовiй особi митного органу агентом, тобто особою, яка здiйснює постачання ПММ та iнших припасiв на транспортний засiб нерезидента (п. 1.2 Порядку N 626), подається товаросупровiдний документ (рахунок або iнший документ, що визначає вартiсть ПММ та iнших припасiв, а також мiстить iнформацiю про їх найменування та кiлькiсть). Посадова особа митного органу перевiряє наданi документи, звiряє данi про ПММ та iншi припаси (кiлькiсть, вартiсть, найменування тощо), що зазначенi в поданих документах, з фактичними даними; за наявностi встановлених МКУ пiдстав проводить їх митний огляд. Пiсля завершення митного контролю ПММ та iнших припасiв посадова особа митного органу проставляє вiдбиток особистої номерної печатки на рахунку чи iншому документi, що визначає вартiсть ПММ та iнших припасiв, що є пiдставою для завантаження цих припасiв на транспортний засiб комерцiйного призначення.

     Таким чином, на пiдставi викладених норм податкового та митного законодавства операцiї з постачання припасiв ПММ для заправки та забезпечення бортовим харчуванням i напоями повiтряних суден резидентiв, що виконують мiжнароднi рейси для навiгацiйної дiяльностi чи перевезення пасажирiв або вантажiв за плату, оподатковуються постачальником-агентом ПДВ за нульовою ставкою (включаючи вiдшкодування цього податку) за умови реєстрацiї фактично проведених мiжнародних рейсiв, пiдтверджених аеропортами України, наявностi вiдповiдних договорiв та первинних документiв (ордерiв (вимог), реєстрiв, карт, накладних), а також вiдбитка особистої номерної печатки посадової особи митного органу на рахунку чи iншому документi, який визначає вартiсть припасiв, що є пiдставою для завантаження цих припасiв на транспортний засiб резидентiв для комерцiйного призначення.

     Процедура оформлення товарiв (припасiв) для постачання лiтакiв, експлуатантами яких є нерезиденти, регулюється ст. 229 МКУ та п. 2.1 i 2.5 Порядку N 626.

Заступник Голови А. Iгнатов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.