ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

21.03.2018 N 1145/6/99-99-15-03-03-15/IПК


     Державна фiскальна служба України вiдповiдно до статтi 52 Податкового кодексу України (далi - Кодекс) розглянула звернення Товариства про надання iндивiдуальної податкової консультацiї з питань акцизного податку i можливостi використання положень пiдпункту 217.6 статтi 217 Кодексу та в межах компетенцiї повiдомляє.

     Щодо операцiй з експорту пiдакцизних товарiв

     Вiдповiдно до пiдпункту 213.2.1 пункту 213.2 статтi 213 Кодексу не пiдлягають оподаткуванню акцизним податком операцiї з вивезення (експорту) пiдакцизних товарiв (продукцiї) платником податку за межi митної територiї України. Товари, продукцiя вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межi митної територiї України, якщо їх вивезення (експортування) засвiдчене належно оформленою митною декларацiєю, у тому числi, якщо вiдвантаження вiдбулося у звiтному перiодi, а вивезення (експортування) - у наступному звiтному перiодi, i на дату подання декларацiї з акцизного податку за звiтний мiсяць наявна така митна декларацiя.

     Товари вважаються вивезеними за межi митної територiї України, якщо таке вивезення пiдтверджене в порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв України, митною декларацiєю, оформленою вiдповiдно до вимог Митного кодексу України вiд 13 березня 2012 року N 4495-VI, зi змiнами та доповненнями (далi - Митний кодекс).

     Згiдно з частиною п'ятою статтi 255 Митного кодексу митне оформлення вважається завершеним пiсля виконання всiх митних формальностей, визначених Митним кодексом вiдповiдно до заявленого митного режиму, що засвiдчується органом доходiв i зборiв шляхом проставлення вiдповiдних митних забезпечень (у тому числi за допомогою iнформацiйних технологiй), iнших; вiдмiток на митнiй декларацiї або документi, який вiдповiдно до законодавства її замiнює, а також на товаросупровiдних та товарно-транспортних документах у разi їх подання на паперовому носiї.

     Вiдповiдно до пункту 16 Положення про митнi декларацiї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.05.2012 N 450, митна декларацiя на паперовому носiї вважається оформленою за наявностi на всiх її аркушах вiдбитка особистої номерної печатки посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення.

     Електронна митна декларацiя вважається оформленою за наявностi внесеної до неї посадовою особою митного органу, яка завершила митне оформлення, за допомогою автоматизованої системи митного оформлення вiдмiтки про завершення митного оформлення та засвiдчення такої декларацiї електронним цифровим пiдписом посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення. Оформлена електронна митна декларацiя за допомогою автоматизованої системи митного оформлення перетворюється у вiзуальну форму, придатну для сприйняття її змiсту людиною, у форматi, що унеможливлює у подальшому внесення змiн до неї, засвiдчується електронним цифровим пiдписом посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення, та надсилається декларанту або уповноваженiй ним особi.

     Отже, якщо на дату подання декларацiї з акцизного податку за звiтний мiсяць, у платника податку вiдсутня в наявностi митна декларацiя, що пiдтверджує експорт продукцiї, то вiдповiдно ним не виконуються вимоги пiдпункту 213.2.1 пункту 213.2 статтi 213 Кодексу щодо операцiй з пiдакцизними товарами, якi не пiдлягають оподаткуванню, i вiдповiдно такi пiдакцизнi товари пiдлягають оподаткуванню на загальних пiдставах.

     Щодо операцiй з пiдакцизною сировиною, отриманою на давальницьких умовах

     Вiдповiдно до пiдпункту 212.1.1 пункту 212.1 статтi 212 Кодексу платником акцизного податку є особа, яка виробляє пiдакцизнi товари (продукцiю) на митнiй територiї України, у тому числi з давальницької сировини.

     Давальницька сировина - сировина, матерiали, напiвфабрикати, комплектуючi вироби, енергоносiї, що є власнiстю одного суб'єкта господарювання (замовника) i передаються iншому суб'єкту господарювання (виробнику) для виробництва готової продукцiї, з подальшим переданням або поверненням такої продукцiї або її частини їх власниковi або за його дорученням iншiй особi (пiдпункт 14.1.41 пункту 14.1 статтi 14 Кодексу).

     Виробництво пiдакцизних товарiв (продукцiї) - технологiчний процес, в тому числi змiшування, здiйснення якого внаслiдок змiни форми, властивостей або складу сировини, напiвфабрикатiв або готової продукцiї призводить до отримання пiдакцизних товарiв (продукцiї, у тому числi сировини), надання таким товарам iнших властивостей, що призводить або не призводить до збiльшення обсягiв таких товарiв (пiдпункт 14.1.281 пункту 14.1 статтi 14 Кодексу).

     Статтею 215 Кодексу встановлено перелiк пiдакцизних товарiв, їх коди згiдно з УКТ ЗЕД та ставки акцизного податку.

     Об'єктом оподаткування акцизним податком є, зокрема, операцiї з реалiзацiї вироблених в Українi пiдакцизних товарiв (продукцiї) (пiдпункт 213.1.1 пункту 213.1 статтi 213 Кодексу).

     При передачi пiдакцизних товарiв (продукцiї), вироблених з давальницької сировини, датою виникнення податкових зобов'язань, вiдповiдно до пункту 216.5 статтi 216 Кодексу, є дата їх вiдвантаження виробником замовнику або за його дорученням iншiй особi.

     Вiдповiдно до пункту 217.2 статтi 217 Кодексу суми податку з пiдакцизних товарiв (продукцiї), вироблених з давальницької сировини, визначаються виробником (переробником), виходячи з об'єктiв оподаткування, бази оподаткування та ставок акцизного податку, що дiють на дату вiдвантаження готової продукцiї її замовнику або за його дорученням iншiй особi.

     Отже, сума акцизного податку з сировини розраховується за ставкою акцизного податку згiдно пункту 215.3 статтi 215 Кодексу, що дiє на дату здiйснення реалiзацiї пального.

     При цьому вiдповiдно до пункту 217.3 статтi 217 Кодексу податок з товарiв (продукцiї), вироблених на митнiй територiї України, на якi встановленi ставки податку в iноземнiй валютi, сплачується у нацiональнiй валютi i розраховується за офiцiйним курсом гривнi до iноземної валюти, встановленим Нацiональним банком України, що дiє на перший день кварталу, в якому здiйснюється реалiзацiя товару (продукцiї), i залишається незмiнним протягом кварталу.

     Згiдно з пунктом 217.6 статтi 217 Кодексу для пального, при виробництвi якого в якостi сировини використанi iншi оподатковуванi пiдакцизнi товари, сума податку до сплати зменшується на суму податку, розрахованого для такої сировини.

     Сума податку щодо сировини, що пiдлягає вiднiманню, обчислюється iз застосуванням ставок податку на таку сировину, чинних на дату реалiзацiї пального. У разi якщо така сума перевищує суму податку з пального, виробленого з такої сировини, рiзниця платнику не вiдшкодовується.

     Норми пункту 217.6 статтi 217 Кодексу застосовуються пiд час функцiонування системи електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального, визначеної статтею 232 Кодексу.

     Таким чином, при наданнi замовником пiдакцизної сировини Товариству для виробництва нафтопродуктiв на давальницьких умовах Товариство виступає виробником готової продукцiї.

     Отже, у Товариства виникають пiдстави до застосовування норми пiдпункту 217.6 статтi 217 Кодексу щодо зменшення суми акцизного податку до сплати на суму податку, розрахованого для сировини.

     Статтею 231 Кодексу встановлено порядок складання акцизних накладних при реалiзацiї пального та їх реєстрацiї у Єдиному реєстрi акцизних накладних (далi - ЄРАН).

     Вiдповiдно до пункту 231.1 статтi 231 Кодексу платник податку при реалiзацiї пального зобов'язаний скласти в електроннiй формi акцизну накладну за кожним кодом товарної пiдкатегорiї згiдно з УКТ ЗЕД реалiзованого пального та зареєструвати в ЄРАН з дотриманням умови щодо реєстрацiї у порядку, визначеному законодавством, електронного пiдпису уповноваженої платником особи.

     Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального затверджено наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 25.02.2016 N 218 (у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 24.04.2017 N 452).

     Щодо порядку заповнення додатка 11 до декларацiї акцизного податку

     Форму декларацiї акцизного податку, Порядок її заповнення та подання затверджено наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 23.01.2015 N 14 (у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.09.2016 N 841) (далi - Порядок N 14).

     Вiдповiдно до абзацу першого пункту 2 роздiлу I Порядку N 14 особи, визначенi статтею 212 Кодексу як платники акцизного податку, складають та подають Декларацiю.

     При цьому особи, зазначенi у пiдпунктi 212.1.15 пункту 212.1 статтi 212 Кодексу (тобто особи, якi реалiзують пальне), зобов'язанi подавати Декларацiю за кожний звiтний (податковий) перiод незалежно вiд того, чи провадили вони господарську дiяльнiсть у цьому перiодi, чи нi (пункт 4 роздiлу III Порядку N 14).

     Згiдно з пунктом 5 роздiлу IV Порядку N 14 платниками, визначеними пiдпунктом 213.1.1 та пiдпунктом 213.1.12 пункту 213.1 статтi 213 Кодексу, якi здiйснюють реалiзацiю пального у розумiннi абзацу другого пiдпункту 14.1.212 пункту 14.1 статтi 14 Кодексу, заповнюється роздiл B "Податковi зобов'язання з реалiзацiї пального" Декларацiї.

     Об'єкт оподаткування для зазначених платникiв акцизного податку виникає у випадку, визначеному пiдпунктом 213.1.12 пункту 213.1 статтi 213 Кодексу. Розрахунок суми акцизного податку з реалiзацiї пального здiйснюється у додатку 11 до Декларацiї.

     Додаток 11 до Декларацiї обов'язково заповнюється всiма платниками (юридичними та фiзичними особами) акцизного податку з реалiзацiї пального (в тому числi виробниками) незалежно вiд того, чи був у звiтному перiодi об'єкт оподаткування (п. 2 роздiлу V Порядку N 14).

     Отже, додаток 11 до Декларацiї заповнюється платником акцизного податку з реалiзацiї пального за всiма видами отриманого та реалiзованого (витраченого) пального навiть за вiдсутностi об'єкта оподаткування у звiтному перiодi.

     Слiд зазначити, що iнформацiї, викладеної у запитi Товариства, недостатньо для того, щоб надати остаточнi вiдповiдi на запитання Товариства. Наявнiсть копiй договорiв, на пiдставi яких планується здiйснювати господарську дiяльнiсть, а також наведення детального опису сутi здiйснюваних операцiй дасть змогу надати бiльш повну та ґрунтовну iндивiдуальну податкову консультацiю.

     Вiдповiдно до пункту 52.2 статтi 52 Кодексу iндивiдуальна податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.