ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

15.06.2018 N 2647/6/99-99-15-03-02-15/IПК


Про порядок оподаткування ПДВ

     Державна фiскальна служба України розглянула звернення щодо порядку оподаткування ПДВ окремих операцiй, що здiйснюються мiж постiйним представництвом нерезидента та безпосередньо нерезидентом, i реєстрацiї такого постiйного представництва як платника ПДВ та, керуючись статтею 52 роздiлу II Податкового кодексу України (далi - ПКУ), повiдомляє.

     Вiдповiдно до статтi 5 Закону України вiд 16 квiтня 1991 року N 959-XII "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" (далi - Закон N 959) iноземнi суб'єкти господарської дiяльностi, що здiйснюють зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть на територiї України, мають право на вiдкриття своїх представництв на територiї України. Реєстрацiю представництв iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi, крiм iноземних банкiв, здiйснює центральний орган виконавчої влади з питань економiчної полiтики протягом шiстдесяти робочих днiв з дня подання iноземним суб'єктом господарської дiяльностi документiв на реєстрацiю.

     Пунктом 12 Iнструкцiї про порядок реєстрацiї представництв iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi в Українi, затвердженої наказом Мiнiстерства зовнiшнiх економiчних зв'язкiв i торгiвлi України вiд 18.01.96 N 30, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 24.01.96 за N 34/1059 (з урахуванням внесених змiн) (далi - Iнструкцiя N 30), визначено, що представництво суб'єкта господарської дiяльностi не є юридичною особою i не здiйснює самостiйно господарської дiяльностi, у всiх випадках воно дiє вiд iменi i за дорученням iноземного суб'єкта господарської дiяльностi, зазначеного у свiдоцтвi про реєстрацiю, i виконує свої функцiї згiдно iз законодавством України. Представництво iноземного суб'єкта господарської дiяльностi в Українi може здiйснювати функцiї, пов'язанi з виконанням представницьких послуг, тiльки в iнтересах iноземного суб'єкта господарської дiяльностi, зазначеного у свiдоцтвi.

     При цьому пунктом 13 Iнструкцiї N 30 визначено, що у разi здiйснення представництвом господарської дiяльностi на територiї України таке представництво повинно стати на облiк у податковому органi за своїм мiсцезнаходженням у порядку, установленому центральним податковим органом України, та набути статусу постiйного представництва.

     Вiдносини, що виникають у сферi справляння податкiв i зборiв, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статтi 1 роздiлу I ПКУ).

     Пiд постiйним представництвом розумiється постiйне мiсце дiяльностi, через яке повнiстю або частково проводиться господарська дiяльнiсть нерезидента в Українi, зокрема: мiсце управлiння; фiлiя; офiс; фабрика; майстерня; установка або споруда для розвiдки природних ресурсiв; шахта, нафтова/газова свердловина, кар'єр чи будь-яке iнше мiсце видобутку природних ресурсiв; склад або примiщення, що використовується для доставки товарiв, сервер (пiдпункт 14.1.193 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I ПКУ).

     З метою оподаткування термiн "постiйне представництво" включає будiвельний майданчик, будiвельний, складальний або монтажний об'єкт чи пов'язану з ними наглядову дiяльнiсть, якщо тривалiсть робiт, пов'язана з таким майданчиком, об'єктом чи дiяльнiстю, перевищує шiсть мiсяцiв; надання послуг нерезидентом (крiм послуг з надання персоналу), у тому числi консультацiйних, через спiвробiтникiв або iнший персонал, найнятий ним для таких цiлей, але якщо така дiяльнiсть провадиться (в рамках одного проекту або проекту, що пов'язаний з ним) в Українi протягом перiоду або перiодiв, загальна тривалiсть яких становить бiльш як шiсть мiсяцiв, у будь-якому дванадцятимiсячному перiодi; резидентiв, якi мають повноваження: дiяти вiд iменi виключно такого нерезидента (проведення переговорiв щодо суттєвих умов та/або укладення договорiв (контрактiв) вiд iменi цього нерезидента), що призводить до виникнення у цього нерезидента цивiльних прав та обов'язкiв; та/або утримувати (зберiгати) запаси товарiв, що належать нерезиденту, iз складу яких здiйснюється поставка товару вiд iменi нерезидента, крiм резидентiв, що мають статус складу тимчасового зберiгання або митного лiцензiйного складу.

     Постiйним представництвом не є використання будiвель або споруд виключно з метою зберiгання, демонстрацiї або доставки товарiв чи виробiв, що належать нерезиденту; зберiгання запасiв товарiв або виробiв, що належать нерезиденту, виключно з метою зберiгання або демонстрацiї; зберiгання запасiв товарiв або виробiв, що належать нерезиденту, виключно з метою переробки iншим пiдприємством; утримання постiйного мiсця дiяльностi виключно з метою закупiвлi товарiв чи виробiв або для збирання iнформацiї для нерезидента; направлення у розпорядження особи фiзичних осiб у межах виконання угод про послуги з надання персоналу; утримання постiйного мiсця дiяльностi виключно з метою провадження для нерезидента будь-якої iншої дiяльностi, яка має пiдготовчий або допомiжний характер.

     Вiдповiдно до пiдпункту 14.1.36 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I ПКУ господарська дiяльнiсть - це дiяльнiсть особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалiзацiєю товарiв, виконанням робiт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу i проводиться такою особою самостiйно та/або через свої вiдокремленi пiдроздiли, а також через будь-яку iншу особу, що дiє на користь першої особи, зокрема за договорами комiсiї, доручення та агентськими договорами.

     Пунктом 63.3 статтi 63 роздiлу II ПКУ визначено, що об'єктами оподаткування i об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням, є майно та дiї, у зв'язку з якими у платника податкiв виникають обов'язки щодо сплати податкiв та зборiв. Такi об'єкти за кожним видом податку та збору визначаються згiдно з вiдповiдним роздiлом ПКУ.

     Правовi основи оподаткування ПДВ встановлено роздiлом V та пiдроздiлом 2 роздiлу XX ПКУ.

     Згiдно з пiдпунктами "а" i "б" пункту 185.1 статтi 185 роздiлу V ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операцiї платникiв податку з постачання товарiв/послуг, мiсце постачання яких вiдповiдно до статтi 186 роздiлу V ПКУ розташоване на митнiй територiї України.

     Пiд постачанням товарiв розумiється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числi продаж, обмiн чи дарування такого товару, а також постачання товарiв за рiшенням суду (пiдпункт 14.1.191 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I ПКУ).

     Пiд постачанням послуг розумiється будь-яка операцiя, що не є постачанням товарiв, чи iнша операцiя з передачi права на об'єкти права iнтелектуальної власностi та iншi нематерiальнi активи чи надання iнших майнових прав стосовно таких об'єктiв права iнтелектуальної власностi, а також надання послуг, що споживаються в процесi вчинення певної дiї або провадження певної дiяльностi (пiдпункт 14.1.185 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I ПКУ).

     Для цiлей оподаткування ПДВ платниками податку є особи, перелiк яких визначено пiдпунктом 14.1.139 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I та пунктом 180.1 статтi 180 роздiлу V ПКУ, зокрема постiйне представництво. Статтею 181 роздiлу V ПКУ визначено умови для реєстрацiї особи як платника ПДВ в обов'язковому порядку, а саме у разi, якщо загальна сума вiд здiйснення операцiй з постачання товарiв/послуг, що пiдлягають оподаткуванню згiдно з роздiлом V ПКУ, протягом останнiх 12 календарних мiсяцiв, сукупно перевищує 1 млн. грн. (без урахування податку на додану вартiсть).

     Таким чином, у разi якщо нерезидентом на своє постiйне представництво, зареєстроване у загальновстановленому порядку на митнiй територiї України, покладено функцiї, якi передбачають виконання представництвом, як структурним пiдроздiлом нерезидента, окремих операцiй безпосередньо в iнтересах i виключно у межах загальної структури нерезидента, то такi операцiї для цiлей оподаткування ПДВ не є операцiями з постачання послуг та вiдповiдно не є об'єктом оподаткування ПДВ.

     При цьому у разi, якщо постiйне представництво нерезидента буде здiйснювати операцiї з постачання товарiв/послуг, мiсцем постачання яких вiдповiдно до статтi 186 роздiлу V ПКУ визначено митну територiю України, що пiдлягають оподаткуванню ПДВ згiдно з роздiлом V ПКУ, та їх загальний обсяг протягом останнiх 12 календарних мiсяцiв перевищить 1 млн. гривень, то таке постiйне представництво нерезидента зобов'язане буде зареєструватись як платник ПДВ та нараховувати i сплачувати податок до бюджету у порядку, визначеному роздiлами V, XIX та XX ПКУ.

     Також повiдомляємо, що згiдно з нормами чинного законодавства платники податку зобов'язанi самостiйно декларувати свої податковi зобов'язання та визначати сутнiсть i вiдповiднiсть здiйснюваних ними операцiй тим, якi перерахованi ПКУ.

     При цьому пунктом 44.1 статтi 44 роздiлу II ПКУ передбачено, що для цiлей оподаткування платники податкiв зобов'язанi вести облiк доходiв, витрат та iнших показникiв, пов'язаних з визначенням об'єктiв оподаткування та/або податкових зобов'язань, на пiдставi первинних документiв, регiстрiв бухгалтерського облiку, фiнансової звiтностi, iнших документiв, пов'язаних з обчисленням i сплатою податкiв i зборiв, ведення яких передбачено законодавством.

     Поряд з цим повiдомляємо, що iндивiдуальна податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю (пункт 52.2 статтi 52 роздiлу II ПКУ).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.