ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

20.04.2018 N 1737/6/99-99-15-03-02-15/IПК


Про оподаткування ПДВ

     Державна фiскальна служба України розглянула звернення щодо оподаткування ПДВ вiдсоткiв, що сплачуються нерезиденту за товарним кредитом та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далi - Кодекс), повiдомляє.

     Вiдповiдно до пiдпункту 14.1.245 пункту 14.1 статтi 14 Кодексу товарний кредит - товари (роботи, послуги), що передаються резидентом або нерезидентом у власнiсть юридичних чи фiзичних осiб на умовах договору, що передбачає вiдстрочення остаточних розрахункiв на визначений строк та пiд процент. Товарний кредит передбачає передачу права власностi на товари (роботи, послуги) покупцевi (замовниковi) у момент пiдписання договору або в момент фiзичного отримання товарiв (робiт, послуг) таким покупцем (замовником), незалежно вiд часу погашення заборгованостi.

     Згiдно з статтею 185 Кодексу об'єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операцiї платника податку з:

     постачання товарiв, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 Кодексу, у тому числi операцiї з безоплатної передачi та з передачi права власностi на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачi об'єкта фiнансового лiзингу в користування лiзингоотримувачу/орендарю;

     постачання послуг, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 Кодексу.

     Пунктом 187.3 статтi 187 Кодексу передбачено, що у разi постачання товарiв за договорами товарного кредиту (товарної позики, розстрочки), умови яких передбачають сплату (нарахування вiдсоткiв, датою збiльшення податкових зобов'язань у частинi таких вiдсоткiв вважається дата їх нарахування згiдно з умовами вiдповiдного договору.

     Згiдно iз пунктом 190.1 статтi 190 Кодексу базою оподаткування для товарiв, що ввозяться на митну територiю України, є договiрна (контрактна) вартiсть, але не нижче митної вартостi цих товарiв, визначеної вiдповiдно до роздiлу III Митного кодексу України (далi - МКУ), з урахуванням мита та акцизного податку, що пiдлягають сплатi i включаються до цiни товарiв.

     При визначеннi бази оподаткування для товарiв, що ввозяться на митну територiю України, перерахунок iноземної валюти у валюту України здiйснюється за офiцiйним курсом валюти України до цiєї iноземної валюти, встановленим Нацiональним банком України, що дiє на день подання митної декларацiї для митного оформлення. У разi якщо митна декларацiя не подавалась, перерахунок iноземної валюти у валюту України здiйснюється за офiцiйним курсом валюти України до цiєї iноземної валюти, встановленим Нацiональним банком України, що дiяв на день визначення податкових зобов'язань.

     У разi ввезення товарiв на митну територiю України документом, що посвiдчує право на вiднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларацiя, оформлена вiдповiдно до вимог законодавства, яка пiдтверджує сплату податку (пункт 201.12 статтi 201 Кодексу).

     Визначення митної вартостi товару здiйснюється вiдповiдно до роздiлу III МКУ.

     З метою обчислення ПДВ базою оподаткування iмпортованого товару (у тому числi наданого нерезидентом на умовах товарного кредиту) є договiрна (контрактна) вартiсть такого товару, але не нижче митної вартостi цих товарiв, визначеної вiдповiдно до МКУ, з урахуванням мита та акцизного податку, що пiдлягають сплатi i включаються до цiни товарiв. При цьому сплата резидентом - платником ПДВ нерезиденту вiдсоткiв за товари, наданi ним на умовах товарного кредиту, не змiнює базу оподаткування ПДВ. Сплачений при iмпортi таких товарiв ПДВ, обчислений вiдповiдно до вимог податкового i митного законодавства, включається до складу податкового кредиту платника податку за умови виконання вимог пункту 198.3 статтi 198 Кодексу.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.