МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIЧНОГО РОЗВИТКУ I ТОРГIВЛI УКРАЇНИ

вiд 02.09.2014 р. N 3723-08/30327-07


Щодо застосування валютного еквiваленту в договорах

<...>

     Статтею 99 Конституцiї України визначено, що грошовою одиницею України є гривня.

     Згiдно з Цивiльним кодексом України зобов'язання має бути виражене та виконане у грошовiй одиницi України - гривнi. Сторони можуть визначити грошовий еквiвалент зобов'язання в iноземнiй валютi. Якщо у зобов'язаннi визначено грошовий еквiвалент в iноземнiй валютi, сума, що пiдлягає сплатi у гривнях, визначається за офiцiйним курсом вiдповiдної валюти на день платежу, якщо iнший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи iншим нормативно-правовим актом. Використання iноземної валюти, а також платiжних документiв в iноземнiй валютi при здiйсненнi розрахункiв на територiї України за зобов'язаннями допускається у випадках, порядку та на умовах, встановлених законом (частини перша i друга статтi 524 та частини перша - третя статтi 533).

     Вiдповiдно до Господарського кодексу України цiна є iстотною умовою господарського договору. Цiна зазначається в договорi у гривнях. Цiни у зовнiшньоекономiчних договорах (контрактах) можуть визначатися в iноземнiй валютi за згодою сторiн. Грошовi зобов'язання учасникiв господарських вiдносин повиннi бути вираженi i пiдлягають оплатi у гривнях. Грошовi зобов'язання можуть бути вираженi в iноземнiй валютi лише у випадках, якщо суб'єкти господарювання мають право проводити розрахунки мiж собою в iноземнiй валютi вiдповiдно до законодавства. Виконання зобов'язань, виражених в iноземнiй валютi, здiйснюється вiдповiдно до закону (частина друга статтi 189 та частина друга статтi 198).

     Частиною другою статтi 10 Закону України "Про цiни i цiноутворення" визначено, що цiни на товари, якi призначенi для реалiзацiї на внутрiшньому ринку України, установлюються виключно у валютi України, якщо iнше не передбачено мiжнародними угодами, ратифiкованими Україною, та постановами Кабiнету Мiнiстрiв України.

     На сьогоднi згiдно iз законодавством, зокрема постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.96 N 1548 "Про встановлення повноважень органiв виконавчої влади та виконавчих органiв мiських рад щодо регулювання цiн (тарифiв)", у iноземнiй валютi встановленi державнi регулюваннi тарифи (збори, плата) на спецiалiзованi послуги портiв, аеропортiв, управлiння повiтряним рухом, мiжнароднi перевезення вантажiв та пасажирiв залiзничним транспортом iз сплатою цих послуг вiдповiдно до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю".

     Внутрiшньодержавний обмiн iншими товарами (послугами) має здiйснюватись за цiнами (тарифами), установленими у валютi України iз перерахуванням iмпортної складової частини цiни (тарифу) у нацiональну грошову одиницю.

Перший заступник Мiнiстра економiчного розвитку i торгiвлi України А. Максюта
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.