ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

21.05.2018 N 2244/6/99-99-15-03-02-15/IПК


Про оподаткування ПДВ

     Державна фiскальна служба України розглянула звернення щодо порядку формування податкового кредиту з ПДВ при ввезеннi на митну територiю України рекламних матерiалiв iнформацiйного характеру та, керуючись статтею 52 роздiлу II Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     Як викладено у зверненнi, товариство здiйснює ввезення на митну територiю України алкогольних напоїв та рекламних матерiалiв iнформацiйного характеру. Ввезення рекламних матерiалiв здiйснюється безкоштовно. Вартiсть рекламних матерiалiв не включається до собiвартостi будь-яких товарiв, торгiвлю якими здiйснює товариство. Такi рекламнi матерiали визначаються товариством як самостiйний об'єкт розповсюдження.

     Вiдносини, що виникають у сферi справляння податкiв i зборiв, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статтi 1 роздiлу I ПКУ).

     Згiдно з нормами чинного законодавства платники податку зобов'язанi самостiйно декларувати свої податковi зобов'язання та визначати сутнiсть i вiдповiднiсть здiйснюваних ними операцiй тим, якi перерахованi ПКУ.

     При цьому пунктом 44.1 статтi 44 роздiлу II ПКУ передбачено, що для цiлей оподаткування платники податкiв зобов'язанi вести облiк доходiв, витрат та iнших показникiв, пов'язаних з визначенням об'єктiв оподаткування та/або податкових зобов'язань, на пiдставi первинних документiв, регiстрiв бухгалтерського облiку, фiнансової звiтностi, iнших документiв, пов'язаних з обчисленням i сплатою податкiв i зборiв, ведення яких передбачено законодавством.

     Правовi основи оподаткування ПДВ встановлено роздiлом V та пiдроздiлом 2 роздiлу XX ПКУ.

     Вiдповiдно до пункту 198.3 статтi 198 роздiлу V ПКУ податковий кредит звiтного перiоду визначається виходячи з договiрної (контрактної) вартостi товарiв/послуг та складається iз сум податкiв, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статтi 193 роздiлу V ПКУ, протягом такого звiтного перiоду у зв'язку з:

     придбанням або виготовленням товарiв та наданням послуг;

     придбанням (будiвництвом, спорудженням) основних фондiв (основних засобiв, у тому числi iнших необоротних матерiальних активiв та незавершених капiтальних iнвестицiй у необоротнi капiтальнi активи);

     ввезенням товарiв та/або необоротних активiв на митну територiю України.

     Нарахування податкового кредиту здiйснюється незалежно вiд того, чи такi товари/послуги та основнi фонди почали використовуватися в оподатковуваних операцiях у межах провадження господарської дiяльностi платника податку протягом звiтного податкового перiоду, а також вiд того, чи здiйснював платник податку оподатковуванi операцiї протягом такого звiтного податкового перiоду.

     У разi ввезення товарiв на митну територiю України документом, що посвiдчує право на вiднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларацiя, оформлена вiдповiдно до вимог законодавства, яка пiдтверджує сплату податку (пункт 201.12 статтi 201 роздiлу V ПКУ).

     Згiдно з пунктом 198.2 статтi 198 роздiлу V ПКУ для операцiй iз ввезення на митну територiю України товарiв датою вiднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згiдно з пунктом 187.8 статтi 187 роздiлу V ПКУ.

     Вiдповiдно до пункту 190.1 статтi 190 роздiлу V ПКУ базою оподаткування для товарiв, що ввозяться на митну територiю України, є договiрна (контрактна) вартiсть, але не нижче митної вартостi цих товарiв, визначеної вiдповiдно до роздiлу III Митного кодексу України, з урахуванням мита та акцизного податку, що пiдлягають сплатi i включаються до цiни товарiв.

     Згiдно з пунктом 188.1 статтi 188 роздiлу V ПКУ база оподаткування операцiй з постачання товарiв/послуг визначається виходячи з їх договiрної вартостi з урахуванням загальнодержавних податкiв та зборiв (крiм акцизного податку на реалiзацiю суб'єктами господарювання роздрiбної торгiвлi пiдакцизних товарiв, збору на обов'язкове державне пенсiйне страхування, що справляється з вартостi послуг стiльникового рухомого зв'язку, податку на додану вартiсть та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лiкарських засобiв, у тому числi компонентiв кровi i вироблених з них препаратiв (крiм лiкарських засобiв у виглядi бальзамiв та елiксирiв)).

     При цьому база оподаткування операцiй з постачання товарiв/послуг не може бути нижче цiни придбання таких товарiв/послуг, база оподаткування операцiй з постачання самостiйно виготовлених товарiв/послуг не може бути нижче звичайних цiн, а база оподаткування операцiй з постачання необоротних активiв не може бути нижче балансової (залишкової) вартостi за даними бухгалтерського облiку, що склалася станом на початок звiтного (податкового) перiоду, протягом якого здiйснюються такi операцiї (у разi вiдсутностi облiку необоротних активiв - виходячи iз звичайної цiни), за винятком:

     товарiв (послуг), цiни на якi пiдлягають державному регулюванню;

     газу, який постачається для потреб населення.

     Таким чином, сума ПДВ, сплачена при ввезеннi на митну територiю України рекламних матерiалiв iнформацiйного характеру (глорiфаєри, келихи, муляжi пляшок, чашки, бармати та iншi) у разi їх безоплатного отримання, включається до складу податкового кредиту платника податку на пiдставi належним чином оформленої митної декларацiї.

     При цьому у разi якщо вартiсть придбаних рекламних матерiалiв iнформацiйного характеру, розповсюдження яких здiйснюється безкоштовно у рамках проведення маркетингових заходiв, не включається до складу вартостi оподатковуваних операцiй з постачання iнших товарiв/послуг та не компенсується їх споживачами, то таке безкоштовне розповсюдження розглядається як окрема операцiя з безоплатного постачання, є об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковується у загальновстановленому порядку, виходячи iз бази оподаткування ПДВ, визначеної пунктом 188.1 статтi 188 роздiлу V ПКУ. За такою операцiєю платник податку зобов'язаний скласти двi податковi накладнi (одну - на суму, розраховану виходячи з фактичної цiни постачання, iншу - на суму, розраховану виходячи з перевищення цiни придбання / звичайної цiни / балансової (залишкової) вартостi над фактичною цiною) та зареєструвати їх в Єдиному реєстрi податкових накладних.

     Додаткового нарахування податкових зобов'язань з ПДВ вiдповiдно до пункту 198.5 статтi 198 роздiлу V ПКУ у такому випадку не здiйснюється.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.