ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

23.06.2016 N 13856/6/99-99-15-03-02-15


Про розгляд листа

     Державна фiскальна служба України розглянула лист платника щодо порядку формування податкового кредиту на пiдставi тимчасової митної декларацiї та, керуючись статтею 52 роздiлу II Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     Згiдно з пунктом 1 статтi 248 Митного кодексу України (далi - МКУ) митне оформлення розпочинається з моменту подання органу доходiв i зборiв декларантом або уповноваженою ним особою митної декларацiї або документа, який вiдповiдно до законодавства її замiнює, та документiв, необхiдних для митного оформлення, а в разi електронного декларування - з моменту отримання органом доходiв i зборiв вiд декларанта або уповноваженої ним особи електронної митної декларацiї або електронного документа, який вiдповiдно до законодавства замiнює митну декларацiю.

     Якщо декларант або уповноважена ним особа не володiє точними вiдомостями про характеристики товарiв, необхiдними для заповнення митної декларацiї у звичайному порядку, вона може подати органу доходiв i зборiв тимчасову митну декларацiю на такi товари за умови, що вона мiстить данi, достатнi для помiщення їх у заявлений митний режим, та пiд зобов'язання про подання додаткової декларацiї у строк не бiльше 45 днiв з дати оформлення тимчасової митної декларацiї (пункт 1 статтi 260 МКУ).

     У разi подання вiдповiдно до статтi 260 МКУ тимчасової митної декларацiї декларант або уповноважена ним особа повиннi протягом строкiв, визначених вiдповiдно до МКУ, подати органу доходiв i зборiв додаткову декларацiю, яка мiстить точнi вiдомостi про товари, задекларованi за тимчасовою митною декларацiєю, що подавалися б у разi декларування цих товарiв за митною декларацiєю, заповненою у звичайному порядку (пункт 1 статтi 261 МКУ).

     Таким чином, нормами та положеннями МКУ тимчасова митна декларацiя не визнається як документ, подання якого завершує митне оформлення випуску товарiв для вiльного обiгу на митнiй територiї України.

     Вiдповiдно до пункту 198.2 статтi 198 ПКУ для операцiй iз ввезення на митну територiю України товарiв датою вiднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згiдно з пунктом 187.8 статтi 187 ПКУ, яким визначено, що датою виникнення податкових зобов'язань у разi ввезення товарiв на митну територiю України є дата подання митної декларацiї для митного оформлення.

     Пунктом 201.12 статтi 201 ПКУ визначено, що у разi ввезення товарiв на митну територiю України документом, що посвiдчує право на вiднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларацiя, оформлена вiдповiдно до вимог законодавства, яка пiдтверджує сплату податку.

     Крiм того, вiдповiдно до пункту 198.6 статтi 198 ПКУ не вiдносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарiв/послуг, не пiдтвердженi зареєстрованими в Єдиному реєстрi податкових накладних податковими накладними чи не пiдтвердженi митними декларацiями, iншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статтi 201 ПКУ.

     Таким чином, при здiйсненнi операцiй iз ввезення товарiв на митну територiю України формування податкового кредиту з ПДВ здiйснюється лише за умови наявностi належним чином оформленої митної декларацiї.

Голова Р. М. Насiров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.