ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

06.12.2017 N 814


Про затвердження Методичних рекомендацiй щодо проведення попередньої оцiнки, оцiнки товарiв, транспортних засобiв, що розмiщуються на складi митницi ДФС

     З метою визначення вартостi товарiв, транспортних засобiв, що розмiщуються на складi митницi ДФС, та вiдповiдно до Положення про Департамент податкових та митних експертиз ДФС, затвердженого наказом ДФС вiд 01.10.2014 N 154 (у редакцiї наказу ДФС вiд 25.01.2017 N 39), наказую:

     1. Затвердити Методичнi рекомендацiї щодо проведення попередньої оцiнки товарiв, транспортних засобiв, що розмiщуються на складi митницi ДФС (далi - Методичнi рекомендацiї), що додаються.

     2. Директору Департаменту податкових та митних експертиз ДФС Шадевськiй Ю. Л. та керiвникам митниць ДФС забезпечити неухильне дотримання вимог Методичних рекомендацiй.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть:

     наказ Державної митної служби України вiд 02.02.2012 N 76 "Про затвердження Методичних рекомендацiй щодо взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи пiд час попередньої оцiнки майна, яке розмiщується на складах митних органiв, та проведеннi товарознавчої експертизи iз визначенням вартостi товарiв i транспортних засобiв, що вилучаються в справах про порушення митних правил";

     наказ Державної митної служби України вiд 09.11.2012 N 640 "Про внесення змiн до наказу Державної митної служби України вiд 02.02.2012 N 76".

     4. Департаменту монiторингу доходiв та облiково-звiтних систем (Чмерук М. О.) забезпечити внесення цього наказу до Репозиторiя звiтної i статистичної iнформацiї Державної фiскальної служби України вiдповiдно до наказу ДФС вiд 07.10.2014 N 168.

     Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

В. о. Голови М. В. Продан

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ ДФС
06 грудня 2017 року N 814

Методичнi рекомендацiї
щодо проведення попередньої оцiнки, оцiнки товарiв, транспортних засобiв, що розмiщуються на складi митницi ДФС

     1. Цi Методичнi рекомендацiї щодо проведення попередньої оцiнки, оцiнки товарiв, транспортних засобiв, що розмiщуються на складi митницi ДФС (далi - Методичнi рекомендацiї) розробленi з урахуванням положень Митного кодексу України, Порядку облiку, зберiгання, оцiнки конфiскованого та iншого майна, що переходить у власнiсть держави, i розпорядження ним, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.08.98 року N 1340 (зi змiнами) (далi - Постанова N 1340), Порядку роботи складу митницi ДФС, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30.05.2012 N 627, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 03.07.2012 за N 1097/21409 (зi змiнами), з метою визначення механiзму взаємодiї митниць ДФС iз Департаментом податкових та митних експертиз ДФС (далi - ДПМЕ ДФС) пiд час проведення попередньої оцiнки товарiв, транспортних засобiв з метою їх облiку, що розмiщуються на складах митниць ДФС, а також при оцiнцi товарiв, транспортних засобiв для цiлей розпорядження ними у встановленому законодавством порядку.

     2. Попередня оцiнка товарiв, транспортних засобiв проводиться у ходi складання первинних прибуткових документiв.

     3. Пiд час проведення попередньої оцiнки товарiв, транспортних засобiв посадовою особою митницi ДФС, яка контролює передачу чи передає цi товари, транспортнi засоби на склад митницi ДФС використовуються наявнi товарно-транспортнi документи, за якими товари, транспортнi засоби перемiщувались через митний кордон України, рахунки-фактури (iнвойси), рахунки-проформи, iншi документи, що визначають вартiсть цих товарiв, транспортних засобiв, а також iнформацiя щодо вартостi товарiв, транспортних засобiв, яка надається власниками цих товарiв, транспортних засобiв або уповноваженими ними особами.

     4. За вiдсутностi документiв, якi пiдтверджують вартiсть товарiв, транспортних засобiв, зазначених у пiдпунктах 4.1.3 - 4.1.5, 4.1.7 пункту 4.1 та пiдпунктах 4.2.5, 4.2.6, 4.2.8, 4.2.11 пункту 4.2 роздiлу IV Порядку роботи складу митницi ДФС, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30.05.2012 N 627, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 03.07.2012 за N 1097/21409 (зi змiнами), або за наявностi сумнiвiв щодо їх достовiрностi посадовою особою митницi ДФС, яка контролює передачу чи передає цi товари, транспортнi засоби на склад митницi ДФС, до проведення попередньої оцiнки товарiв залучається експерт ДПМЕ ДФС (далi - експерт).

     У цьому разi посадова особа митницi ДФС, яка контролює передачу чи передає товари, транспортнi засоби на склад митницi ДФС, у вiдповiдних графах первинного прибуткового документа вчиняє запис "попередня оцiнка буде проведена додатково" та одночасно готує запит щодо проведення попередньої оцiнки.

     5. Запит про проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу (далi - Запит) готується посадовою особою митницi ДФС за формою, визначеною в додатку 1 до цих Методичних рекомендацiй.

     6. Запит пiдписується керiвником (його заступником або особою, якiй делегованi повноваження) митницi ДФС не пiзнiше наступного робочого дня пiсля оформлення первинного прибуткового документа.

     7. До Запиту надаються копiї всiх наявних в митницi ДФС документiв, якi стосуються оцiнки товару, транспортного засобу.

     8. Питання, поставленi перед експертом у Запитi, не повиннi виходити за межi компетенцiї та спецiальних знань експерта.

     9. Запит разом iз наявною супровiдною документацiєю (матерiалами, що передаються у розпорядження експерта), доставляються до ДПМЕ ДФС поштою або iншими засобами iнформацiйних технологiй.

     10. Запит разом iз наявними супровiдними документами приймається уповноваженими посадовими особами ДПМЕ ДФС i реєструється в установленому порядку.

     11. Попередня оцiнка товару, транспортного засобу проводиться експертом на пiдставi письмового доручення керiвника (його заступника або керiвника самостiйного вiдокремленого пiдроздiлу) ДПМЕ ДФС.

     12. При проведеннi попередньої оцiнки товару, транспортного засобу експерт має право:

     ознайомлюватися з матерiалами, якi стосуються предмета попередньої оцiнки товару, транспортного засобу;

     заявляти клопотання перед митницею ДФС про надання йому додаткових наявних в митницi ДФС матерiалiв, необхiдних для проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу, якi не були наданi разом iз запитом про проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу;

     вiдмовитися вiд проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу, або вiд проведення попередньої оцiнки окремого(их) товару(iв), транспортного(их) засобу(iв), якщо поданi не всi наявнi в митницi ДФС матерiали або питання, поставленi у Запитi виходять за межi компетенцiї та спецiальних знань експерта.

     13. При проведеннi попередньої оцiнки товару, транспортного засобу експерт за потреби проводить огляд товару, транспортного засобу за мiсцем їх зберiгання.

     Про потребу в оглядi товару, транспортного засобу за мiсцем їх зберiгання та органiзацiю доставлення експерта до вiдповiдного мiсця зберiгання митниця ДФС, яка призначила проведення попередньої оцiнки, повiдомляється протягом трьох днiв з дня надходження до ДПМЕ ДФС вiдповiдного Запиту.

     Надання вiльного доступу та забезпечення належних умов огляду таких товарiв (шляхом виконання простих складських операцiй, що не потребують залучення суб'єктiв господарювання для їх виконання), транспортних засобiв покладається на митницю ДФС, яка призначила проведення попередньої оцiнки.

     Виїзд експерта до мiсця зберiгання таких товарiв, транспортних засобiв, за умови повiдомлення про таку потребу, забезпечується митницею ДФС, яка призначила проведення попередньої оцiнки, протягом 3 робочих днiв з дня надходження до ДПМЕ ДФС запиту.

     У випадках забезпечення доставлення експерта до мiсця зберiгання товарiв, транспортних засобiв, митниця ДФС, яка призначила проведення попередньої оцiнки, того ж дня забезпечує прибуття експерта на своє робоче мiсце.

     У разi наявностi обставин, що унеможливлюють проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу, а саме: не вжиття заходiв щодо виїзду експерта до мiсця зберiгання товарiв, транспортних засобiв у зазначений строк, ненадання експерту вiльного доступу та/або незабезпечення належних умов огляду товарiв, транспортних засобiв, ДПМЕ ДФС протягом наступних 3 робочих днiв повiдомляє митницю ДФС про вiдмову у проведеннi попередньої оцiнки iз зазначенням причини вiдмови.

     14. Попередня оцiнка товару, транспортного засобу проводиться протягом 10 робочих днiв пiсля надходження до ДПМЕ ДФС Запиту. У разi потреби цей строк може бути продовжено за рiшенням керiвника ДПМЕ ДФС або особи, яка виконує його обов'язки, але не бiльше нiж на 10 робочих днiв.

     Для продовження строку проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу керiвник самостiйного експертного пiдроздiлу або керiвник самостiйного вiдокремленого експертного пiдроздiлу в межах строку, вiдведеного для проведення попередньої оцiнки, готує клопотання на iм'я керiвника ДПМЕ ДФС або особи, яка виконує його обов'язки, в якому обґрунтовує причину необхiдностi продовження строку проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу.

     Рiшення керiвника ДПМЕ ДФС або особи, яка виконує його обов'язки, за результатами розгляду клопотання керiвника експертного пiдроздiлу або керiвника вiдокремленого експертного пiдроздiлу оформлюється шляхом проставлення на клопотаннi резолюцiї "погоджено" або "не погоджено".

     Про продовження строку проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу ДПМЕ ДФС повiдомляє митницю ДФС не пiзнiше наступного робочого дня пiсля прийняття вiдповiдного рiшення керiвником ДПМЕ ДФС або особою, яка виконує його обов'язки.

     15. Строк проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу призупиняється у разi наявностi клопотання експерта перед митницею ДФС про надання йому додаткових матерiалiв, якi були перелiченi у Запитi, але не були наданi разом iз запитом.

     Додатковi матерiали, що наявнi в митницi ДФС, повиннi бути наданi у строк, що не перевищує 10 днiв з дня отримання такого клопотання.

     У разi ненадання додаткових матерiалiв у зазначений строк керiвник ДПМЕ ДФС або особа, яка виконує його обов'язки, приймає рiшення про проведення часткової попередньої оцiнки товару, транспортного засобу або про вiдмову у її проведеннi.

     Часткова попередня оцiнка товару полягає у визначеннi вартостi окремих груп товарiв з числа тих, що пред'явленi для оцiнки. У разi отримання необхiдних додаткових матерiалiв пiсля проведення часткової попередньої оцiнки товару експерт, за умови iнiцiювання митницею ДФС процедури визначення попередньої оцiнки у встановленому цими Методичними рекомендацiями порядку, визначає вартiсть решти товарiв, яка не була визначена при частковiй попереднiй оцiнцi.

     Рiшення керiвника ДПМЕ ДФС або особи, яка виконує його обов'язки, про проведення часткової попередньої оцiнки товару, транспортного засобу або про вiдмову у її проведеннi оформлюється шляхом направлення вiдповiдного повiдомлення митницi ДФС, яка надiслала Запит, не пiзнiше наступного робочого дня пiсля прийняття вiдповiдного рiшення.

     16. Пiд час проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу експертами застосовуються пiдходи та методи проведення оцiнки, якi визначенi в нормативно-правових актах та нормативно-технiчних документах (мiжнароднi та нацiональнi стандарти, технiчнi умови, правила, норми, положення, iнструкцiї, рекомендацiї, перелiки, науково-технiчна та довiдкова лiтература, програмнi продукти тощо).

     Обрання методу проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу належить до компетенцiї експерта.

     17. Проект звiту експерта про проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу розглядається керiвником самостiйного вiдокремленого експертного пiдроздiлу та/або керiвником самостiйного експертного пiдроздiлу, який приймає рiшення щодо погодження проекту звiту.

     Якщо при розглядi проекту звiту експерта буде встановлено, що попередня оцiнка товару, транспортного засобу проведена з недотриманням вимог нормативно-правових актiв та нормативно-технiчних документiв або допущенi технiчнi помилки, керiвник самостiйного експертного пiдроздiлу повертає керiвнику самостiйного вiдокремленого експертного пiдроздiлу або експерту проект звiту на доопрацювання.

     18. За результатами попередньої оцiнки товару, транспортного засобу експерт готує письмовий звiт за формою, наведеною в додатку 2 до цих Методичних рекомендацiй.

     19. За результатами попередньої оцiнки товару, транспортного засобу експерт, з окремим робочим мiсцем, готує письмовий звiт вiд свого iменi за формою, наведеною в додатку 3 до цих Методичних рекомендацiй.

     20. Звiт складається у двох примiрниках. Один примiрник звiту передається митницi ДФС, яка призначила проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу, другий - залишається у справах ДПМЕ ДФС.

     21. Звiт експерта доставляється до митницi ДФС посадовою особою митницi ДФС, яка отримує його в ДПМЕ ДФС, поштою або iншими засобами iнформацiйних технологiй.

     Форму реєстру звiтiв про проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу, виданих за запитами про проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу митниць ДФС, наведено в додатку 4 до цих Методичних рекомендацiй.

     22. Крiм випадкiв проведення попередньої оцiнки товарiв, транспортних засобiв, що розмiщуються на складах митниць ДФС, експерти також залучаються до оцiнки товарiв, транспортних засобiв для цiлей розпорядження ними у встановленому законодавством порядку.

     До оцiнки товарiв, транспортних засобiв залучаються експерти, якi склали квалiфiкацiйний iспит та одержали квалiфiкацiйне свiдоцтво оцiнювача вiдповiдно до вимог Закону України "Про оцiнку майна, майнових прав та професiйну оцiночну дiяльнiсть в Українi", дiя якого станом на момент оцiнки таких товарiв, транспортних засобiв не зупинена.

     Залучення експерта до оцiнки товарiв, транспортних засобiв можливе за умови вiдчуження таких товарiв, транспортних засобiв способами, що передбачають конкуренцiю покупцiв у процесi продажу, а також у випадках прийняття рiшення про безоплатну передачу зазначених товарно-матерiальних цiнностей.

     Для вiдповiдних цiлей експерт включається до складу комiсiї, створеної вiдповiдно до пункту 7 Порядку облiку, зберiгання, оцiнки конфiскованого та iншого майна, що переходить у власнiсть держави, i розпорядження ним, затвердженого Постановою N 1340 (далi - Комiсiя).

     Результати проведеної експертами оцiнки оформлюються документом, що мiстить висновки про вартiсть майна та пiдтверджує виконанi процедури з оцiнки.

     При проведеннi оцiнки експерт враховує iнформацiю митницi ДФС про податки, що пiдлягають сплатi при реалiзацiї товарiв, транспортних засобiв, якщо такi податки не були попередньо сплаченi.

     Iнформацiя надається у виглядi довiдки за пiдписом вiдповiдальної особи митницi ДФС та зареєстрованої вiдповiдно до вимог дiловодства.

     Експерт не несе вiдповiдальностi за достовiрнiсть iнформацiї, наданої митницею ДФС.

     У разi розбiжностi в оцiнцi товарiв, транспортних засобiв мiж представниками Комiсiї та у випадках, передбачених законодавством України, оцiнка проводиться суб'єктами оцiночної дiяльностi - суб'єктами господарювання.

Директор Департаменту податкових та митних експертиз ДФС Ю. Л. Шадевська

 

Додаток 1
до Методичних рекомендацiй щодо проведення попередньої оцiнки, оцiнки товарiв, транспортних засобiв, що розмiщуються на складi митницi ДФС
(пункт 6)
Керiвнику ДПМЕ ДФС
(його вiдокремленого пiдроздiлу)
 

ЗАПИТ
про проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу

вiд "___"____________ 20__ року N _______

З метою визначення вартостi товару(-iв), транспортного(-их) засобу(-iв),
що розмiщується на складi   митницi ДФС,
(назва митницi ДФС)
за адресою:  
провести попередню оцiнку товару(-iв), транспортного(-их) засобу(-iв):
N
з/п
Найменування товару(-iв), транспортного(-их) засобу(-iв) (детальна характеристика кожного предмета, його iндивiдуальнi ознаки) Одиниця вимiру Обсяг партiї товару Кiлькiсть (об'єм/ маса) Примiтка
1 2 3 4 5 6
Додатки: 1.   на ____ арк. у _____ прим.
2.   на ____ арк. у _____ прим.
Керiвник (його заступник або особа, якiй делегованi повноваження) митницi ДФС    
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)

 

Додаток 2
до Методичних рекомендацiй щодо проведення попередньої оцiнки, оцiнки товарiв, транспортних засобiв, що розмiщуються на складi митницi ДФС
(пункт 18)

ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ДЕПАРТАМЕНТ ПОДАТКОВИХ ТА МИТНИХ ЕКСПЕРТИЗ ДФС

 
(найменування та мiсце знаходження самостiйного структурного пiдроздiлу ДПМЕ ДФС)

ЗВIТ
про проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу

Складено ____________ 20__ року N _________
Експерт  
(прiзвище та iнiцiали особи, дата видачi та номер свiдоцтва про надання права самостiйного проведення дослiджень (аналiзiв, експертиз)

Департаменту податкових та митних експертиз ДФС, на пiдставi запиту про проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу _______________________, провiв(ла) попередню оцiнку

1. Об'єкт(и) попередньої оцiнки  
2. Мiсце проведення огляду об'єкту(-iв) попередньої оцiнки  
3. Дата проведення огляду об'єкту(-iв) попередньої оцiнки  
4. Супровiднi документи (копiї)  
5. Методи попередньої оцiнки  
6. Список використаних джерел  
7. Результати попередньої оцiнки  
8. Висновки  
Експерт:    
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)
Керiвник експертного пiдроздiлу    
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)

 

Додаток 3
до Методичних рекомендацiй щодо проведення попередньої оцiнки, оцiнки товарiв, транспортних засобiв, що розмiщуються на складi митницi ДФС
(пункт 19)

ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ДЕПАРТАМЕНТ ПОДАТКОВИХ ТА МИТНИХ ЕКСПЕРТИЗ ДФС

 
(найменування та мiсце знаходження самостiйного структурного пiдроздiлу ДПМЕ ДФС)

ЗВIТ
про проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу

Складено ____________ 20__ року N _________
Експерт  
(прiзвище та iнiцiали особи, дата видачi та номер свiдоцтва про надання права самостiйного проведення дослiджень (аналiзiв, експертиз)

Департаменту податкових та митних експертиз ДФС, на пiдставi запиту про проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу _______________________, провiв(ла) попередню оцiнку

1. Об'єкт(и) попередньої оцiнки  
2. Мiсце проведення огляду об'єкту(-iв) попередньої оцiнки  
3. Дата проведення огляду об'єкту(-iв) попередньої оцiнки  
4. Супровiднi документи (копiї)  
5. Методи попередньої оцiнки  
6. Список використаних джерел  
7. Результати попередньої оцiнки  
8. Висновки  
Експерт:    
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)

 

Додаток 4
до Методичних рекомендацiй щодо проведення попередньої оцiнки товарiв, транспортних засобiв, що розмiщуються на складi митницi ДФС
(пункт 21)

РЕЄСТР
звiтiв про проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу, виданих за запитами про проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу митниць ДФС

N
з/п
Номер i дата супровiдного листа Номер i дата звiту про проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу П. I. Б., пiдпис посадової особи митницi ДФС, яка отримала звiт про проведення попередньої оцiнки товару, транспортного засобу, номер посвiдчення, дата отримання Примiтки
1 2 3 4 5
         
         
         
Реєстр пiдготував      
(посада) (пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)

"___" _____________ 20__ року

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.