ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

12.04.2018 N 1539/6/99-99-15-03-02-15/IПК


Про оподаткування ПДВ

     Державна фiскальна служба України розглянула звернення щодо визначення дати виникнення податкових зобов'язань у разi здiйснення операцiй з постачання товарiв на умовах постачання, визначених офiцiйними правилами тлумачення торговельних термiнiв Мiжнародної торгової палати IНКОТЕРМС, якщо таке постачання здiйснюється транспортним перевiзником, та, керуючись статтею 52 роздiлу II Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     Як зазначено у зверненнi, згiдно умов договору постачання на умовах DDP усi витрати та ризики, пов'язанi з доставкою товару до мiсця призначення транспортним перевiзником, покладено на продавця. При цьому дата передачi товару продавцем транспортному перевiзнику для його доставки покупцю не спiвпадає з датою отримання такого товару покупцем.

     Вiдносини, що виникають у сферi справляння податкiв i зборiв, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статтi 1 роздiлу I ПКУ).

     Вiдповiдно до пунктiв 5.1 i 5.2 статтi 5 роздiлу I ПКУ поняття, правила та положення, установленi ПКУ та законами з питань митної справи, застосовуються виключно для регулювання вiдносин, передбачених статтею 1 роздiлу I ПКУ. При цьому у разi, якщо поняття, термiни, правила та положення iнших актiв суперечать поняттям, термiнам, правилам та положенням ПКУ, для регулювання вiдносин оподаткування застосовуються поняття, термiни, правила та положення ПКУ.

     Згiдно з нормами чинного законодавства платники податку зобов'язанi самостiйно декларувати свої податковi зобов'язання та визначати сутнiсть i вiдповiднiсть здiйснюваних ними операцiй тим, якi перерахованi ПКУ.

     При цьому пунктом 44.1 статтi 44 роздiлу II ПКУ визначено, що для цiлей оподаткування платники податкiв зобов'язанi вести облiк доходiв, витрат та iнших показникiв, пов'язаних з визначенням об'єктiв оподаткування та/або податкових зобов'язань, на пiдставi первинних документiв, регiстрiв бухгалтерського облiку, фiнансової звiтностi, iнших документiв, пов'язаних з обчисленням i сплатою податкiв i зборiв, ведення яких передбачено законодавством.

     Правовi основи оподаткування ПДВ встановлено роздiлом V та пiдроздiлом 2 роздiлу XX ПКУ.

     Пунктом 185.1 статтi 185 роздiлу V ПКУ визначено, що об'єктом оподаткування ПДВ є операцiї платникiв податку з:

     постачання товарiв/послуг, мiсце постачання яких вiдповiдно до статтi 186 роздiлу V ПКУ розташоване на митнiй територiї України;

     ввезення товарiв на митну територiю України;

     вивезення товарiв за межi митної територiї України;

     постачання послуг з мiжнародних перевезень пасажирiв i багажу та вантажiв залiзничним, автомобiльним, морським i рiчковим та авiацiйним транспортом.

     Правила визначення дати виникнення податкових зобов'язань з ПДВ встановленi статтею 187 роздiлу ПКУ.

     Так, вiдповiдно до пункту 187.1 статтi 187 ПКУ роздiлу V ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарiв/послуг вважається дата, яка припадає на податковий перiод, протягом якого вiдбувається будь-яка з подiй, що сталася ранiше:

     а) дата зарахування коштiв вiд покупця/замовника на банкiвський рахунок платника податку як оплата товарiв/послуг, що пiдлягають постачанню, а в разi постачання товарiв/послуг за готiвку - дата оприбуткування коштiв у касi платника податку, а в разi вiдсутностi такої - дата iнкасацiї готiвки у банкiвськiй установi, що обслуговує платника податку;

     б) дата вiдвантаження товарiв, а в разi експорту товарiв - дата оформлення митної декларацiї, що засвiдчує факт перетинання митного кордону України, оформлена вiдповiдно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвiдчує факт постачання послуг платником податку.

     Згiдно з пiдпунктом 14.1.191 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I ПКУ постачанням товарiв є будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числi продаж, обмiн чи дарування такого товару, а також постачання товарiв за рiшенням суду.

     Пiдпунктом 14.1.202 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I ПКУ визначено, що продаж (реалiзацiя) товарiв - будь-якi операцiї, що здiйснюються згiдно з договорами купiвлi-продажу, мiни, поставки та iншими господарськими, цивiльно-правовими договорами, якi передбачають передачу прав власностi на такi товари за плату або компенсацiю незалежно вiд строкiв її надання, а також операцiї з безоплатного надання товарiв. Не вважаються продажем товарiв операцiї з надання товарiв у межах договорiв комiсiї (консигнацiї), поруки, схову (вiдповiдального зберiгання), доручення, довiрчого управлiння, оперативного лiзингу (оренди), iнших цивiльно-правових договорiв, якi не передбачають передачi прав власностi на такi товари.

     Таким чином, з метою оподаткування ПДВ при здiйсненнi операцiй з постачання товарiв, оплата за якi не вiдбулася i постачальник не визначає податковi зобов'язання за касовим методом, датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ вважається дата, на яку припадає початок передачi товару вiд постачальника або безпосередньо покупцю, або органiзацiї, яка здiйснюватиме доставку покупцю цього товару будь-яким способом (перевезення, пересилання тощо).

     Пiдтвердженням дати, на яку припадає початок передачi (перемiщення) товару, є дата, вказана у документах на перевезення (перемiщення, пересилання) товару, якi вiдповiдно до статтi 307 Господарського кодексу України оформляються в установленiй формi iз складанням комплекту перевiзних документiв з урахуванням виду транспорту, яким здiйснюється перевезення.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.