ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

20.04.2018 N 1731/6/99-99-15-03-02-15/IПК


Про оподаткування ПДВ

     Державна фiскальна служба України розглянула звернення щодо включення до податкового кредиту суми ПДВ, сплачену при реiмпортi товару та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далi - Кодекс), повiдомляє.

     Вiдповiдно до частини першої статтi 77 Митного кодексу України (далi - МКУ) реiмпорт - це митний режим, згiдно з яким товари, якi були вивезенi або оформленi для вивезення за межi України, випускаються у вiльний обiг на митнiй територiї України зi звiльненням вiд сплати митних платежiв, установлених законами України на iмпорт цих товарiв, i без застосування заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Операцiї iз ввезення товарiв у митному режимi реiмпорту згiдно з п. 206.3 ст. 206 Кодексу звiльняються вiд оподаткування ПДВ, крiм операцiй iз ввезення вiдповiдно до пункту 3 частини другої статтi 78 МКУ, що оподатковуються ПДВ за ставкою, визначеною пiдпунктом 194.1.1 пункту 194.1 статтi 194 Кодексу.

     Пунктом 3 частини другої статтi 78 МКУ передбачено, що у митний режим реiмпорту можуть бути помiщенi товари, якi були помiщенi у митний режим експорту (остаточного вивезення) i повертаються особi, яка їх експортувала, у зв'язку з невиконанням (неналежним виконанням) умов зовнiшньоекономiчного договору, згiдно з яким цi товари помiщувалися у режим експорту, або з iнших обставин, що перешкоджають виконанню цього договору, якщо цi товари:

     а) повертаються на митну територiю України у строк, що не перевищує шести мiсяцiв з дати вивезення їх за межi цiєї територiї у митному режимi експорту;

     б) перебувають у такому самому станi, в якому вони оформленi у митний режим експорту, крiм природних змiн їх якiсних та/або кiлькiсних характеристик за нормальних умов транспортування, зберiгання та використання (експлуатацiї), внаслiдок якого були виявленi недолiки, що спричинили реiмпорт товарiв.

     Згiдно з пунктом 198.1 статтi 198 Кодексу до податкового кредиту вiдносяться суми податку, сплаченi/нарахованi у разi здiйснення операцiй, зокрема з ввезення товарiв та/або необоротних активiв на митну територiю України.

     Для операцiй iз ввезення на митну територiю України товарiв датою вiднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згiдно з пунктом 187.8 статтi 187 Кодексу.

     Нарахування податкового кредиту здiйснюється незалежно вiд того, чи такi товари та основнi фонди почали використовуватися в оподатковуваних операцiях у межах господарської дiяльностi платника податку протягом звiтного податкового перiоду, а також вiд того, чи здiйснював платник податку оподатковуванi операцiї протягом такого звiтного податкового перiоду.

     Отже, платник податкiв при ввезеннi товарiв на митну територiю України вiдповiдно до пункту 3 частини другої статтi 78 МКУ у митному режимi реiмпорту включає суму ПДВ, сплачену пiд час митного оформлення таких товарiв, до складу податкового кредиту на пiдставi належним чином оформленої митної декларацiї.

     Суми ПДВ, сплаченi органам доходiв i зборiв при ввезеннi товарiв, необоротних активiв на митну територiю України, у т. ч. за операцiями реiмпорту, пiдлягають вiдповiдному вiдображенню в рядку 11.1 податкової декларацiї з ПДВ за формою, затвердженою наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 28.01.2016 N 21, зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 29.01.2016 за N 159/28289, iз змiнами i доповненнями.

     При цьому пунктом 198.5 статтi 198 Кодексу передбачено, що платник податку зобов'язаний нарахувати податковi зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної вiдповiдно до пункту 189.1 статтi 189 Кодексу, та скласти не пiзнiше останнього дня звiтного (податкового) перiоду i зареєструвати в Єдиному реєстрi податкових накладних (далi - ЄРПН) в термiни, встановленi Кодексом для такої реєстрацiї, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами придбаними/виготовленими з ПДВ (для товарiв/послуг, необоротних активiв, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, - у разi якщо пiд час такого придбання або виготовлення суми податку були включенi до складу податкового кредиту), у разi якщо такi товари/послуги, необоротнi активи призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема в операцiях, що не є господарською дiяльнiстю платника податку (крiм випадкiв, передбачених пунктом 189.9 статтi 189 Кодексу).

     Нарахування таких податкових зобов'язань вiдображається в роздiлi I "Податковi зобов'язання" податкової декларацiї з ПДВ.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.