ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

20.03.2018 N 1125/6/99-99-15-03-02-15/IПК


Про розгляд листа

     Державна фiскальна служба України розглянула лист щодо порядку оподаткування податком на додану вартiсть операцiй з повернення постачальнику-нерезиденту iмпортованого товару у зв'язку з виявленням браку та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далi - Кодекс), повiдомляє.

     Вiдповiдно до пункту 206.5 статтi 206 Кодексу операцiї з вивезення товарiв у митному режимi реекспорту звiльняються вiд оподаткування, крiм операцiй з вивезення вiдповiдно до пункту 5 частини першої статтi 86 Митного кодексу України (далi - МКУ), що оподатковуються податком за ставкою, визначеною пiдпунктом 195.1.1 пункту 195.1 статтi 195 Кодексу.

     Згiдно iз пунктом 5 частини першої статтi 86 МКУ митний режим реекспорту може бути застосований до товарiв, якi при ввезеннi на митну територiю України мали статус iноземних та були помiщенi у митний режим iмпорту i повертаються нерезиденту - сторонi зовнiшньоекономiчного договору, згiдно з яким цi товари помiщувалися у цей режим, у зв'язку з невиконанням (неналежним виконанням) умов цього договору або з iнших обставин, що перешкоджають його виконанню, якщо цi товари:

     а) вивозяться протягом шести мiсяцiв з дати помiщення їх у митний режим iмпорту;

     б) перебувають у тому самому станi, в якому вони були ввезенi на митну територiю України, крiм природних змiн їх якiсних та/або кiлькiсних характеристик за нормальних умов транспортування, зберiгання та використання (експлуатацiї), внаслiдок якої були виявленi недолiки, що спричинили реекспорт товарiв.

     Вiдповiдно до пiдпункту "г" пункту 185.1 статтi 185 Кодексу об'єктом оподаткування ПДВ є операцiї платникiв податку з вивезення товарiв за межi митної територiї України.

     З метою оподаткування ПДВ до операцiй з ввезення товарiв на митну територiю України та вивезення товарiв за межi митної територiї України прирiвнюється помiщення товарiв у будь-який митний режим, визначений МКУ.

     Вiдповiдно до пункту 198.3 статтi 198 Кодексу податковий кредит звiтного перiоду визначається виходячи з договiрної (контрактної) вартостi товарiв/послуг та складається iз сум податкiв, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статтi 193 Кодексу, протягом такого звiтного перiоду у зв'язку зокрема, з ввезенням товарiв та/або необоротних активiв на митну територiю України.

     Згiдно iз пунктом 198.2 статтi 198 Кодексу для операцiй iз ввезення на митну територiю України товарiв датою вiднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згiдно з пунктом 187.8 статтi 187 Кодексу.

     Вiдповiдно до пункту 187.8 статтi 187 Кодексу датою виникнення податкових зобов'язань у разi ввезення товарiв на митну територiю України є дата подання митної декларацiї для митного оформлення.

     Згiдно iз пiдпунктом "б" пiдпункту 195.1.1 пункту 195.1 статтi 195 Кодексу за нульовою ставкою оподатковуються операцiї з вивезення товарiв за межi митної територiї України у митному режимi реекспорту, якщо товари помiщенi у такий режим вiдповiдно до пункту 5 частини першої статтi 86 МКУ.

     Товари вважаються вивезеними за межi митної територiї України, якщо таке вивезення пiдтверджене в порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв України, митною декларацiєю, оформленою вiдповiдно до вимог МКУ (пiдпункт 195.1.1 пункту 195.1 статтi 195 Кодексу).

     Пунктом 3 роздiлу V Порядку заповнення i подання податкової звiтностi з податку на додану вартiсть, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 28.01.2016 N 21, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 29.01.2016 за N 159/28289, зi змiнами, передбачено, що операцiї з вивезення товарiв за межi митної територiї України вiдповiдно до вимог пiдпункту 195.1.1 пункту 195.1 статтi 195 Кодексу, що оподатковуються за нульовою ставкою, вказуються у рядку 2 у роздiлi I "Податковi зобов'язання" податкової декларацiї з ПДВ.

     Таким чином, операцiя з вивезення за межi митної територiї України товару, який ввозився на митну територiю України у митному режимi iмпорту, у зв'язку з його поверненням продавцю-нерезиденту, з поверненням нерезидентом оплати за товар, оподатковується за нульовою ставкою ПДВ, якщо таке вивезення здiйснюється у митному режимi реекспорту вiдповiдно до пункту 5 частини першої статтi 86 МКУ, та вiдображається у рядку 2 у роздiлi I "Податковi зобов'язання" податкової декларацiї з ПДВ.

     Операцiя з вивезення за межi митної територiї України товару, який ввозився на митну територiю України у митному режимi iмпорту, у зв'язку з його поверненням продавцю-нерезиденту, якщо таке вивезення здiйснюється у митному режимi реекспорту за винятком операцiй з вивезення, перерахованих у пунктi 5 частини першої статтi 86 МКУ, пiдлягає звiльненню вiд оподаткування податком на додану вартiсть.

     При цьому у податковому перiодi, на який припадає таке вивезення, платник податку зобов'язаний нарахувати податковi зобов'язання ь за правилами, встановленими пунктом 198.5 статтi 198 роздiлу V Кодексу.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.