ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

30.03.2018 N 9554/7/99-99-19-02-01-17

 

Митницi ДФС


Про надання iнформацiї

     Для використання в роботi надаємо iнформацiю щодо iснуючого в Сполучених Штатах Америки поряду купiвлi-продажу автомобiлiв, таких, що були у користуваннi, в тому числi на аукцiонах, реєстрацiї автомобiлiв на територiї США та їх експорту, отриману вiд Мiнiстерства закордонних справ України.

     Додаток: на 3 арк.

В.о. директора Департаменту адмiнiстрування митних платежiв I. М. Педосенко

 

Додаток

Щодо порядку продажу вживаних автомобiлiв в США

     Порядок придбання-продажу автомобiлiв (нових та таких, що були у користуваннi), їх реєстрацiя в США та експорт за межi країни регламентований федеральним законодавством та законодавством штатiв.

     Офiцiйнi представники автовиробникiв можуть встановлювати внутрiшнi правила i обмеження експорту автомобiлiв в залежностi вiд кiлькостi придбаних авто та країни експортування.

     З огляду на специфiку українського ринку транспортних засобiв, якою є зростання iмпорту автомобiлiв бувших у використаннi, як зазначається у зверненнi Державної фiскальної служби України, iнформуємо, що у США загалом придбати автомобiль можливо наступними шляхами:

     - у приватної особи;

     - у компанiї, яка використовувала авто для службових цiлей;

     - у фiрмовому автосалонi;

     - у сертифiкованого мiсцевим автомобiльним Департаментом дилера;

     - на спецiалiзованих аукцiонах.

     Пошук необхiдного автомобiля забезпечується через автомобiльнi веб-сайти, найпопулярнiшими з яких є: www.cars.com, www.truecar.com, www.carmax.com, www.autotrader.com, www.carfax.com, www.cars.com, www.craigslist.org, www.ebay.com тощо.

     Перед придбанням бiльшiсть покупцiв вимагає наявнiсть довiдки про автомобiль (Vehicle history reports) пiд назвою CARFAX або AutoCheck.

     Карфакс (Carfax, Inc.) вважається самим популярним та надiйним комерцiйним веб-сервiсом (carfax.com), який вже бiльше 30-ти рокiв надає звiти про iсторiю автомобiлю для приватних осiб та пiдприємств США i Канади. На даний час Carfax, Inc. має базу даних бiльш нiж 14 мiльярдiв записiв зiбраних вiд 35 тисяч партнерiв та джерел, включаючи мiнiстерства, департаменти полiцiї, iншi правоохороннi органи та державнi органiзацiї, страховi компанiї, майстернi по обслуговуванню та ремонту, автомобiльнi дилери i т.iн.

     Другим лiдером по збору iнформацiї про автомобiлi США та Канади є ресурс AutoCheck (www.autocheck.com), який бiльш активно спiвпрацює iз аукцiонними площадками, в той час, як Carfax, Inc. бiльше працює iз автосервiсами та страховими компанiями.

     Вiдповiднi бази даних мають в наявностi iсторiю про початок експлуатацiї автомобiля, його реєстрацiю, технiчне обслуговування, сервiснi роботи, продаж, дорожньо-транспортнi пригоди, перебування авто в зонах стихiйного лиха та багато iншого. Як правило вiдповiднi бази даних поповнюються щоденно. Однак, iснують затримки до двох-трьох мiсяцiв, в результатi чого у покупця виникає ризик придбати автомобiль вже вiдремонтований пiсля аварiї, але iнформацiя про яку ще не оприлюднена.

     Пiсля прийняття рiшення про придбання конкретного автомобiлю, покупець має отримати вiд продавця документ (Title1), що пiдтверджує володiння автомобiлем.

     Сертифiкованi автодилери (фiрмовi автосалони, аукцiоннi центри) самостiйно виписують покупцю Title, роблять запит до мiсцевого автомобiльного Департаменту та протягом декiлькох хвилин роздруковують та видають тимчасовi номернi знаки з термiном дiї до одного мiсяця, iз правом продовження ще на один мiсяць.

     В разi придбання автомобiлю у приватної особи, продавець може виписати покупцю Title власноруч, термiном дiї 10 днiв (в разi отримання його форми заздалегiдь в автомобiльному Департаментi2) або укласти договiр, iз яким продавець звертається до мiсцевого автомобiльного Департаменту i отримує Title3 (та, в разi необхiдностi, тимчасовi номернi знаки). Пiсля оформлення Title, продавець знiмає номернi знаки (якi залишаються власнiстю продавця) та передає автомобiль разом iз Title покупцю. Покупець не має права експлуатацiї придбаного авто до оформлення автомобiльної страховки, яку покупець подає разом iз Title до автомобiльного Департаменту за мiсцем проживання для реєстрацiї та отримання постiйних номерних знакiв. При оформленнi у автомобiльному Департаментi покупець має сплатити податок на придбання автомобiля (в залежностi вiд штату 7 - 10% вiд вартостi автомобiлю). Зауважимо, що мiсцевий автомобiльний Департамент може вимагати вiд покупця нотарiальне посвiдчення договору купiвлi-продажу. Як правило ця вимога виникає, якщо цiна автомобiлю не вiдповiдає ринковим цiнам (з певних причин значно занижена).

     В деяких штатах США також вимагається отримання Salvagetitle, в якому зазначається, що автомобiль був пошкоджений, викрадений або повнiстю зруйнований в разi настання такого випадку, про що зазначається в довiдках веб-сервiсiв CARFAX або AutoCheck.

     У США дiє система он-лайн аукцiонiв з продажу бувших у користуваннi неушкоджених та аварiйних автомобiлiв. Самими популярними аукцiонними площадками є наступнi:

     - Система дилерських аукцiонiв "Manheim" (дочiрня компанiя пiдприємства Сох Enterprises). Це найбiльша аукцiонна система в США та свiтi. В неї входить 145 площадок, що розташованi по всiй територiї

     США, п також у Європi, Азiї та Австралiї. В продажу близько 50 тисяч автомобiлiв щоденно. Данi аукцiони є закритими. Доступ до цього аукцiону мають дилери, якi пройшли офiцiйну акредитацiю (враховується фiнансова спроможнiсть дилера та iншi фактори). Автомобiлi на аукцiон постачають виробники, страховi компанiї, державнi установи, корпорацiї тощо. Торгiвля починається за цiнами на 20-30% нижчими вiд дилерських.

     - "Insurance Auto Auctions, Inc." - один з найбiльших американських аукцiонiв аварiйних автомобiлiв. Близько 150 торгiвельних площадок в США та Канадi. Враховуючи те, що автомобiлi пiсля аварiй або iнших пошкоджень, придбати авто можна iз 30-70% знижкою.

     - Аукцiон "Copart" - публiчна компанiя, яка продає близько мiльйона транспортних засобiв в рiк, бiльшiсть яких є пошкодженими або аварiйними. Компанiя використовує близько 140 площадок в США, Канадi, Великiй Британiї, Нiмеччинi, Iрландiї, Бразилiї, Iспанiї, ОАЕ та Iндiї.

     Найбiльшим роздрiбним продавцем автомобiлiв в США є публiчна компанiя "CarMax" (головний офiс м. Рiчмонд, штат Вiрджинiя). Компанiя використовує 173 локацiї з обслуговування та продажу автомобiлiв. Важливим сервiсом компанiї є безкоштовна для продавця попередня оцiнка (Appraisal) автомобiля, яка є справедливою та актуальною десять днiв пiсля проведення оцiнки.

_____________
     1 Приклади Title в рiзних штатах: https://www.factorywarrantylist.com/my-vehicle-title.html
     2 Автомобiльний Департамент штату Вiрджинiя (Virginia Department of motor Vehicles): https://www.dmv.virginia.gov/vehicles/#titling.asp
     3 Аплiкацiйна форма для отримання Title у штатi Вiрджiнiя: https://www.dmv.virginia.gov/webdoc/pdf/vsal7a.pdf
Аплiкацiйна форма для отримання Salvagetitle у штатi Вiрджiнiя: https://www.dmv.virginia.gov/webdoc/pdf/vsa56.pdf

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.