МIНIСТЕРСТВО ДОХОДIВ I ЗБОРIВ УКРАЇНИ

14.08.2013 N 14883/7/99-99-18-05-05-17

 

Головнi управлiння Мiндоходiв в АР Крим, областях, мм. Києвi та Севастополi, Мiжрегiональне головне управлiння Мiндоходiв - Центральний офiс з обслуговування великих платникiв, митницi Мiндоходiв


Про органiзацiю ведення облiку осiб, якi здiйснюють операцiї з товарами

     Мiнiстерство доходiв i зборiв України доводить до вiдома особливостi органiзацiї ведення облiку осiб, якi здiйснюють операцiї з товарами, та зобов'язує забезпечити дотримання такого.

     Облiк осiб, якi здiйснюють операцiї з товарами, має бути забезпечений вiдповiдно до статтi 455 Митного кодексу України. Порядок облiку осiб, якi здiйснюють операцiї з товарами, затверджений наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30.05.2012 N 634, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 16.08.2012 за N 1381/21693 (далi - Порядок).

     Зазначеними нормами законодавства встановлено, що облiк осiб, якi здiйснюють операцiї з товарами, здiйснюються митницями шляхом присвоєння таким особам облiкового номера.

     Вiдповiдно до статей 62 - 70 Податкового кодексу України органи Мiнiстерства доходiв i зборiв України ведуть облiк платникiв податкiв i зборiв.

     Iнформацiя про перебування на облiку платникiв податкiв - юридичних осiб, вiдокремлених пiдроздiлiв юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв, у тому числi данi про взяття на облiк, iдентифiкацiйний код ЄДРПОУ, про реєстрацiю представництва iноземного суб'єкта господарської дiяльностi на територiї України можуть бути використанi в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi, що застосовується на митницях (далi - ЄАIС). Данi про облiк осiб, якi здiйснюють операцiї з товарами, можуть бути використанi в IС "Податковий блок". Такий обмiн вiдомостями реалiзується шляхом взаємодiї зазначених iнформацiйних систем Мiндоходiв.

     З огляду на викладене зобов'язую забезпечити ведення облiку осiб, якi здiйснюють операцiї з товарами, враховуюче таке:

     1) облiк осiб, якi здiйснюють операцiї з товарами, здiйснюється уповноваженими особами митниць Мiндоходiв;

     2) для перевiрки достовiрностi вiдомостей (про державну реєстрацiю, повне найменування / прiзвище, iм'я, по батьковi, мiсцезнаходження / мiсце проживання, iдентифiкацiйний код ЄДРПОУ / реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, постановку на облiк особи як платника податкiв та iн.), зазначених особою у картцi облiку, та внесення таких даних до ЄАIС, можуть використовуватись данi IС "Податковий блок", отриманi в результатi взаємодiї названих iнформацiйних систем.

     Така органiзацiя ведення облiку осiб, якi здiйснюють операцiї з товарами, застосовується у перехiдний перiод до внесення вiдповiдних змiн до Порядку.

В.о. Мiнiстра доходiв i зборiв України В.С. Левицький
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.