ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

РIШЕННЯ

вiд 28 листопада 2017 року N 759-рш


Про регламент роботи системи електронних платежiв Нацiонального банку України та порядок роботи банкiвської системи України в перiод завершення звiтного року

     Вiдповiдно до пункту 2 рiшення Правлiння Нацiонального банку України вiд 11 вересня 2017 року N 577 "Про затвердження Технологiчного регламенту роботи системи електронних платежiв Нацiонального банку України" та у зв'язку iз завершенням банкiвською системою України операцiй 2017 року i проведенням технологiчних робiт, пов'язаних з початком нового звiтного року, Правлiння Нацiонального банку України вирiшило:

     1. Установити:

     1) регламент роботи системи електронних платежiв Нацiонального банку України та порядок роботи банкiвської системи України в перiод завершення звiтного року згiдно з додатком 1 до цього рiшення;

     2) порядок роботи з готiвкою в банкiвськiй системi України в перiод завершення звiтного року згiдно з додатком 2 до цього рiшення;

     3) строки подання статистичної звiтностi в перiод завершення звiтного року згiдно з додатком 3 до цього рiшення.

     2. Департаменту статистики та звiтностi (Половньов Ю. О.) до 15 грудня 2017 року розмiстити Календар подання до Нацiонального банку України статистичної звiтностi у сiчнi 2018 року на сторiнцi офiцiйного Iнтернет-представництва Нацiонального банку України.

     3. Департаменту платiжних систем та iнновацiйного розвитку (Яблунiвський О. М.) довести змiст цього рiшення до вiдома пiдроздiлiв Нацiонального банку України, Мiнiстерства фiнансiв України, Державної казначейської служби України, Державної фiскальної служби України, Пенсiйного фонду України та банкiв України.

     4. Контроль за виконанням цього рiшення залишаю за собою.

В. о. Голови Я. В. Смолiй

 

Додаток 1
до рiшення Правлiння Нацiонального банку України
28.11.2017 N 759-рш

Регламент роботи системи електронних платежiв Нацiонального банку України та порядок роботи банкiвської системи України в перiод завершення звiтного року

27, 28 грудня 2017 року

     1. Система електронних платежiв Нацiонального банку України (далi - СЕП) працює в режимi подовженого банкiвського дня (на двi години).

     2. Система електронної пошти Нацiонального банку України працює до завершення всiх робiт у СЕП.

     3. Депозитарiй Нацiонального банку України працює в межах регламенту роботи СЕП.

     4. Система кiлькiсного облiку депозитних сертифiкатiв СЕРТИФ (далi - Система СЕРТИФ), Система пiдтвердження угод на мiжбанкiвському валютному ринку України Нацiонального банку України, Система з купiвлi та продажу кредитних ресурсiв у нацiональнiй валютi на мiжбанкiвському кредитному ринку України "КредIнфо2" працюють у звичайному режимi.

     5. Платежi в iноземнiй валютi вiд Державної казначейської служби України через Нацiональний банк України та АТ "Укрексiмбанк" 28 грудня 2017 року проводяться до 16.00.

     6. Офiцiйний курс гривнi до iноземних валют та банкiвських металiв, установлений Нацiональним банком України 28 грудня 2017 року, дiятиме з 29 грудня 2017 року до 03 сiчня 2018 року (уключно).

29 грудня 2017 року

     7. Початковi платежi через СЕП здiйснюються до 13.00:

     1) мiж банкiвськими установами, пiдпорядкованими однiй юридичнiй особi;

     2) усiма учасниками СЕП на адресу Нацiонального банку України та органiв Державної казначейської служби України;

     3) Нацiональним банком України та органами Державної казначейської служби України на адресу всiх учасникiв СЕП.

     8. Розрахунки за платежами з погашення та обслуговування державного боргу мiж Державною казначейською службою України та Нацiональним банком України в нацiональнiй валютi проводяться до 12.30.

     9. Банкiвський день у СЕП закiнчується о 15.00.

     10. Операцiйний день депозитарiю Нацiонального банку України та Системи СЕРТИФ закiнчується о 15.00. Депозитарiй Нацiонального банку України забезпечує виключно операцiї зi сплати доходу та погашення державних цiнних паперiв та облiгацiй мiсцевих позик, операцiї Нацiонального банку України з регулювання лiквiдностi банкiвської системи, а також розрахунки за операцiями з цiнними паперами та депозитними сертифiкатами, що виконуються за принципом "поставка без оплати".

     11. На кiнець банкiвського дня в СЕП не повинно бути залишкiв коштiв за транзитними рахунками:

     2631 "Транзитний рахунок для сум, якi не були пiдтвердженi одержувачем коштiв";

     3206 "Транзитний рахунок для сум, що не були пiдтвердженi банком - одержувачем коштiв";

     3246 "Транзитний рахунок для сум, що не були пiдтвердженi управлiнням Державної казначейської служби України - одержувачем коштiв";

     3256 "Транзитний рахунок для сум, що не були пiдтвердженi фiнансовою установою - одержувачем коштiв";

     4631 "Транзитний рахунок для сум, якi не були пiдтвердженi одержувачем коштiв".

     12. Платежi через Нацiональний банк України в iноземнiй валютi проводяться до 12.30 з датою валютування не ранiше 03 сiчня 2018 року.

     13. Система з купiвлi та продажу кредитних ресурсiв у нацiональнiй валютi на мiжбанкiвському кредитному ринку України "КредIнфо2" та Система пiдтвердження угод на мiжбанкiвському валютному ринку України Нацiонального банку України не працюють.

     Автоматизована iнформацiйна система "Реєстр договорiв з нерезидентами 2" працює до 13.00.

     14. Центральний маршрутизатор та розрахунково-клiринговий центр Нацiональної платiжної системи "ПРОСТIР" (далi - ЦМРКЦ) не виконує клiрингу за операцiями, здiйсненими за електронними платiжними засобами НПС "ПРОСТIР". Розрахунковий банк не здiйснює розрахунки мiж учасниками НПС "ПРОСТIР". Авторизацiї в системi ЦМРКЦ виконуються в автоматичному режимi (24/7/365).

     15. Система електронної пошти Нацiонального банку України працює до завершення всiх робiт у СЕП.

01 та 08 сiчня 2018 року

     16. СЕП, система електронної пошти Нацiонального банку України, депозитарiй Нацiонального банку України, Система СЕРТИФ, Система пiдтвердження угод на мiжбанкiвському валютному ринку України Нацiонального банку України, система з купiвлi та продажу кредитних ресурсiв у нацiональнiй валютi на мiжбанкiвському кредитному ринку України "КредIнфо2", Автоматизована iнформацiйна система "Реєстр договорiв з нерезидентами 2" не працюють.

     17. ЦМРКЦ НПС "ПРОСТIР" не виконує клiрингу за операцiями, здiйсненими за електронними платiжними засобами НПС "ПРОСТIР". Розрахунковий банк не здiйснює розрахунки мiж учасниками НПС "ПРОСТIР". Авторизацiї в системi ЦМРКЦ виконуються в автоматичному режимi (24/7/365).

02 сiчня 2018 року

     18. Мiжбанкiвськi перекази через СЕП не здiйснюються. Нацiональний банк України до 12.00 надає банкам, Державнiй казначейськiй службi України та її органам тiльки iнформацiю про стан їх технiчних рахункiв у центрi оброблення СЕП.

     19. Банки працюють без клiєнтiв i забезпечують комплекс робiт, пов'язаних з початком нового звiтного року. Форми статистичної звiтностi N 1Д "Баланс банку", N 1Д-НБУ "Баланс" за 02 сiчня 2017 року не подаються.

     20. Система електронної пошти Нацiонального банку України працює до 18.00.

     21. Система СЕРТИФ, Система пiдтвердження угод на мiжбанкiвському валютному ринку України Нацiонального банку України, система з купiвлi та продажу кредитних ресурсiв у нацiональнiй валютi на мiжбанкiвському кредитному ринку України "КредIнфо2", Автоматизована iнформацiйна система "Реєстр договорiв з нерезидентами 2" не працюють.

     22. Операцiйний день депозитарiю Нацiонального банку України не розпочинається.

     23. ЦМРКЦ НПС "ПРОСТIР" не виконує клiрингу за операцiями, здiйсненими за електронними платiжними засобами НПС "ПРОСТIР". Розрахунковий банк не здiйснює розрахунки мiж учасниками НПС "ПРОСТIР". Авторизацiї в системi ЦМРКЦ виконуються в автоматичному режимi (24/7/365).

03 - 05, 09 сiчня 2018 року

     24. Банкiвська система України працює у звичайному режимi.

     25. СЕП, Система СЕРТИФ, депозитарiй Нацiонального банку України, Система пiдтвердження угод на мiжбанкiвському валютному ринку України Нацiонального банку України, система з купiвлi та продажу кредитних ресурсiв у нацiональнiй валютi на мiжбанкiвському кредитному ринку України "КредIнфо2", Автоматизована iнформацiйна система "Реєстр договорiв з нерезидентами 2", система електронної пошти Нацiонального банку України працюють у звичайному режимi,

     26. Клiринг та розрахунки в системi ЦМРКЦ мiж учасниками НПС "ПРОСТIР" виконуються у звичайному режимi.

     27. Обов'язковому продажу 03 сiчня 2018 року пiдлягають надходження в iноземнiй валютi, якi надiйшли 28 грудня 2017 року. Надходження в iноземнiй валютi, якi надiйшли з 29 грудня 2017 року до 03 сiчня 2018 року (уключно), пiдлягають обов'язковому продажу 04 сiчня 2018 року.

Директор Департаменту платiжних систем та iнновацiйного розвитку О. М. Яблунiвський

 

Додаток 2
до рiшення Правлiння Нацiонального банку України
28.11.2017 N 759-рш

Порядок роботи з готiвкою в банкiвськiй системi України в перiод завершення звiтного року

27, 28 грудня 2017 року

     1. Банкам для забезпечення безперебiйної дiяльностi банкiвської системи України та своєчасної виплати заробiтної плати, пенсiй, соцiальних доплат, iнших грошових виплат потрiбно:

     1) отримати в Нацiональному банку України готiвку для пiдкрiплення операцiйних кас;

     2) здiйснити розрахунки за готiвку.

29 грудня 2017 року

     2. Нацiональний банк України в разi потреби здiйснює пiдкрiплення операцiйних кас банкiв до 12.00 у встановленому порядку.

30, 31 грудня 2017 року, 01 - 08 сiчня 2018 року (уключно)

     3. Банкам (у разi потреби) здiйснювати касовi операцiї з 30 грудня 2017 року до 02 сiчня 2018 року (уключно) та 06 - 08 сiчня 2018 року (уключно). Цi операцiї мають бути зареєстрованi та вiдображенi в бухгалтерському облiку згiдно з пунктом 2.11 глави 2 Положення про органiзацiю операцiйної дiяльностi в банках України, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18 червня 2003 року N 254 (зi змiнами).

     4. Банкам забезпечити безперебiйну роботу банкоматiв, пiдкрiплення їх готiвкою рiзних номiналiв для обслуговування клiєнтiв.

03 - 05, 09 сiчня 2018 року

     5. Емiсiйно-касовi операцiї здiйснюються в банкiвськiй системi України в звичайному порядку.

Директор Департаменту грошового обiгу В. П. Зайвенко

 

Додаток 3
до рiшення Правлiння Нацiонального банку України
28.11.2017 N 759-рш

Строки подання статистичної звiтностi в перiод завершення звiтного року

29 грудня 2017 року

     1. Статистична звiтнiсть подається у звичайному режимi.

02 сiчня 2018 року

     2. Баланс за 29 грудня 2017 року (форми N 1Д "Баланс банку", N 1Д-НБУ "Баланс") банки та Операцiйний департамент Нацiонального банку України складають iз залишками коштiв на рахунках класiв 6 та 7 i надсилають файлом 01 зi звiтною датою 02 сiчня 2018 року.

     3. Надається iнформацiя за щоденними формами статистичної звiтностi N 310Д "Звiт про суми i вартiсть кредитiв (у процентах рiчних)" (файл 3A) та N 350Д "Звiт про суми i вартiсть депозитiв (у процентах рiчних)" (файл 3A) за 29 грудня 2017 року зi звiтною датою 02 сiчня 2018 року.

     4. Подаються форми статистичної звiтностi N 521 "Iнформацiя про курс та обсяги операцiй з готiвковою iноземною валютою" (файл 39), N 525 "Звiт про перекази iноземної валюти фiзичних осiб за межi України та їх надходження в Україну" (файл F1), N 538 "Звiт про купiвлю безготiвкової iноземної валюти за дорученням клiєнтiв банку, iнших банкiв та уповноваженими банками" (файл 70), N 552 "Звiт про надходження вiд нерезидентiв та продаж безготiвкової iноземної валюти" (файли C9, D3, 27), N 555 "Звiт про переказ безготiвкової iноземної валюти" (файл E2) за 29 грудня 2017 року зi звiтною датою 02 сiчня 2018 року.

     5. Щоденнi файли N 2G "Iнформацiя за операцiями з купiвлi-продажу iноземної валюти", N 2D "Данi про деякi перекази безготiвкової iноземної валюти з України на користь нерезидентiв" зi звiтною датою 02 сiчня 2018 року не подаються.

03 сiчня 2018 року

     6. Баланс за 29 грудня 2017 року (форми N 1Д "Баланс банку", N Д-НБУ "Баланс") банки та Операцiйний департамент Нацiонального банку України складають без залишкiв коштiв на рахунках класiв 6 та 7 i надсилають файлом 01 зi звiтною датою 03 сiчня 2018 року.

     7. Iнформацiя за щоденними формами статистичної звiтностi N 310Д Звiт про суми i вартiсть кредитiв (у процентах рiчних)" та N 350Д "Звiт про суми i вартiсть депозитiв (у процентах рiчних)" зi звiтною датою 03 сiчня 2018 року не надається.

     8. Подається форма статистичної звiтностi N 521 "Iнформацiя про курс та обсяги операцiй з готiвковою iноземною валютою" (файл 39) за операцiями, здiйсненими з 30 грудня 2017 року до 02 сiчня 2018 року, зi звiтною датою 03 сiчня 2018 року.

     9. Подаються щоденнi файли статистичної звiтностi 42 "Данi щодо максимального ризику на одного контрагента" та C5 "Додатковi данi для розрахунку економiчних нормативiв" та щоденна форма статистичної звiтностi N 610 "Iнформацiя про врахування субординованого боргу до розрахунку капiталу банку" (файл 79) зi звiтними датами 02, 03 сiчня 2018 року.

     10. Подаються декаднi форми статистичної звiтностi N 631 "Звiт про структуру активiв та пасивiв за строками" (файл A7), N 618 "Звiт про залишки коштiв, що розмiщенi в iнших банках та залученi вiд iнших банкiв" (файл 26) зi звiтною датою 01 сiчня 2018 року.

     11. Iнформацiя за формою статистичної звiтностi N 747 "Звiт про касовi обороти банку" (файл 12) за третю декаду грудня 2017 року надається банками та Операцiйним департаментом до 17.00.

10 сiчня 2018 року

     12. Iнформацiя за формою статистичної звiтностi N 748 "Звiт про касовi обороти банку" (файл 13) за грудень 2017 року надається банками та Операцiйним департаментом без звiряння з мiсячним балансом (файл 02) до 13.00.

23 сiчня 2018 року

     13. Банки, Операцiйний департамент Нацiонального банку України та Банкнотно-монетний двiр формують i подають форми N 10 "Оборотно-сальдовий баланс банку", N 10-НБУ "Оборотно-сальдовий баланс" (файл 02 зi звiтною датою 01 сiчня 2018 року) за грудень 2017 року з урахуванням усiх здiйснених коригуючих проводок iз залишками коштiв за рахунками класiв 6 та 7.

24 сiчня 2018 року

     14. Банки, Операцiйний департамент Нацiонального банку України та Банкнотно-монетний двiр формують i подають форми N 10 "Оборотно-сальдовий баланс банку", N 10-НБУ "Оборотно-сальдовий баланс" (файл 25 зi звiтною датою 01 сiчня 2018 року) без залишкiв коштiв за рахунками класiв 6 та 7.

     15. Подаються форми статистичної звiтностi N 391 "Звiт про стан портфеля цiнних паперiв (за класифiкацiями контрагентiв i рахункiв)" (файл 07), N 363 "Звiт про цiннi папери, емiтованi банком, iншу заборгованiсть, похiднi фiнансовi iнструменти, доходи та витрати банку (за класифiкацiями контрагентiв i рахункiв)" (файл 08), N 360 "Звiт про депозити та процентнi ставки за непогашеними сумами (за класифiкацiями видiв депозитiв та контрагентiв)" (файл D6), N 363-Н "Данi про залишки коштiв за iншою заборгованiстю, доходи та витрати (класифiкацiя за секторами економiки)" (файл C8) станом на 01 сiчня 2018 року за грудень 2017 року з урахуванням здiйснених коригуючих проводок iз залишками за рахунками класiв 6 та 7.

     16. Подаються форми статистичної звiтностi N 643 "Звiт про афiлiйованих осiб банку" (файл 95), N 670 "Звiт про двадцять найбiльших учасникiв банку" (файл 48) зi звiтною датою 01 сiчня 2018 року.

25 сiчня 2018 року

     17. Подається форма статистичної звiтностi N 321 "Звiт про кредити та процентнi ставки за непогашеними сумами (за класифiкацiями видiв кредитiв та контрагентiв)" (файл D5) станом на 01 сiчня 2018 року за грудень 2017 року.

     18. Подаються форми статистичної звiтностi N 522 "Данi про рух коштiв на рахунках iноземних банкiв, вiдкритих в уповноважених банках України" (файл D4), N 527 "Звiт про оборот готiвкової iноземної валюти та фiзичних обсягiв банкiвських металiв" (файл 73) за грудень 2017 року.

     19. Подається форма статистичної звiтностi N 600 "Звiт про визначення банками України розмiру кредитного ризику за активними банкiвськими операцiями" (файл 6B) зi звiтною датою 01 сiчня 2018 року.

     20. Iнформацiя (остаточнi данi) за формою статистичної звiтностi N 748 "Звiт про касовi обороти банку" (файл 13) за грудень 2017 року надається банками та Операцiйним департаментом до 16.00 пiсля звiряння з мiсячним балансом (файл 02).

29 сiчня 2018 року

     21. Подаються форми статистичної звiтностi N 613 "Звiт про концентрацiю ризикiв за активними операцiями банку з контрагентами та пов'язаними з банком особами" (файл D8), N 614 "Звiт про найбiльших (прямих та опосередкованих) учасникiв контрагентiв банку" (файл D9), N 625 "Звiт про концентрацiю ризикiв за пасивними операцiями банку" (файл E8), N 650 "Звiт про операцiї довiрчого управлiння" (файл F9), N 655 "Звiт про кiлькiсть кредитних договорiв та обсяги заборгованостi за ними" (файл F8), N 661 "Звiт про пов'язаних з банком осiб" (файл 4C) зi звiтною датою 01 сiчня 2018 року.

30 сiчня 2018 року

     22. Подається форма статистичної звiтностi N 601 "Звiт про кредитнi операцiї банку з боржником - фiзичною/юридичною особою" зi звiтною датою 01 сiчня 2018 року.

     Iншi форми статистичної звiтностi, iнформацiї про строки подання яких немає в додатку, подаються у звичайному режимi.

Директор Департаменту статистики та звiтностi Ю. О. Половньов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.