ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

18.01.2018 N 212/6/99-99-15-03-02-15/IПК


Про порядок оподаткування ПДВ операцiй з експорту товарiв без фактичного їх вивезення через митний кордон України

     Державна фiскальна служба України розглянула звернення платника щодо порядку оподаткування ПДВ операцiй з експорту товарiв без їх фактичного вивезення через митний кордон України та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далi - Кодекс), повiдомляє.

     Вiдповiдно до пункту 185.1 статтi 185 Кодексу об'єктом оподаткування податком на додану вартiсть є операцiї платникiв податку з:

     а) постачання товарiв, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 Кодексу у тому числi операцiї з передачi права власностi на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачi об'єкта фiнансового лiзингу в користування лiзингоотримувачу/орендарю;

     б) постачання послуг, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 Кодексу;

     в) ввезення товарiв на митну територiю України;

     г) вивезення товарiв за межi митної територiї України;

     е) постачання послуг з мiжнародних перевезень пасажирiв i багажу та вантажiв залiзничним, автомобiльним, морським i рiчковим та авiацiйним транспортом.

     З метою оподаткування ПДВ до операцiй з ввезення товарiв на митну територiю України та вивезення товарiв за межi митної територiї України прирiвнюється помiщення товарiв у будь-який митний режим, визначений Митним кодексом України (далi - МКУ).

     Вiдповiдно до пiдпункту 195.1.1 пункту 195.1 статтi 195 Кодексу за нульовою ставкою оподатковуються операцiї з вивезення товарiв за межi митної територiї України:

     а) у митному режимi експорту;

     б) у митному режимi реекспорту, якщо товари помiщенi у такий режим вiдповiдно до пункту 5 частини першої статтi 86 МКУ;

     в) у митному режимi безмитної торгiвлi;

     г) у митному режимi вiльної митної зони.

     При цьому товари вважаються вивезеними за межi митної територiї України, якщо таке вивезення пiдтверджене в порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв України, митною декларацiєю, оформленою вiдповiдно до вимог МКУ.

     За загальним правилом, згiдно з пунктом 187.1 статтi 187 Кодексу датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарiв/послуг вважається дата, яка припадає на податковий перiод, протягом якого вiдбувається будь-яка з подiй, що сталася ранiше: дата зарахування коштiв або дата вiдвантаження товарiв, а в разi експорту товарiв - дата оформлення митної декларацiї, що засвiдчує факт перетинання митного кордону України, оформлена вiдповiдно до вимог митного законодавства.

     Вiдповiдно до пункту 16 Положення про митнi декларацiї, затвердженого постановою КМУ вiд 21.05.2012 N 450, митна декларацiя на паперовому носiї вважається оформленою за наявностi на всiх її аркушах вiдбитка особистої номерної печатки посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення. Електронна митна декларацiя вважається оформленою за наявностi внесеної до неї посадовою особою митного органу, яка завершила митне оформлення, за допомогою автоматизованої системи митного оформлення вiдмiтки про завершення митного оформлення та засвiдчення такої декларацiї електронним цифровим пiдписом посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення.

     Крiм того, слiд зазначити що Iнкотермс 2010 (англ. Incoterms, International commerce terms) - мiжнароднi комерцiйнi умови, комплект мiжнародних правил з тлумачення найбiльш широко використовуваних торговельних термiнiв (умов) в галузi мiжнародної торгiвлi.

     Отже, правила Iнкотермс 2010 - це умови поставки в договорi купiвлi-продажу товарiв та перехiд ризикiв втрати чи пошкодження товару, а також витрат сторiн контракту, пов'язаних iз поставкою товару, не пов'язанi з визначенням права на застосування нульової ставки ПДВ для операцiй з вивезення товарiв за межi митної територiї України.

     Таким чином, пiдтвердженням нульової ставки ПДВ платнику такого податку, що здiйснює операцiї з постачання товарiв нерезиденту, є митна декларацiя, оформлена вiдповiдно до вимог МКУ. Операцiї з постачання товарiв нерезиденту, не пiдтвердженi належним чином оформленою митною декларацiєю, оподатковуються податком на додану вартiсть за основною ставкою.

     Вiдповiдно до пiдпункту 134.1.1 пункту 134.1 статтi 134 Кодексу об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток iз джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збiльшення або зменшення) фiнансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фiнансовiй звiтностi пiдприємства вiдповiдно до нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку або мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi, на рiзницi, якi виникають вiдповiдно до положень Кодексу.

     Для обрахунку об'єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує данi бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi щодо доходiв, витрат та фiнансового результату до оподаткування (абзац перший пункту 44.2 статтi 44 Кодексу).

     Регулювання питань методологiї бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi здiйснюється Мiнiстерством фiнансiв України, яке затверджує нацiональнi положення (стандарти) бухгалтерського облiку, iншi нормативно-правовi акти щодо ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi (пункт 2 статтi 6 Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть").

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.