ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

05.04.2018 N 1392/6/99-99-15-03-02-15/IПК


Про порядок оподаткування ПДВ

     Державна фiскальна служба України розглянула звернення щодо порядку включення сум ПДВ до складу податкового кредиту на пiдставi електронних митних декларацiй та, керуючись статтею 52 роздiлу II Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     Вiдносини, що виникають у сферi справляння податкiв i зборiв, митних платежiв регулюються нормами ПКУ та Митного кодексу України (далi - МКУ) (пункт 1.1 статтi 1 роздiлу I ПКУ).

     Вiдповiдно до частини п'ятої статтi 255 роздiлу VIII МКУ митне оформлення вважається завершеним пiсля виконання всiх митних формальностей, визначених МКУ вiдповiдно до заявленого митного режиму, що засвiдчується органом доходiв i зборiв шляхом проставлення вiдповiдних митних забезпечень (у тому числi за допомогою iнформацiйних технологiй), iнших вiдмiток на митнiй декларацiї або документi, який вiдповiдно до законодавства її замiнює, а також на товаросупровiдних та товарно-транспортних документах у разi їх подання на паперовому носiї.

     Згiдно з частиною першою статтi 257 роздiлу VIII МКУ декларування здiйснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дiй) точних вiдомостей про товари, мету їх перемiщення через митний кордон України, а також вiдомостей, необхiдних для здiйснення їх митного контролю та митного оформлення. При застосуваннi письмової форми декларування можуть використовуватися як електроннi документи, так i документи на паперовому носiї.

     Електронне декларування здiйснюється з використанням електронної митної декларацiї, засвiдченої електронним цифровим пiдписом, та iнших електронних документiв або їх реквiзитiв у встановлених законом випадках.

     Митна декларацiя та iншi документи, подання яких контролюючим органам передбачено МКУ, оформленi на паперовому носiї та у виглядi електронних документiв, мають однакову юридичну силу.

     Правовi основи оподаткування ПДВ встановлено роздiлом V та пiдроздiлом 2 роздiлу XX ПКУ.

     Вiдповiдно до пункту 200.8 статтi 200 роздiлу V ПКУ до податкової декларацiї або уточнюючих розрахункiв (в разi їх подання) платником податкiв додаються розрахунок суми бюджетного вiдшкодування та оригiнали митних декларацiй. У разi якщо митне оформлення товарiв, вивезених за межi митної територiї України, здiйснювалося з використанням електронної митної декларацiї, така електронна митна декларацiя надається контролюючим органом за мiсцем митного оформлення контролюючому органу за мiсцем облiку такого платника податкiв в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну фiнансову полiтику, в електроннiй формi з дотриманням умови щодо реєстрацiї електронного пiдпису вiдповiдно до закону.

     Порядок формування податкового кредиту з ПДВ визначено статтями 198 i 201 роздiлу V ПКУ.

     Вiдповiдно до пiдпунктiв "г" i "ґ" пункту 198.1 статтi 198 роздiлу V ПКУ до податкового кредиту вiдносяться суми податку, сплаченi/нарахованi у разi здiйснення операцiй з:

     ввезення необоротних активiв на митну територiю України за договорами оперативного або фiнансового лiзингу;

     ввезення товарiв та/або необоротних активiв на митну територiю України.

     Для операцiй iз ввезення на митну територiю України товарiв датою вiднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згiдно з пунктом 187.8 статтi 187 роздiлу V ПКУ (пункт 198.2 статтi 198 роздiлу V ПКУ).

     Згiдно з пунктом 201.12 статтi 201 роздiлу V ПКУ у разi ввезення товарiв на митну територiю України документом, що посвiдчує право на вiднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларацiя, оформлена вiдповiдно до вимог законодавства, яка пiдтверджує сплату податку.

     Вимоги до оформлення митних декларацiй, на пiдставi яких декларуються товари, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України пiдприємствами, визначено у Положеннi про митнi декларацiї, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2012 року N 450 (далi - Положення N 450).

     Вiдповiдно до пункту 16 Положення N 450 митна декларацiя на паперовому носiї вважається оформленою за наявностi на всiх її аркушах вiдбитка особистої номерної печатки посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення.

     Електронна митна декларацiя вважається оформленою за наявностi внесеної до неї посадовою особою митного органу, яка завершила митне оформлення, за допомогою автоматизованої системи митного оформлення вiдмiтки про завершення митного оформлення та засвiдчення такої декларацiї електронним цифровим пiдписом посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення. Оформлена електронна митна декларацiя за допомогою автоматизованої системи митного оформлення перетворюється у вiзуальну форму, придатну для сприйняття її змiсту людиною, у форматi, що унеможливлює у подальшому внесення змiн до неї, засвiдчується електронним цифровим пiдписом посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення, та надсилається декларанту або уповноваженiй ним особi.

     З огляду на вищевикладене, та враховуючи норми МКУ, ПКУ i Положення N 450 електронна митна декларацiя, оформлена за допомогою автоматизованої системи митного оформлення, що пiдтверджує сплату ПДВ, є пiдставою для формування податкового кредиту.

     При цьому у випадку митного оформлення товарiв з використанням електронної митної декларацiї, оформлення електронної митної декларацiї на паперових носiях не є обов'язковим.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.