ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

31.05.2018 N 2389/IПК/26-15-14-09-15


     Статтями 6 та 19 Конституцiї України передбачено, що органи законодавчої, виконавчої та судової влади здiйснюють свої повноваження у встановлених цiєю Конституцiєю межах i вiдповiдно до законiв України, органи державної влади та органи мiсцевого самоврядування, їх посадовi особи дiють у межах повноважень та спосiб, що визначенi Конституцiєю та законами України.

     Податковий кодекс України вiд 02.12.2010 N 2755-VI (iз змiнами та доповненнями) (далi - ПКУ) регулює вiдносини, що виникають у сферi справляння податкiв i зборiв, зокрема, визначає вичерпний перелiк податкiв та зборiв, що справляються в Українi, та порядок їх адмiнiстрування, платникiв податкiв та зборiв, їх права та обов'язки, компетенцiю контролюючих органiв, повноваження, обов'язки їх посадових осiб пiд час здiйснення податкового контролю, а також вiдповiдальнiсть за порушення податкового законодавства.

     У вiдповiдностi до статтi 19 ПКУ контролюючi органи здiйснюють адмiнiстрування податкiв, зборiв, платежiв; контролюють своєчаснiсть подання платниками податкiв та платниками єдиного внеску передбаченої законом звiтностi (декларацiй, розрахункiв та iнших документiв, пов'язаних з обчисленням i сплатою податкiв, зборiв, платежiв), своєчаснiсть, достовiрнiсть, повноту нарахування та сплати податкiв, зборiв, платежiв та iнше.

     Згiдно з пп. 14.1.1721 п. 14.1 статтi 14 ПКУ iндивiдуальна податкова консультацiя - роз'яснення контролюючого органу, надане платнику податкiв щодо практичного використання окремих норм податкового та iншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган, та зареєстроване в єдиному реєстрi iндивiдуальних податкових консультацiй.

     Правовi засади застосування реєстраторiв розрахункових операцiй у сферi торгiвлi, громадського харчування та послуг визначенi Законом України вiд 06.07.95 року N 265/95-ВР "Про застосування реєстраторiв розрахункових операцiй у сферi торгiвлi, громадського харчування та послуг" (iз змiнами та доповненнями) (далi - Закон N 265). Дiя його поширюється на усiх суб'єктiв господарювання, їх господарськi одиницi та представникiв (уповноважених осiб) суб'єктiв господарювання, якi здiйснюють розрахунковi операцiї у готiвковiй та/або безготiвковiй формi.

     Статтею 10 Закону N 265 визначено що, перелiк окремих форм та умов проведення дiяльностi у сферi торгiвлi, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахунковi операцiї без застосування реєстраторiв розрахункових операцiй з використанням розрахункових книжок та книг облiку розрахункових операцiй, а також граничний розмiр рiчного обсягу розрахункових операцiй з продажу товарiв (надання послуг), при перевищеннi якого застосування реєстраторiв розрахункових операцiй є обов'язковим, встановлюються Кабiнетом Мiнiстрiв України за поданням центральних органiв виконавчої влади, що забезпечують формування державної економiчної, фiнансової полiтики.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України "Про забезпечення реалiзацiї статтi 10 Закону України "Про застосування реєстраторiв розрахункових операцiй у сферi торгiвлi, громадського харчування та послуг" вiд 23 серпня 2000 р. N 1336 (з наступними змiнами та доповненнями) затверджено перелiк окремих форм та умов проведення дiяльностi у сферi торгiвлi, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахунковi операцiї без застосування реєстраторiв розрахункових операцiй з використанням розрахункових книжок та книг облiку розрахункових операцiй (далi - Перелiк).

     Так, пунктом 15 Перелiку дiйсно дозволяється продаж товарiв з розносок i ручних вiзкiв, надання послуг у салонах на залiзничному, морському, рiчковому та повiтряному транспортi за перелiком, затвердженим Мiнтрансом i погодженим з Мiнекономiки та Державною податковою адмiнiстрацiєю, а на повiтряних суднах, задiяних у мiжнародних повiтряних сполученнях, - також продаж алкогольних напоїв i тютюнових виробiв без застосування реєстраторiв розрахункових операцiй з обов'язковим використанням розрахункових книжок та книг облiку розрахункових операцiй.

     Слiд зазначити що, вiдповiдно абзацу 9 статтi 1 Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв" вiд 19 грудня 1995 року N 481/95-ВР з наступними змiнами та доповненнями, пиво - насичений дiоксидом вуглецю пiнистий алкогольний напiй iз вмiстом спирту етилового вiд 0,5 вiдсотка об'ємних одиниць, отриманий пiд час бродiння охмеленого сусла пивними дрiжджами, що вiдноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203.

     Таким чином продаж пива з розносок i ручних вiзкiв у салонах на повiтряному транспортi, задiяному у внутрiшнiх повiтряних сполученнях, дозволено лише з використанням належним чином зареєстрованих реєстраторiв розрахункових операцiй.

     Стосовно застосування нульової ставки ПДВ при продажу товарiв пасажирам пiд час виконання мiжнародних авiарейсiв повiдомляємо що операцiї, якi оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ, визначено роздiлом V ПКУ.

     Вiдповiдно до п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України вiд 02.12.2010 року N 2755-VI, зi змiнами i доповненнями (далi - ПКУ), об'єктом оподаткування є операцiї платникiв податку з:

     а) постачання товарiв, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 цього Кодексу, у тому числi операцiї з передачi права власностi на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачi об'єкта фiнансового лiзингу в користування лiзингоотримувачу/орендарю;

     б) постачання послуг, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 цього Кодексу;

     в) ввезення товарiв на митну територiю України;

     г) вивезення товарiв за межi митної територiї України;

     є) постачання послуг з мiжнародних перевезень пасажирiв i багажу та вантажiв залiзничним, автомобiльним, морським i рiчковим та авiацiйним транспортом.

     З метою оподаткування цим податком до операцiй з ввезення товарiв на митну територiю України та вивезення товарiв за межi митної територiї України прирiвнюється помiщення товарiв у будь-який митний режим, визначений Митним кодексом України.

     Вiдповiдно до п. 195.1 ст. 195 ПКУ за нульовою ставкою оподатковуються операцiї з: вивезення товарiв за межi митної територiї України:

     а) у митному режимi експорту;

     б) у митному режимi реекспорту, якщо товари помiщенi у такий режим вiдповiдно до пункту 5 частини першої статтi 86 Митного кодексу України;

     в) у митному режимi безмитної торгiвлi;

     г) у митному режимi вiльної митної зони.

     Товари вважаються вивезеними за межi митної територiї України, якщо таке вивезення пiдтверджене в порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв України, митною декларацiєю, оформленою вiдповiдно до вимог Митного кодексу України.

     Вiдповiдно до ст. 82 Митного кодексу України вiд 13.03.2012 N 4495-VI, зi змiнами та доповненнями (далi - МКУ), визначено, що митний режим експорту це:

     1. Експорт (остаточне вивезення) - це митний режим, вiдповiдно до якого українськi товари випускаються для вiльного обiгу за межами митної територiї України без зобов'язань щодо їх зворотного ввезення.

     Вiдповiдно до ст. 140 МКУ, до митного режиму вiднесено безмитна торгiвля, а саме:

     Безмитна торгiвля - це митний режим, вiдповiдно до якого товари, не призначенi для вiльного обiгу на митнiй територiї України, знаходяться та реалiзуються для вивезення за межi митної територiї України пiд митним контролем у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України, вiдкритих для мiжнародного сполучення, та на повiтряних, водних або залiзничних транспортних засобах комерцiйного призначення, що виконують мiжнароднi рейси, з умовним звiльненням вiд оподаткування митними платежами, установленими на iмпорт та експорт таких товарiв, та без застосування до них заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi, у тому числi видiв контролю, зазначених у частинi першiй статтi 319 цього Кодексу.

     Вiдповiдно до ст. 141 МКУ, помiщення українських товарiв у митний режим безмитної торгiвлi для цiлей оподаткування вважається експортом цих товарiв.

     Таким чином, на пiдставi викладених норм податкового та митного законодавства операцiї з постачання (реалiзацiї) товарiв у салонах повiтряних суден резидентiв, що виконують мiжнароднi рейси, оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою за умови реєстрацiї фактично проведених мiжнародних рейсiв, пiдтверджених аеропортами України, наявностi вiдповiдних договорiв первинних документiв та митних декларацiй, оформлених вiдповiдно до вимог Митного кодексу України.

     У вiдповiдностi до п. 52.2 ст. 52 ПКУ податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.