ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

10.02.2015 N 4231/7/99-99-25-01-17

 

Керiвникам митниць


Про оподаткування товарiв в залежностi вiд обраного митного режиму

     Вiдповiдно до статтi 70 глави 12 роздiлу V Митного кодексу України з метою застосування законодавства України з питань державної митної справи запроваджуються такi митнi режими:

     1) iмпорт (випуск для вiльного обiгу);

     2) реiмпорт;

     3) експорт (остаточне вивезення);

     4) реекспорт;

     5) транзит;

     6) тимчасове ввезення;

     7) тимчасове вивезення;

     8) митний склад;

     9) вiльна митна зона;

     10) безмитна торгiвля;

     11) переробка на митнiй територiї;

     12) переробка за межами митної територiї;

     13) знищення або руйнування;

     14) вiдмова на користь держави.

     Вiдповiдно до пункту 1.2 статтi 1 Податкового кодексу України правила оподаткування товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, визначаються цим Кодексом, крiм правил оподаткування товарiв митом, якi встановлюються Митним кодексом України та iншими законами з питань митної справи.

     Пунктом 3.1 статтi 3 Податкового кодексу України встановлено, що податкове законодавство України складається з Конституцiї України; цього Кодексу; Митного кодексу України та iнших законiв з питань митної справи у частинi регулювання правовiдносин, що виникають у зв'язку з оподаткуванням митом операцiй з перемiщення товарiв через митний кордон України; чинних мiжнародних договорiв, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України i якими регулюються питання оподаткування; нормативно-правових актiв, прийнятих на пiдставi та на виконання цього Кодексу та законiв з питань митної справи.

     У вiдповiдностi до пункту 3.2 статтi 3 Податкового кодексу України якщо мiжнародним договором, згода на обов'язковiсть якого надана Верховною Радою України, встановлено iншi правила, нiж тi, що передбаченi цим Кодексом, застосовуються правила мiжнародного договору.

     У вiдповiдностi до статтi 270 Митного кодексу України правила оподаткування товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, митом, крiм особливих видiв мита, встановлюються цим Кодексом та мiжнародними договорами, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України. Правила оподаткування особливими видами мита встановлюються законами України "Про захист нацiонального товаровиробника вiд демпiнгового iмпорту", "Про захист нацiонального товаровиробника вiд субсидованого iмпорту", "Про застосування спецiальних заходiв щодо iмпорту в Україну". Правила оподаткування товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, iншими (крiм мита) митними платежами встановлюються Податковим кодексом України з урахуванням особливостей, що визначаються цим Кодексом. Особливостi оподаткування митними платежами товарiв, помiщених у вiдповiдний митний режим, визначенi у статтi 286 та роздiлi V цього Кодексу, а також у роздiлах V i VI Податкового кодексу України.

     Керуючись положеннями податкового законодавства при обраннi декларантом вiдповiдного митного режиму та при дотриманнi умов такого митного режиму й виконання митних формальностей, передбачених Митним кодексом України, оподаткування товарiв, що перемiщуються ним через митний кордон України, здiйснюється наступним чином.

     1. Iмпорт (випуск для вiльного обiгу)

     Вiдповiдно до статтi 74 Митного кодексу України iмпорт (випуск для вiльного обiгу) - це митний режим, вiдповiдно до якого iноземнi товари пiсля сплати всiх митних платежiв, встановлених законами України на iмпорт цих товарiв, та виконання усiх необхiдних митних формальностей випускаються для вiльного обiгу на митнiй територiї України.

     1.1. Ввiзне мито нараховується та сплачується вiдповiдно до статей 272 та 277, а також частини першої статтi 286 Митного кодексу України, при дотриманнi умов та обмежень, встановлених главою 13 цього Кодексу. Застосування ставок ввiзного мита здiйснюється згiдно статтi 280 Митного кодексу України.

     1.2. Акцизний податок нараховується та сплачується вiдповiдно до пiдпункту 213.1.3 пункту 213.1 статтi 213 Податкового кодексу України з товарiв та за ставками, визначеними у статтi 215 Податкового кодексу України, чинними на день подання митної декларацiї (далi - МД).

     Вiдповiдно до пiдпункту 222.2.2 пункту 222.2 статтi 222 Податкового кодексу України у разi ввезення маркованої пiдакцизної продукцiї на митну територiю України акцизний податок сплачується пiд час придбання марок акцизного податку з доплатою (у разi потреби) на день подання МД.

     1.3. Податок на додану вартiсть (далi - ПДВ) нараховується та сплачується вiдповiдно до пiдпункту в) пункту 185.1 статтi 185 Податкового кодексу України за ставкою, чинною на день подання МД, та з урахуванням положень статтi 191 Податкового кодексу України.

     2. Реiмпорт

     Вiдповiдно до статтi 77 Митного кодексу України реiмпорт - це митний режим, вiдповiдно до якого товари, що були вивезенi або оформленi для вивезення за межi митної територiї України, випускаються у вiльний обiг на митнiй територiї України зi звiльненням вiд сплати митних платежiв, встановлених законами України на iмпорт цих товарiв, та без застосування заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     2.1. Ввiзне мито вiдповiдно до пункту 1 частини першої статтi 283 та частини другої статтi 286 Митного кодексу України не сплачується при дотриманнi вимог та обмежень, встановлених главою 14 Митного кодексу України.

     Вiдповiдно до статтi 81 та частини третьої статтi 286 Митного кодексу України суми вивiзного мита, сплаченi при експортi товарiв, пiсля помiщення у митний режим реiмпорту товарiв згiдно з пунктом 3 частини другої статтi 78 цього Кодексу повертаються особам, якi їх сплачували, або їх правонаступникам.

     2.2. Акцизний податок вiдповiдно до пiдпункту 213.3.3 пункту 213.3 статтi 213 Податкового кодексу України не сплачується, якщо при цьому не справляється ПДВ.

     В iнших випадках реiмпорт пiдакцизних товарiв (продукцiї) з-за меж митної територiї України на митну територiю України здiйснюється зi сплатою акцизного податку на загальних пiдставах.

     2.3. ПДВ вiдповiдно до пункту 206.3 статтi 206 Податкового кодексу України не сплачується, крiм операцiй iз ввезення вiдповiдно до пункту 3 частини другої статтi 78 Митного кодексу України, що оподатковуються цим податком на загальних пiдставах.

     3. Експорт (остаточне вивезення)

     Вiдповiдно до статтi 82 Митного кодексу України експорт (остаточне вивезення) - це митний режим, вiдповiдно до якого українськi товари випускаються для вiльного обiгу за межами митної територiї України без зобов'язань щодо їх зворотного ввезення.

     3.1. Вивiзне мито вiдповiдно до статтi 273, частини сьомої статтi 280 та частини четвертої статтi 286 Митного кодексу України нараховується та сплачується за ставками, встановленими законами на українськi товари, що вивозяться за межi митної територiї України.

     14.2. Акцизний податок не сплачується вiдповiдно до пiдпункту 213.3.3 пункту 213.3 статтi 213 Податкового кодексу України.

     3.3. ПДВ не сплачується вiдповiдно до пiдпункту а) пiдпункту 195.1.1 пункту 195.1 статтi 195 Податкового кодексу України.

     4. Реекспорт

     Вiдповiдно до статтi 85 Митного кодексу України реекспорт - це митний режим, вiдповiдно до якого товари, що були ранiше ввезенi на митну територiю України або на територiю вiльної митної зони, вивозяться за межi митної територiї України без сплати вивiзного мита та без застосування заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     4.1. Вивiзне мито не сплачується вiдповiдно до пункту 2 частини першої статтi 283 та абзацу першого частини п'ятої статтi 286 Митного кодексу України, при дотриманнi вимог та обмежень, встановлених главою 16 цього Кодексу.

     Вiдповiдно до статтi 89 та абзацу другого частини п'ятої статтi 286 Митного кодексу України суми ввiзного мита, сплаченi при iмпортi товарiв, пiсля помiщення товарiв у митний режим реекспорту згiдно iз пунктом 5 частини першої статтi 86 цього Кодексу повертаються особам, якi їх сплачували, або їх правонаступникам.

     4.2. Акцизний податок не сплачується вiдповiдно до пiдпункту 213.2.1 пункту 213.2 статтi 213 Податкового кодексу України.

     4.3. ПДВ не сплачується вiдповiдно до пiдпункту б) пiдпункту 195.1.1 пункту 195.1 статтi 195 Податкового кодексу України.

     5. Транзит

     Вiдповiдно до статтi 90 Митного кодексу України транзит - це митний режим, вiдповiдно до якого товари та/або транспортнi засоби комерцiйного призначення перемiщуються пiд митним контролем мiж двома митними органами України або в межах зони дiяльностi одного митного органу без будь- якого використання цих товарiв, без сплати митних платежiв та без застосування заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Вiдповiдно до статтi 3 Закону України "Про транзит вантажiв" свобода транзиту вантажiв забезпечується шляхом звiльнення вiд сплати будь-яких iнших платежiв, крiм єдиного збору, що справляється у пунктах пропуску через державний кордон України (далi - єдиний збiр).

     Єдиний збiр нараховується та сплачується вiдповiдно до Закону України "Про єдиний збiр, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України", за ставками, визначеними в статтi 5 цього Закону, та в порядку, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України "Про затвердження Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон" вiд 24.10.2002 N 1569.

     Товари, що перемiщуються транзитом, при дотриманнi умов, передбачених статтею 92, а також вимог та обмежень, встановлених главою 17 Митного кодексу України, вiдповiдно до Закону України "Про транзит вантажiв", частини шостої статтi 286 Митного кодексу України, пункту 206.6 статтi 206 i пiдпункту 213.3.3 пункту 213.3 статтi 213 Податкового кодексу України не пiдлягають оподаткуванню митом, акцизним податком та ПДВ.

     6. Тимчасове ввезення

     Вiдповiдно до статтi 103 Митного кодексу України тимчасове ввезення - це митний режим, вiдповiдно до якого iноземнi товари, транспортнi засоби комерцiйного призначення ввозяться для конкретних цiлей на митну територiю України з умовним повним або частковим звiльненням вiд оподаткування митними платежами та без застосування заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi i пiдлягають реекспорту до завершення встановленого строку без будь-яких змiн, за винятком звичайного зносу в результатi їх використання.

     6.1. Ввiзне мито:

     - вiдповiдно до частини першої статтi 105 та пункту 1) частини першої статтi 284 Митного кодексу України за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених роздiлом V цього Кодексу, застосовується умовне повне звiльнення при тимчасовому ввезеннi товарiв, зазначених у статтi 189 Митного кодексу України, та в Додатках В.1 - В.9, С, D до Конвенцiї про тимчасове ввезення, на умовах, визначених цими Додатками, а також при ввезеннi на митну територiю України українськими авiакомпанiями повiтряних суден за договорами оперативного лiзингу;

     - у вiдповiдностi до статтi 285 та частини першої статтi 106 Митного кодексу України умовне часткове звiльнення вiдповiдно до положень Додатка Е до Конвенцiї про тимчасове ввезення застосовується при тимчасовому ввезеннi товарiв (за винятком пiдакцизних), не зазначених у статтях 105, 189 цього Кодексу, а також у Додатках В.1 - В.9, С, D до Конвенцiї про тимчасове ввезення, або таких, що не вiдповiдають вимогам зазначених Додаткiв.

     У разi тимчасового ввезення товарiв з умовним частковим звiльненням вiд оподаткування митними платежами за кожний повний або неповний календарний мiсяць заявленого строку перебування на митнiй територiї України сплачується 3 вiдсотки суми митних платежiв, яка пiдлягала б сплатi у разi випуску цих товарiв у вiльний обiг на митнiй територiї України, розрахованої на дату помiщення їх у митний режим тимчасового ввезення.

     Тимчасове ввезення пiдакцизних товарiв у такому випадку здiйснюється зi сплатою ввiзного мита;

     - вiдповiдно до частини сьомої статтi 286 Митного кодексу України у разi випуску товарiв, помiщених у митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звiльненням вiд оподаткування ввiзним митом, у вiльний обiг на митнiй територiї України або передачi таких товарiв у користування iншiй особi ввiзне мито нараховується та сплачується у порядку, визначеному частиною сьомою статтi 106 цього Кодексу.

     6.2. Акцизний податок:

     - вiдповiдно до пiдпункту 213.3.3 пункту 213.3 статтi 213 Податкового кодексу України та частини першої статтi 105 Митного кодексу України умовне повне звiльнення застосовується при тимчасовому ввезеннi товарiв, зазначених у статтi 189 Митного кодексу України, та в Додатках В.1 - В.9, С, D до Конвенцiї про тимчасове ввезення, на умовах, визначених цими Додатками;

     - вiдповiдно до пiдпункту 213.3.3 пункту 213.3 статтi 213 Податкового кодексу України та частини першої статтi 106 Митного кодексу України тимчасове ввезення пiдакцизних товарiв, не зазначених у статтях 105, 189 Митного кодексу України, а також у Додатках В.1 - В.9, С, D до Конвенцiї про тимчасове ввезення, або таких, що не вiдповiдають вимогам зазначених Додаткiв, здiйснюється зi сплатою акцизного податку.

     6.3. ПДВ:

     - вiдповiдно до пiдпункту 206.7.1 пункту 206.7 статтi 206 Податкового кодексу України умовне повне звiльнення вiд оподаткування ПДВ застосовується до товарiв та в порядку, визначених статтею 105 Митного кодексу України;

     - вiдповiдно до пiдпункту 206.7.2 пункту 206.7 статтi 206 Податкового кодексу України умовне часткове звiльнення вiд оподаткування ПДВ застосовується до товарiв та в порядку, визначених статтею 106 Митного кодексу України;

     - вiдповiдно до частини першої статтi 106 Митного кодексу України тимчасове ввезення пiдакцизних товарiв, не зазначених у статтях 105, 189 Митного кодексу України, а також у Додатках В.1 - В.9, С, D до Конвенцiї про тимчасове ввезення, або таких, що не вiдповiдають вимогам зазначених Додаткiв, здiйснюється зi сплатою ПДВ.

     7. Тимчасове вивезення

     Вiдповiдно до статтi 113 Митного кодексу України тимчасове вивезення - це митний режим, вiдповiдно до якого українськi товари або транспортнi засоби комерцiйного призначення вивозяться за межi митної територiї України з умовним повним звiльненням вiд оподаткування митними платежами та без застосування заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi i пiдлягають реiмпорту до завершення встановленого строку без будь-яких змiн, за винятком звичайного зносу в результатi їх використання.

     Статтею 118 Митного кодексу України встановлено, що при помiщеннi товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення у митний режим тимчасового вивезення та їх реiмпортi до закiнчення строку, встановленого митним органом, до цих товарiв, транспортних засобiв застосовується умовне повне звiльнення вiд оподаткування митними платежами.

     7.1. Вивiзне мито вiдповiдно до частини восьмої статтi 286 Митного кодексу України не сплачується, при дотриманнi вимог та обмежень, встановлених главою 19 цього Кодексу.

     7.2. Акцизний податок не сплачується вiдповiдно до пiдпункту 213.3.3 пункту 213.3 статтi 213 Податкового кодексу України.

     7.3. ПДВ згiдно з пунктом 206.8 статтi 206 Податкового кодексу України не сплачується за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 19 Митного кодексу України.

     8. Митний склад

     Вiдповiдно до статтi 121 Митного кодексу України митний склад - це митний режим, вiдповiдно до якого iноземнi або українськi товари зберiгаються пiд митним контролем iз умовним повним звiльненням вiд оподаткування митними платежами та без застосування заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     8.1. Мито:

     - ввiзне мито не сплачується вiдповiдно до пункту 1) частини першої статтi 284 та частини дев'ятої статтi 286 Митного кодексу України, при дотриманнi вимог та обмежень, встановлених главою 20 цього Кодексу;

     - вивiзне мито не сплачується вiдповiдно до статтi 121 Митного кодексу України.

     8.2. Акцизний податок не сплачується вiдповiдно до пiдпункту 213.3.3 пункту 213.3 статтi 213 Податкового кодексу України.

     8.3. ПДВ вiдповiдно до пункту 206.9 статтi 206 Податкового кодексу України не сплачується за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 20 Митного кодексу України.

     9. Вiльна митна зона

     Вiдповiдно до статтi 130 Митного кодексу України вiльна митна зона - це митний режим, вiдповiдно до якого iноземнi товари ввозяться на територiю вiльної митної зони та вивозяться з цiєї територiї за межi митної територiї України iз звiльненням вiд оподаткування митними платежами та без застосування заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi, а українськi товари ввозяться на територiю вiльної митної зони iз оподаткуванням митними платежами та застосуванням заходiв нетарифного регулювання.

     9.1. Мито:

     - ввiзне мито вiдповiдно до частини другої статтi 132, пункту 1) частини першої статтi 284 та частини десятої статтi 286 Митного кодексу України не сплачується з iноземних товарiв, при дотриманнi вимог та обмежень, встановлених главою 21 цього Кодексу;

     - вивiзне мито вiдповiдно до частини першої статтi 132 Митного кодексу України з українських товарiв сплачується за ставками як при експортi товарiв.

     9.2. Акцизний податок:

     - з товарiв, що ввозяться з-за меж митної територiї України на територiю вiльної митної зони, не сплачується вiдповiдно до пiдпункту 213.3.3 пункту 213.3 статтi 213 Податкового кодексу України;

     - з товарiв, що вивозяться з митної територiї України на територiю вiльної митної зони, не сплачується вiдповiдно до пiдпункту 213.2.1 пункту 213.2 статтi 213 Податкового кодексу України.

     9.3. ПДВ:

     - з товарiв, що ввозяться з-за меж митної територiї України на територiю вiльної митної зони, не сплачується вiдповiдно до пiдпункту 206.10.2 пункту 206.10 статтi 206 Податкового кодексу України, за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 21 Митного кодексу України;

     - з товарiв, що вивозяться з митної територiї України на територiю вiльної митної зони, не сплачується вiдповiдно до пiдпункту 206.10.1 пункту 206.10 статтi 206 Податкового кодексу України.

     10. Безмитна торгiвля

     Вiдповiдно до статтi 140 Митного кодексу України безмитна торгiвля - це митний режим, вiдповiдно до якого товари, не призначенi для вiльного обiгу на митнiй територiї України, знаходяться та реалiзуються для вивезення за межi митної територiї України пiд митним контролем у пунктах пропуску через державний кордон України, вiдкритих для мiжнародного сполучення, та на повiтряних i водних транспортних засобах комерцiйного призначення, що виконують мiжнароднi рейси, з умовним звiльненням вiд оподаткування митними платежами, установленими на iмпорт та експорт таких товарiв, та без застосування до них заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi, у тому числi видiв контролю, зазначених у частинi першiй статтi 319 цього Кодексу.

     10.1. Мито:

     - ввiзне мито вiдповiдно до частини третьої статтi 141 та частини одинадцятої статтi 286 Митного кодексу України не сплачується з iноземних товарiв, при дотриманнi вимог та обмежень, встановлених главою 22 цього Кодексу;

     - вивiзне мито вiдповiдно до частини четвертої статтi 141 Митного кодексу України з українських товарiв нараховується та сплачується за ставками як при експортi товарiв.

     10.2. Акцизний податок:

     - з товарiв, що ввозяться з-за меж митної територiї України в магазин безмитної торгiвлi, не сплачується вiдповiдно до пiдпункту 213.3.3 пункту 213.3 статтi 213 Податкового кодексу України;

     - з товарiв, що вивозяться з митної територiї України в магазин безмитної торгiвлi, не сплачується вiдповiдно до пiдпункту 213.2.1 пункту 213.2 статтi 213 Податкового кодексу України.

     10.3. ПДВ:

     - з товарiв, що ввозяться з-за меж митної територiї України в магазин безмитної торгiвлi, не сплачується вiдповiдно до пiдпункту 206.11.1 пункту 206.11 статтi 206 Податкового кодексу України, за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 22 Митного кодексу України;

     - з товарiв, що вивозяться з митної територiї України в магазин безмитної торгiвлi, не сплачується вiдповiдно до пiдпункту 206.11.2 пункту 206.11 статтi 206 Податкового кодексу України.

     11. Переробка на митнiй територiї

     Вiдповiдно до статтi 147 Митного кодексу України переробка на митнiй територiї - це митний режим, вiдповiдно до якого iноземнi товари пiддаються у встановленому законодавством порядку переробцi без застосування до них заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi, за умови подальшого реекспорту продуктiв переробки.

     Статтею 148 Митного кодексу України встановлено, що помiщення товарiв у митний режим переробки на митнiй територiї здiйснюється з умовним повним звiльненням вiд оподаткування митними платежами.

     11.1. Ввiзне мито вiдповiдно до пункту 1) частини першої статтi 284 та частини дванадцятої статтi 286 Митного кодексу України не сплачується, при дотриманнi вимог та обмежень, встановлених главою 23 цього Кодексу.

     11.2. Акцизний податок не сплачується вiдповiдно до пiдпункту 213.3.3 пункту 213.3 статтi 213 Податкового кодексу України.

     11.3. ПДВ не сплачується вiдповiдно до пункту 206.12 статтi 206 Податкового кодексу України, за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 23 Митного кодексу України.

     12. Переробка за межами митної територiї

     Вiдповiдно до статтi 162 Митного кодексу України переробка за межами митної територiї - це митний режим, вiдповiдно до якого українськi товари пiддаються у встановленому законодавством порядку переробцi за межами митної територiї України без застосування заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi, за умови повернення цих товарiв або продуктiв їх переробки на митну територiю України у митному режимi iмпорту.

     12.1. Помiщення товарiв у митний режим переробки за межами митної територiї:

     - вивiзне мито вiдповiдно до частини другої статтi 164 Митного кодексу України сплачується за ставками як при експортi товарiв;

     - акцизний податок не сплачується вiдповiдно до пiдпункту 213.2.1 пункту 213.2 статтi 213 Податкового кодексу України;

     - ПДВ не сплачується вiдповiдно до пункту 206.13 статтi 206 Податкового кодексу України, за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 24 Митного кодексу України.

     12.2. Повернення товарiв пiсля помiщення у митний режим переробки за межами митної територiї:

     12.2.1. Ввiзне мито:

     - у вiдповiдностi до статтi 168 та частини тринадцятої статтi 286 Митного кодексу України до продуктiв переробки товарiв, помiщених у митний режим переробки за межами митної територiї, зазначених у частинi другiй статтi 168 Митного кодексу України, що в межах визначеного строку повертаються в Україну, застосовується умовне повне звiльнення вiд оподаткування ввiзним митом;

     - вiдповiдно до статтi 168 та частини тринадцятої статтi 286 Митного кодексу України до продуктiв переробки (крiм зазначених у частинi другiй статтi 168 цього Кодексу) застосовується часткове звiльнення вiд оподаткування ввiзним митом, вiдповiдно до якого сплатi пiдлягає позитивна рiзниця мiж сумою ввiзного мита, нарахованою на продукти переробки, та сумою ввiзного мита, яка пiдлягала б сплатi в разi iмпорту вiдповiдних товарiв, що були вивезенi за межi митної територiї України для переробки.

     12.2.2. Акцизний податок:

     - акцизний податок нараховується та сплачується вiдповiдно до пiдпункту 213.1.3 пункту 213.1 та пiдпункту 213.3.3 пункту 213.3 статтi 213 Податкового кодексу України з товарiв та за ставками, визначеними у статтi 215 Податкового кодексу України, чинними на день подання МД.

     12.2.3. ПДВ:

     - згiдно з пiдпунктом 206.2.2 пункту 206.2 статтi 206 Податкового кодексу України звiльняються вiд оподаткування ПДВ товари, що були помiщенi в митний режим переробки за межами митної територiї України та в межах визначеного Митним кодексом України строку повертаються на митну територiю України:

     у тому самому станi, в якому вони були вивезенi за межi митної територiї України, з дотриманням умов, встановлених Митним кодексом України;

     у вiдремонтованому виглядi, якщо ремонт проведено в рамках гарантiйних зобов'язань;

     - вiдповiдно до пiдпункту 206.2.3 пункту 206.2 статтi 206 Податкового кодексу України часткове звiльнення вiд оподаткування ПДВ застосовується до операцiй iз ввезення товарiв, що були помiщенi у митний режим переробки за межами митної територiї України (крiм зазначених у пунктi 206.2.2 цiєї статтi) та в межах визначеного Митним кодексом України строку повертаються на митну територiю України. Сплатi пiдлягає позитивна рiзниця мiж сумами податку, розрахованими виходячи iз бази оподаткування продуктiв переробки та бази оподаткування товарiв, вивезених за межi митної територiї України для переробки, визначеними за правилами, встановленими пунктом 190.1 статтi 190 цього Кодексу.

     12.2.4. Для цiлей розрахунку у встановленому порядку позитивних рiзниць мiж сумами митних платежiв застосовується офiцiйний курс валюти України до iноземної валюти, встановлений Нацiональним банком України, що дiє на 0 годин дня подання МД.

     13. Знищення або руйнування

     Вiдповiдно до статтi 175 Митного кодексу України знищення або руйнування - це митний режим, вiдповiдно до якого iноземнi товари пiд митним контролем знищуються або приводяться у стан, який виключає можливiсть їх використання, з умовним повним звiльненням вiд оподаткування митними платежами, установленими на iмпорт цих товарiв, та без застосування заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     13.1. Ввiзне мито вiдповiдно до пункту 1) частини першої статтi 284 та частини чотирнадцятої статтi 286 Митного кодексу України не сплачується, при дотриманнi вимог та обмежень, встановлених главою 25 цього Кодексу.

     13.2. Акцизний податок не сплачується вiдповiдно до пiдпункту 213.3.3 пункту 213.3 статтi 213 Податкового кодексу України.

     13.3. ПДВ не сплачується вiдповiдно до пункту 206.14 статтi 206 Податкового кодексу України.

     Вiдповiдно до статтi 179 Митного кодексу України:

     - залишки, що утворилися в результатi знищення або руйнування товарiв, у тому числi складовi товару, якi не були знищенi або зруйнованi, та отриманi в результатi знищення або руйнування товарiв вiдходи, якi мають господарську цiннiсть, пiдлягають помiщенню протягом 10 днiв вiд дати знищення товарiв у вiдповiдний митний режим як iноземнi товари, якi перебувають пiд митним контролем;

     - вiдходи, що утворилися в результатi знищення або руйнування товарiв i не мають господарської цiнностi та не можуть бути утилiзованi, пiдлягають видаленню вiдповiдно до законодавства України як українськi товари пiдприємством, яке здiйснило операцiї зi знищення (руйнування) товарiв.

     14. Вiдмова на користь держави

     Вiдповiдно до статтi 183 Митного кодексу України вiдмова на користь держави - це митний режим, вiдповiдно до якого власник вiдмовляється вiд iноземних товарiв на користь держави без будь-яких умов на свою користь.

     14.1. Ввiзне мито вiдповiдно до пункту 4 частини першої статтi 282, пункту 1 частини першої статтi 283 та частини п'ятнадцятої статтi 286 Митного кодексу України не сплачується при дотриманнi вимог та обмежень, встановлених главою 26 цього Кодексу.

     14.2. Акцизний податок не сплачується вiдповiдно до пiдпункту 213.3.3 пункту 213.3 статтi 213 Податкового кодексу України.

     14.3. ПДВ не сплачується вiдповiдно до пункту 206.15 статтi 206 Податкового кодексу України.

     15. Прикiнцевi положення

     Пiдпунктом 14.1.254 пункту 14.1 статтi 14 Податкового кодексу України визначено, що умовне звiльнення вiд оподаткування ПДВ у разi ввезення товарiв на митну територiю України - це звiльнення вiд сплати нарахованого податкового зобов'язання у разi розмiщення товарiв у митних режимах, що передбачають звiльнення вiд оподаткування за умови дотримання вимог митного режиму. При цьому, пунктом 206.3 статтi 206 та пiдпунктом 213.3.3 пункту 213.3 статтi 213 цього Кодексу встановлено, що у разi порушення умов митних режимiв, пiд час розмiщення в якi надано повне або часткове умовне звiльнення вiд оподаткування, особа, вiдповiдальна за дотримання режиму, зобов'язана сплатити суму податкового зобов'язання по ПДВ та акцизному податку, на яку було надане умовне звiльнення.

     Нарахування та справляння плати за виконання митних формальностей митними органами поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв здiйснюється за ставками, визначеними постановою Кабiнету Мiнiстрiв України "Про справляння плати за виконання митних формальностей митними органами поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв" вiд 18.01.2003 N 93.

     У разi встановлення податковим законодавством, законами з питань митної справи та мiжнародними договорами України пiльг з оподаткування для окремих категорiй товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, їх митне оформлення здiйснюється вiдповiдно до норм i вимог такого законодавства та таких договорiв.

     Лист Держмитслужби вiд 27.09.2011 N 11.1/2-15/13523-ЕП вважати вiдкликаним.

Заступник Голови А. В. Макаренко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.