ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

13.11.2017 N 2601/6/99-99-15-02-02-15/IПК


     Державна фiскальна служба України розглянула звернення щодо вiдображення в податковому облiку отриманої кредит-ноти вiд постачальника-нерезидента та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далi - Кодекс), повiдомляє.

     Вiдображення операцiї з отримання кредит-ноти розглядається в залежностi вiд умов, передбачених сторонами договору поставки.

     Згiдно з пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток iз джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збiльшення або зменшення) фiнансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фiнансовiй звiтностi пiдприємства вiдповiдно до нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку або мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi, на рiзницi, якi виникають вiдповiдно до положень Кодексу.

     Кодексом не передбачено коригування фiнансового результату до оподаткування на рiзницi по операцiях отримання кредит-ноти вiд постачальника-нерезидента. Отже, такi операцiї вiдображаються вiдповiдно до правил бухгалтерського облiку.

     Правовi засади регулювання, органiзацiї, ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi в Українi визначає Закон України вiд 16 липня 1999 року N 996-XIV "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" (далi - Закон N 996).

     Частинами першою та другою ст. 9 Закону N 996 встановлено, що пiдставою для бухгалтерського облiку господарських операцiй є первиннi документи, що фiксують факт здiйснення господарської операцiї.

     Регулювання питань методологiї бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi здiйснюється Мiнiстерством фiнансiв України, яке затверджує нацiональнi положення (стандарти) бухгалтерського облiку, iншi нормативно-правовi акти щодо ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi (п. 2 ст. 6 Закону N 996).

     Щодо коригування податкового кредиту у зв'язку зi зменшенням митної вартостi iмпортованих товарiв, то вiдповiдно до пункту 190.1 статтi 190 роздiлу V Кодексу базою оподаткування для товарiв, що ввозяться на митну територiю України, є договiрна (контрактна) вартiсть, але не нижче митної вартостi цих товарiв, визначеної вiдповiдно до роздiлу III Митного кодексу України (далi - МКУ), з урахуванням мита та акцизного податку, що пiдлягають сплатi i включаються до цiни товарiв.

     Датою виникнення податкових зобов'язань з податку на додану вартiсть у разi ввезення товарiв на митну територiю України є дата подання митної декларацiї для митного оформлення (пункт 187.8 статтi 187 роздiлу V Кодексу).

     Для операцiй iз ввезення на митну територiю України товарiв датою вiднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згiдно з пунктом 187.8 статтi 187 роздiлу V Кодексу (пункт 198.2 статтi 198 роздiлу V Кодексу).

     Згiдно з пунктом 201.12 статтi 201 роздiлу V Кодексу документом, що посвiдчує право на вiднесення сум податку до податкового кредиту у разi ввезення товарiв на митну територiю України, вважається митна декларацiя, оформлена вiдповiдно до вимог законодавства, яка пiдтверджує сплату податку.

     Частиною першою статтi 257 МКУ визначено, що декларування здiйснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дiй) точних вiдомостей про товари, мету їх перемiщення через митний кордон України, а також вiдомостей, необхiдних для здiйснення їх митного контролю та митного оформлення.

     Вiдповiдно до частини восьмої статтi 264 МКУ, з моменту прийняття митним органом митної декларацiї вона є документом, що засвiдчує факти, якi мають юридичне значення, а декларант або уповноважена ним особа несе вiдповiдальнiсть за подання недостовiрних вiдомостей, наведених у цiй декларацiї.

     При цьому, згiдно з частиною першою статтi 266 МКУ декларант зобов'язаний, зокрема, здiйснити декларування товарiв вiдповiдно до порядку, встановленого Кодексом; на вимогу митного органу пред'явити товари для митного контролю i митного оформлення; надати митному органу передбаченi законодавством документи i вiдомостi, необхiднi для виконання митних формальностей.

     Змiна митної вартостi iмпортованих товарiв (зменшення митної вартостi за рiшенням суду або контролюючим органом прийнято рiшення про коригування (зменшення) заявленої митної вартостi товарiв) та внесення цих змiн до митної декларацiї передбаченi пунктами 33 - 38 Положення про митнi декларацiї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 року N 450 (далi - Положення N 450).

     Вiдповiдно до пункту 37 Положення N 450 змiни до митної декларацiї можуть вноситися, зокрема, шляхом заповнення та оформлення контролюючим органом аркуша коригування, який згiдно з пунктом 3 Порядку оформлення аркуша коригування, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 06.11.2012 р. N 1145 (зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 28.11.2012 за N 1995/22307), складається посадовою особою митного органу, яким здiйснювався випуск товарiв за митною декларацiєю.

     Аркуш коригування заповнюється та оформлюється митним органом у разi:

     отримання митним органом iнформацiї про перерахування декларантом до державного бюджету митних платежiв у виглядi доплати або пiдтвердження Казначейством факту повернення з державного бюджету коштiв пiсля закiнчення митного оформлення;

     необхiдностi вiдображення за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи вiдомостей про товари, що стали вiдомi пiсля закiнчення митного оформлення товарiв, не пов'язаних з перерахуванням сум митних платежiв за митною декларацiєю на бланку єдиного адмiнiстративного документа.

     Аркуш коригування, яким вносяться змiни до вiдповiдної митної декларацiї, складається посадовою особою митного органу у разi пiдтвердження Казначейством факту повернення з державного бюджету коштiв пiсля закiнчення митного оформлення.

     Оформлений контролюючим органом аркуш коригування є невiд'ємною частиною вiдповiдної митної декларацiї.

     У звiтному перiодi, в якому вiдбулось оформлення аркуша коригування, платник податку повинен виключити зi складу податкового кредиту суму ПДВ, яка зазначена в аркушi коригування.

     Вiдповiдно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу iндивiдуальна податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.