ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ОФIС ВЕЛИКИХ ПЛАТНИКIВ ПОДАТКIВ ДЕРЖАВНОЇ ФIСКАЛЬНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

19.01.2018 N 234/IПК/28-10-01-03-11


     Офiсом великих платникiв податкiв Державної фiскальної служби розглянуто лист щодо окремих норм податкового законодавства платника акцизного податку та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України вiд 02.12.2010 N 2755-VI iз змiнами та доповненнями (далi - Кодекс), повiдомляє.

     Щодо операцiй з експорту пiдакцизних товарiв.

     Вiдповiдно до п. 231.3 ст. 231 Кодексу, акцизна накладна складається платником податку в день реалiзацiї пального при кожнiй повнiй або частковiй операцiї з реалiзацiї пального.

     У разi здiйснення операцiй з реалiзацiї пального, якi передбачають вiдпуск пального через паливороздавальнi колонки на автомобiльних заправних станцiях (комплексах), автомобiльних газових заправних станцiях, акцизна накладна складається у день проведення вiдпуску пального через паливороздавальнi колонки на таких станцiях незалежно вiд того, коли вiдбувся перехiд права власностi на таке пальне.

     Акцизна накладна може бути складена за щоденними пiдсумками операцiй (якщо акцизнi накладнi не були складенi на цi операцiї) за кожним кодом товарної пiдкатегорiї згiдно з УКТ ЗЕД у разi здiйснення реалiзацiї пального за готiвку кiнцевому споживачевi (який не є платником акцизного податку), розрахунки за якi проводяться через касу / реєстратори розрахункових операцiй або через банкiвську установу чи платiжний пристрiй (безпосередньо на поточний рахунок особи, що реалiзує пальне). При цьому окремi обов'язковi реквiзити акцизної накладної, що iдентифiкують отримувача пального, визначенi пiдпунктами "г" та "ґ" пункту 231.1 цiєї статтi, не заповнюються.

     У разi забезпечення безперервного постачання пального особа, яка реалiзує пальне, може скласти для кожного отримувача пального зведенi акцизнi накладнi за кожним кодом товарної пiдкатегорiї згiдно з УКТ ЗЕД не пiзнiше останнього дня такого мiсяця на весь обсяг реалiзованого пального протягом такого мiсяця.

     Для цiлей цього пункту пiд безперервним постачанням вважається забезпечення особою, яка реалiзує пальне, можливостi для отримувачiв пального (контрагентiв) отримувати пальне в будь-яку годину доби та будь-який день вiдповiдного мiсяця.

     Акцизна накладна може бути складена не пiзнiше останнього дня звiтного мiсяця на загальний обсяг втраченого пального протягом такого мiсяця за кожним кодом товарної пiдкатегорiї згiдно з УКТ ЗЕД, що втрачено.

     Тому, якщо на дату подання декларацiї з акцизного податку за звiтний мiсяць, вiдсутня в наявностi митна декларацiя, що пiдтверджує експорт продукцiї, то вiдповiдно не виконуються вимоги пп. 213.2.1 п. 213.2 ст. 213 щодо операцiй з пiдакцизними товарами, якi не пiдлягають оподаткуванню i платник податку повинен скласти акцизну накладну на день реалiзацiї пального.

     Штрафнi санкцiї за порушення порядку реєстрацiї акцизних накладних та розрахункiв коригування до таких акцизних накладних в Єдиному реєстрi акцизних накладних застосовуються згiдно зi ст. 1202 Кодексу.

     У разi отримання належно оформленої митної декларацiї пiсля подання декларацiї з акцизного податку, необхiдно здiйснити коригування акцизного податку, нарахованого по експортних операцiях у звiтному мiсяцi шляхом подання уточненої декларацiї або коригування у наступнiй декларацiї.

     Щодо операцiй з пiдакцизною сировиною, отриманою на давальницьких умовах.

     Вiдповiдно до пп. 212.1.1 п. 212.1 ст. 212 Кодексу платником акцизного податку є особа, яка виробляє пiдакцизнi товари (продукцiю) на митнiй територiї України, у тому числi з давальницької сировини.

     Давальницька сировина - сировина, матерiали, напiвфабрикати, комплектуючi вироби, енергоносiї, що є власнiстю одного суб'єкта господарювання (замовника) i передаються iншому суб'єкту господарювання (виробнику) для виробництва готової продукцiї, з подальшим переданням або поверненням такої продукцiї або її частини їх власниковi або за його дорученням iншiй особi (пп. 14.1.41 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

     Виробництво пiдакцизних товарiв (продукцiї) - технологiчний процес, в тому числi змiшування, здiйснення якого внаслiдок змiни форми, властивостей або складу сировини, напiвфабрикатiв або готової продукцiї призводить до отримання пiдакцизних товарiв (продукцiї, у тому числi сировини), надання таким товарам iнших властивостей, що призводить або не призводить до збiльшення обсягiв таких товарiв (пп. 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

     При передачi пiдакцизних товарiв (продукцiї), вироблених з давальницької сировини, датою виникнення податкових зобов'язань, вiдповiдно до п. 216.5 ст. 216 Кодексу, є дата їх вiдвантаження виробником замовнику або за його дорученням iншiй особi.

     При цьому замовники, за дорученням яких виробляються пiдакцизнi товари (продукцiя) з давальницької сировини, сплачують податок виробнику (п. 212.2 ст. 212 Кодексу).

     За iнформацiєю, наведеною у листi платника податку, вiн виробляє пальне на пiдставi укладених договорiв на переробку пiдакцизної сировини на давальницьких умовах. Отже, при здiйсненнi зазначених операцiй платник податку є особою, яка виробляє пiдакцизнi товари (продукцiю) на митнiй територiї України з давальницької сировини (пп. 212.1.1 п. 212.1 ст. 212 Кодексу). При цьому податковi зобов'язання будуть виникати при вiдвантаженнi виробником готової пiдакцизної продукцiї замовнику (п. 216.5 ст. 216 Кодексу).

     Вiдповiдно до п. 217.2 ст. 217 Кодексу суми податку з пiдакцизних товарiв (продукцiї), вироблених з давальницької сировини, визначаються виробником (переробником), виходячи з об'єктiв оподаткування, бази оподаткування та ставок цього податку, що дiють на дату вiдвантаження готової продукцiї її замовнику або за його дорученням iншiй особi.

     Податок з товарiв (продукцiї), вироблених на митнiй територiї України, на якi встановленi ставки податку в iноземнiй валютi, сплачується у нацiональнiй валютi i розраховується за офiцiйним курсом гривнi до iноземної валюти, встановленим Нацiональним банком України, що дiє на перший день кварталу, в якому здiйснюється реалiзацiя товару (продукцiї) i залишається незмiнним протягом кварталу (п. 217.3 ст. 217 Кодексу).

     Пунктом 231.1 ст. 231 Кодексу визначено, що платник акцизного податку при реалiзацiї пального зобов'язаний скласти в електроннiй формi акцизну накладну за кожним кодом товарної пiдкатегорiї згiдно з УКТ ЗЕД реалiзованого пального та зареєструвати в ЄРАН з дотриманням умови щодо реєстрацiї у порядку, визначеному законодавством, електронного пiдпису уповноваженої платником особи.

     Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального та форма акцизної накладної та розрахунку коригування акцизної накладної затверджено наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 25.02.2016 N 218.

     Щодо складання акцизних накладних при реалiзацiї скрапленого газу на спецiалiзованих аукцiонах для потреб населення.

     Вiдповiдно до пп. 213.3.11 п. 213.3 ст. 213 Кодексу, звiльняються вiд оподаткування акцизним податком, зокрема, операцiї з реалiзацiї скрапленого газу на спецiалiзованих аукцiонах для потреб населення у порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Так як операцiї з реалiзацiї скрапленого газу на спецiалiзованих аукцiонах для потреб населення звiльняються вiд оподаткування акцизним податком, тому платник податкiв не повинен складати та реєструвати акцизнi накладнi.

     Щодо порядку заповнення Додатка 11 до декларацiї.

     При заповненнi Додатка 11 до декларацiї акцизного податку необхiдно користуватися п. 2 р. V Порядку заповнення та подання декларацiї акцизного податку затверджено наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 23.01.2015 N 14 (у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.09.2016 N 841).

     Згiдно з п. 5.2 ст. 52 Кодексу iндивiдуальна податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.